Annonce
Ugeavisen Lolland

50 år gamle skelpæle skal flyttes

Jette og Bent Hansen forstår ikke, at naboen er så forhippet på at få skellet flyttet. Han havde i flere år accepteret grænsen, inden han målte op, da han skulle bygge. Foto: Daniel Brøns
I Langholmvænget syd for Dannemare har ægteparret Bent og Jette Hansen langtfra fundet julefreden i år. De købte i 2001 deres sommerhus i området - og nu - 20 år senere - er de endt i en kamp om skellet. Sølle 80 centimeter kan ende med at koste mere end 100.000 kroner i sagsomkostninger.

LANGHOLM: Jette Hansen viser fortvivlet hækken frem i sin store have med udsigt til diget for enden af grunden. Vi befinder os i et hyggeligt sommerhusområde på det sydvestlige Lolland - med fuldstændig ro og fred. Troede ægteparret Bent og Jette Hansen da, indtil nabogrunden pludselig skulle bebygges i 2018.

- Så fik de en landmåler på, og han kom og fortalte os, at skelpælene mellem vores grunde stod 80 centimeter for langt inde på hans grund, siger Jette Hansen, der meget forbløffet måtte slå op i oversigten over grundene i sommerhusområdet fra dengang området blev udstykket for mere end 50 år siden.

- Der er ingen tvivl om, at skelpælene er fra dengang, for man kan jo på kortet også se målerskabet til el, og det er placeret lige midt i det skel også, siger Jette Hansen, der tænkte, at med så klart et bevis for skellet, kunne de vel slappe af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Naboen havde jo købt den grund, som han havde set og var tilfreds med den, så hvorfor i alverden lave en masse ballade ud af det? Får de ret, så skal alle grundene her i området vel i gang med at blive flyttet, siger Jette Hansen, der helt konkret nu kan se, at deres målerbrønd ligger på naboens grund – og at det vil koste 30-40.000 kroner at få den flyttet.

Derfor foreslog hun et kompromis.

- De kunne jo få de 40 centimeter, som hækken står på. Så er hækken deres, og vi har slået halv skade, siger Jette Hansen, der dog blev mødt med krav om, at naboen hellere ville have, at de skulle købe de 80 centimeter fra naboen for cirka 35.000 kroner – altså en tredjedel af, hvad komplette grunde er blevet solgt til i området.

- Det syntes vi var et meget frækt krav, siger Bent Hansen, der afslog og pludselig fik besøg af hegnssyn, der kiggede på sagen.

- De kiggede på skelpælene og gav os ret i, at de pæle var lovlige, og måtte danne grund for skellet.

Det var naboen dog ikke enig i, så han forlangte en decideret skel-forretning med en landinspektør, som var meget kostbar. Og landinspektøren valgte nu at give den nye nabo ret.

Prøvede at undgå udgifter

Jette Hansen kan ikke se, hvorfor hun skal være med til at betale for den forretning.

- Der var jo ingen grund til det, for faktisk havde jeg - inden skelforretningen kom - sagt til naboen, at han da bare kunne få de 80 centimeter, for jeg orkede ikke det her, men det var han ikke interesseret i. Han ville hellere have penge i kassen end et stykke jord, og som jeg forstår det, skal vi nu betale halvdelen af sagens omkostninger, siger Jette Hansen, der tænker, at naboen nu ønsker at tildele dem et komplet nederlag i retten.

- Det er han jo nødt til, for stoppede han sagen, så skulle han måske betale 100.000 kroner eller mere selv til de advokater og landinspektører, som han selv har bestilt. Hans mål må være er, at vi skal betale for hans stridsvilje ved at dække alle omkostningerne i en sag, der bedre havde været løst ved, at vi satte os ned, til vi havde fundet en løsning, siger Jette Hansen, der ikke kan fatte, hvordan man kan blive presset til at betale for en skelforretning og retssager, som man hellere ville være foruden.

Hans mål må være er, at vi skal betale for hans stridsvilje ved at dække alle omkostningerne i en sag, der bedre havde været løst ved, at vi satte os ned, til vi havde fundet en løsning.

Jette Hansen

Det kan ende med at blive meget, meget dyrere, siger Jette Hansen, der næsten ikke tør åbne sin mail længere for flere dårlige nyheder.

