Annonce
Ugeavisen Lolland

Millioner til lokal madkultur

Folkene bag projektet EGN er (fra venstre) Vibeke Knöchel Christensen, Asmus Gamdrup Jensen, Peter Nøhr Christensen, Ulla Schaltz og Louise Beck Brønnum. Foto: Museum Lolland-Falster

Med 7,5 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden kan folkene bag madkulturprojektet EGN dække op til en enestående buffet af lokale aktiviteter. 20.000 lokale folk bliver involveret i løbet af de næste tre år.

LOLLAND Trilleboller og ærtemælk. Egnsretter fra Lolland-Falster, som nok ikke mange under 50 år kan nikke genkendende til - endsige har smagt!

Men det kan være, at flere lokale snart får mere viden i ørene og smagsoplevelser på tungen om madkulturen på Lolland-Falster, når egnens historiske madkultur skal kortlægges, udvikles og sættes i spil i et samarbejde mellem folk på Sydhavsøerne, børn og unge under uddannelse samt fødevareproducenter, madaktører og kulturhistoriske institutioner. Det sker takket være en donation på 7,5 mio. kroner fra Nordea-fonden til Museum Lolland-Falster.

Projektet EGN løber over de næste tre år med aktiviteter som fx åbne kokkeskoler, langbordsmiddage, smag på-dage og frugtplukningsarrangementer. Alt sammen med afsæt i historien, lokale råvarer og lokal madkultur.

På programmet står også høstfest-middag i De Gamle Huse i Maribo, tidligere kendt som Frilandsmuseet, og herregårdsmiddag på herregården Pederstrup. Fællesspisning udgør i det hele taget et væsentligt element i projektet. At spise sammen er med til at samle og styrke den lokale identitetsfølelse, som er et af målene med projektet.

Madkultur dokumenteres

Direktør for Museum Lolland-Falster, Ulla Schaltz, ser store perspektiver i projektet, for med EGN kan museet nemlig byde ind med kulturhistorien og øernes historiske fødevaretraditioner i videreudviklingen af øernes lokale madkultur.

- Fortællingerne om egnens mad og madkultur, som findes gemt i de historiske arkiver og folks hukommelse, skal vi have frem. Vi skal aktivere Lolland-Falsters kulinariske visdom og sikre dens bevarelse gennem interviews af ældre medborgere og bruge det aktivt sammen med lokale råvarer, så Lolland-Falsters naturgeografiske potentialer sættes i spil, og madkulturen sætter nye skud fra sine historiske rødder, siger museumsdirektøren.

EGN tænder i løbet af 2020 op under komfuret, sætter gryderne over og er klar til at servere de første aktiviteter i 2021.

Kender du til egnsretter eller lokale, kulinariske specialiteter, så kontakt EGN via Museum Lolland-Falster på denne mailadresse: post@museumlollandfalster.dk

  • Folkene bag projektet EGN er (fra venstre) Vibeke Knöchel Christensen, Asmus Gamdrup Jensen, Peter Nøhr Christensen, Ulla Schaltz og Louise Beck Brønnum. Foto: Museum Lolland-Falster
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Mette sælger dem, men hvem i alverden køber dem i maj?

112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

112

Niels Christian blev jagtet gennem mark: Så brød helvede løs

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

Dølle

Tilfreds Dølle-formand: Det overrasker mig

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

112

Fik slag i hovedet på marken

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Dølle

Tumult til vild Dølle-koncert

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Indland

86.000 danskere er afhængige

Annonce
Annonce
Lolland

Milliondyrt vartegn: Nu er vinderne fundet

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Dølle

Kondomer, bolcher og slikkepinde i lange baner

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale