Annonce
Ugeavisen Lolland

50 år gamle skelpæle skal flyttes

Jette og Bent Hansen forstår ikke, at naboen er så forhippet på at få skellet flyttet. Han havde i flere år accepteret grænsen, inden han målte op, da han skulle bygge. Foto: Daniel Brøns
I Langholmvænget syd for Dannemare har ægteparret Bent og Jette Hansen langtfra fundet julefreden i år. De købte i 2001 deres sommerhus i området - og nu - 20 år senere - er de endt i en kamp om skellet. Sølle 80 centimeter kan ende med at koste mere end 100.000 kroner i sagsomkostninger.

LANGHOLM: Jette Hansen viser fortvivlet hækken frem i sin store have med udsigt til diget for enden af grunden. Vi befinder os i et hyggeligt sommerhusområde på det sydvestlige Lolland - med fuldstændig ro og fred. Troede ægteparret Bent og Jette Hansen da, indtil nabogrunden pludselig skulle bebygges i 2018.

- Så fik de en landmåler på, og han kom og fortalte os, at skelpælene mellem vores grunde stod 80 centimeter for langt inde på hans grund, siger Jette Hansen, der meget forbløffet måtte slå op i oversigten over grundene i sommerhusområdet fra dengang området blev udstykket for mere end 50 år siden.

- Der er ingen tvivl om, at skelpælene er fra dengang, for man kan jo på kortet også se målerskabet til el, og det er placeret lige midt i det skel også, siger Jette Hansen, der tænkte, at med så klart et bevis for skellet, kunne de vel slappe af.

Annonce

- Naboen havde jo købt den grund, som han havde set og var tilfreds med den, så hvorfor i alverden lave en masse ballade ud af det? Får de ret, så skal alle grundene her i området vel i gang med at blive flyttet, siger Jette Hansen, der helt konkret nu kan se, at deres målerbrønd ligger på naboens grund – og at det vil koste 30-40.000 kroner at få den flyttet.

Derfor foreslog hun et kompromis.

- De kunne jo få de 40 centimeter, som hækken står på. Så er hækken deres, og vi har slået halv skade, siger Jette Hansen, der dog blev mødt med krav om, at naboen hellere ville have, at de skulle købe de 80 centimeter fra naboen for cirka 35.000 kroner – altså en tredjedel af, hvad komplette grunde er blevet solgt til i området.

- Det syntes vi var et meget frækt krav, siger Bent Hansen, der afslog og pludselig fik besøg af hegnssyn, der kiggede på sagen.

- De kiggede på skelpælene og gav os ret i, at de pæle var lovlige, og måtte danne grund for skellet.

Det var naboen dog ikke enig i, så han forlangte en decideret skel-forretning med en landinspektør, som var meget kostbar. Og landinspektøren valgte nu at give den nye nabo ret.

Prøvede at undgå udgifter

Jette Hansen kan ikke se, hvorfor hun skal være med til at betale for den forretning.

- Der var jo ingen grund til det, for faktisk havde jeg - inden skelforretningen kom - sagt til naboen, at han da bare kunne få de 80 centimeter, for jeg orkede ikke det her, men det var han ikke interesseret i. Han ville hellere have penge i kassen end et stykke jord, og som jeg forstår det, skal vi nu betale halvdelen af sagens omkostninger, siger Jette Hansen, der tænker, at naboen nu ønsker at tildele dem et komplet nederlag i retten.

- Det er han jo nødt til, for stoppede han sagen, så skulle han måske betale 100.000 kroner eller mere selv til de advokater og landinspektører, som han selv har bestilt. Hans mål må være er, at vi skal betale for hans stridsvilje ved at dække alle omkostningerne i en sag, der bedre havde været løst ved, at vi satte os ned, til vi havde fundet en løsning, siger Jette Hansen, der ikke kan fatte, hvordan man kan blive presset til at betale for en skelforretning og retssager, som man hellere ville være foruden.

Hans mål må være er, at vi skal betale for hans stridsvilje ved at dække alle omkostningerne i en sag, der bedre havde været løst ved, at vi satte os ned, til vi havde fundet en løsning.

Jette Hansen

Det kan ende med at blive meget, meget dyrere, siger Jette Hansen, der næsten ikke tør åbne sin mail længere for flere dårlige nyheder.

- Nu begynder de med at vi skal skaffe vidner, der kan bevidne, at vi har opholdt os på netop de 80 centimeter og derfor har vundet hævd. Det giver ingen mening, når man kan se på målerbokse, vandmålere og alle de andre faste installationer i området, at det hele er sat efter de gamle kort, der åbenbart er målt lidt for skævt op, siger hun og vurderer, at fejlen er sket fordi landmåleren for 50 år siden ikke har ønsket at stå og måle i gummistøvler fra fixpunkter midt i afvandingskanaler.

- Så har han stået på bredden i stedet, og det har medført små forskydninger her og der. At det så 50 år senere skal medføre så vanvittig en krig, havde han nok ikke ventet, siger Jette Hansen, der tænker, at sagen kan udløse mange flere stridigheder, hvis andre naboer i området er lige så lidt kompromis-søgende.

Annonce

Ekspert forundret

En af Danmarks eksperter inden for denne type sager – forfatter og tidligere lektor på landinspektøruddannelsen samt lic.geom Lars Ramhøj har fået forelagt sagen som beskrevet her, og han vurderer, at Bent og Jette Hansen har en god sag.

- Naturligvis har jeg ikke det fulde grundlag for at lave en sikker vurdering, men ud fra det beskrevne, så har hækken har ikke eksisteret længe nok til, at der kan være vundet hævd alene på grund af denne, men jeg er i det her tilfælde af den opfattelse, at de oprindelige skelpæle er dem, der skaber ejendomsgrænsen, fordi pælene jo er den grænse, som ejerne har indrettet sig efter, siger han.