- Nu begynder de med at vi skal skaffe vidner, der kan bevidne, at vi har opholdt os på netop de 80 centimeter og derfor har vundet hævd. Det giver ingen mening, når man kan se på målerbokse, vandmålere og alle de andre faste installationer i området, at det hele er sat efter de gamle kort, der åbenbart er målt lidt for skævt op, siger hun og vurderer, at fejlen er sket fordi landmåleren for 50 år siden ikke har ønsket at stå og måle i gummistøvler fra fixpunkter midt i afvandingskanaler.

- Så har han stået på bredden i stedet, og det har medført små forskydninger her og der. At det så 50 år senere skal medføre så vanvittig en krig, havde han nok ikke ventet, siger Jette Hansen, der tænker, at sagen kan udløse mange flere stridigheder, hvis andre naboer i området er lige så lidt kompromis-søgende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ekspert forundret

En af Danmarks eksperter inden for denne type sager – forfatter og tidligere lektor på landinspektøruddannelsen samt lic.geom Lars Ramhøj har fået forelagt sagen som beskrevet her, og han vurderer, at Bent og Jette Hansen har en god sag.

- Naturligvis har jeg ikke det fulde grundlag for at lave en sikker vurdering, men ud fra det beskrevne, så har hækken har ikke eksisteret længe nok til, at der kan være vundet hævd alene på grund af denne, men jeg er i det her tilfælde af den opfattelse, at de oprindelige skelpæle er dem, der skaber ejendomsgrænsen, fordi pælene jo er den grænse, som ejerne har indrettet sig efter, siger han.

Hvorfor landinspektørfirmaet Geopartner er kommet til den modsatte konklusion i skelforretningen omkring Langholmvænget 29, ønsker Geopartner ikke at udtale sig om til Ugeavisen. Endelig har den nævnte nabo i nummer 31 trods gentagne henvendelser ikke meldt tilbage med sin version af sagen.

Formentlig kan ægteparret ikke ikke pålægges udgiften til sagsomkostningerne, hvis de vinder i sidste ende. Derfor kører sagen videre. Ægteparrets advokat Troels Justesen fra Advodan ønsker ikke at medvirke for at uddybe sagsforløbet nærmere. Ugeavisen følger dog op, når der kommer nye informationer eller udtalelser.

  • Jette og Bent Hansen forstår ikke, at naboen er så forhippet på at få skellet flyttet. Han havde i flere år accepteret grænsen, inden han målte op, da han skulle bygge. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Refas bommert: Skal betale en million i erstatning

Guldborgsund

Thea, Iben og Mark overværede voldsomt overfald: Løb ud af bus for at redde offer

Lolland

Giraf født på Lolland

Indland

34-årig fængsles for hackerangreb mod offentlige myndigheder

Lolland

Grusom sag for retten: Mor og stedfar tiltalt for drab på spædbarn

Indland

Med lynets hast var pengene væk

112

Afsløret: 'Virkede noget påvirket', da han kom med færgen

Lokal nyt

Regional tv-kanal i fyringsrunde

Vejret

Risiko for tåge og glatte veje i morgentrafikken

Indland

Kommuner efterlyser flere praktiserende læger

112

"Ganske alvorligt": Politiet efterforsker sten-ulykker efter særlig paragraf

112

Måtte betale 3.000 for sin dumhed

Guldborgsund

Forskningsprojekt afdækker: Her er tilflytterne til Guldborgsund Kommune

Lokal nyt

Lokal elektrikeruddannelse bedømmes som landets bedste

Sport

Jon Dahl skal være landstræner

Ugeavisen Lolland

Besøg ”byens mest børnevenlige museum”

Annonce
Annonce
112

211 taget i fartkontroller: En kørte 179 km/t

Sport

NFH-forsvarskrumtap efter sejr: - Vi havde det mentale overtag

112

Motorvejs-spor spærret: Bil i brand

Sport

Keeper efter nederlag i topkamp: - For langt væk i begge ender

Guldborgsund

Ny konstituering behandlet i byrådet: - Jeg anfægter lovligheden af det her

Vejret

Slut med blæsevejr: Den kommende uge byder på op til 10 grader

112

Politi og PET indstiller efterforskning af Nord Stream-sprængninger