Hvorfor landinspektørfirmaet Geopartner er kommet til den modsatte konklusion i skelforretningen omkring Langholmvænget 29, ønsker Geopartner ikke at udtale sig om til Ugeavisen. Endelig har den nævnte nabo i nummer 31 trods gentagne henvendelser ikke meldt tilbage med sin version af sagen.

Formentlig kan ægteparret ikke ikke pålægges udgiften til sagsomkostningerne, hvis de vinder i sidste ende. Derfor kører sagen videre. Ægteparrets advokat Troels Justesen fra Advodan ønsker ikke at medvirke for at uddybe sagsforløbet nærmere. Ugeavisen følger dog op, når der kommer nye informationer eller udtalelser.

Annonce
112

GULDBORGBROEN PÅSEJLET

Annonce
Annonce
112

GULDBORGBROEN PÅSEJLET

Erhverv

DEN GRØNNE VERDEN ERKLÆRET KONKURS

Lolland

DIREKTØR EFTER DATALÆK: DER KOMMER INGEN ÆNDRINGER

112

SIGTET FOR STORT NARKOTIKASALG

112

HURTIG REAKTION FORHINDREDE BRAND I AT SPREDE SIG

Indland

VIL REDDE OFFENTLIG TRANSPORT MED LAVERE BILLETPRISER

112

26 TAGET I FARTKONTROLLER: SÅ MANGE FIK KLIP

Guldborgsund

DRASTISK UDVIKLING: - DET ER STUKKET AF

Sport

LOKAL BOKSER MØDER TYSON FURY-MODSTANDER PÅ "DØLLE"

112

STORT FALD: SÅ FÅ INDBRUD BLEV ANMELDT I 2022

Knuthenborg

VISER INGEN TEGN PÅ TRAUMER

Vejret

WEEKENDEN BYDER PÅ BÅDE SOL, SLUD OG TØSNE

Indland

OPRÅB FRA REGIONER: RISIKO FOR DÅRLIGERE SUNDHED FREMOVER

Skal Horslunde Boldklub lukke?

PARK & VEJ: - NU SPOLER VI TIDEN BAGLÆNS

Datalæk

RASENDE BRIAN: - DET ER NOGET SVINERI

Bolig og livsstil

BOLIGMARKED: DER ER KOMMET FLERE TIL SALG-SKILTE PÅ ET ÅR

Annonce
Erhverv

LOKAL IT-VIRKSOMHED OPKØBT

Datalæk

AFGØRELSEN FALDET I SAG OM LÆKAGE-BRØLER

Guldborgsund

- VI VIL BEVARE SÅ MEGET AF BYGNINGERNE SOM MULIGT

Børnehavesagen

KUN FÅ SVAR I REDEGØRELSE

Guldborgsund

- VI MENER, VI KAN VARETAGE BORGERNES BEKYMRINGER

Lolland

Skole med højt til loftet

Ugeavisen Guldborgsund

BESØG AF AMRIKANSKE TOPMUSIKERE

112

BIL BRØD I BRAND UNDER KØRSEL

Guldborgsund

NU TAGES FØRSTE SPADESTIK TIL 45 NYE BOLIGER

Guldborgsund

NYT OM LOKAL ALDI-GRUND

Lolland

VIL FORSKE PÅ AFLIVET LØVE

Lolland

KOMMUNE DESTRUERER KUNSTVÆRK

Lolland

LÆKAGE-SAG STADIG IKKE OPKLARET

Knuthenborg

SÅDAN KOM LØVEN TIL KNUTHENBORG

Trafik

KØRETØJ BLOKEREDE SPOR

Knuthenborg

VIDEO: DERFOR MÅTTE LØVEN AFLIVES

Knuthenborg

AFLIVET LØVE: HER BLEV DET AFSLØRET

Varmecheck

OP MOD 10.600 HUSSTANDE FIK FEJLAGTIGT UDBETALT VARMECHECK

Knuthenborg

KNUTHENBORG AFLIVER UKRAINSK LØVE

Lolland

14 MÅNEDER GAMMEL SAG: MICHAEL MÅ VENTE TIL RETTEN HAR TID

Annonce
Annonce
Femern

OPFØRT I STRID MED LOKALPLAN - NU SKAL 20 VIRKSOMHEDER FLYTTE

Ugeavisen Guldborgsund

SUNDFLÆKKERNE KLAR TIL FINALE

Guldborgsund

- DET SENDER I HVERT FALD ET SIGNAL OM LOKAL OPBAKNING

Indland

OTTE PARTIER PRESSER REGERINGEN: UDSKYD AFSKAFFELSEN AF STORE BEDEDAG

Ugeavisen Lolland

Overfiskning sendte ”Viking” til Rødbyhavn

Politik

BYRÅDSMEDLEM OM URO I NYE BORGERLIGE: - DET ER EN OMBRYDNINGSTID

112

TRUEDE MED AT RIVE HOVEDET AF 64-ÅRIG

Guldborgsund

LOKALE RIDEKLUBBER HAR DET SVÆRT

Vejr

DEN VÅDESTE JANUAR I MANGE ÅR: SÅ MEGET REGN FALDT DER HOS OS

112

KØRTE 152 KM/T I 90-ZONE

Guldborgsund

- FOLK STOPPEDE MIG I FØTEX OG SAGDE TAK

Lolland

ROST RESTAURANT LUKKER

112

DOM I SAG OM OPHOLDSSTED: DET MENER ANKLAGEREN

Lolland

TILSYN GRAVER SIG NED I LÆKAGE-SAG