Ejeren af Nysted Slagteren er ikke helt tilfreds med den nye fedtafgift, og han tror ikke, at den får forbrugerne til at spise sundere.
Lørdag træder den nye fedtafgift i kraft. Det kommer til at betyde dyrere fødevarer og masser af administrativt besvær for producenter og forretninger. Den nu forhenværende regering besluttede før sommerferien afgiften, som betyder en afgift på 16 kroner per kilo mættet fedt i varen.
Hos Nysted Slagteren fortæller slagtermester Henrik Agner, at det kommer til at betyde en afgift på cirka 60 kroner pr slagtet gris, og det er umuligt at definere, hvor stor en del af afgiften, som skal på den ene eller den anden type udskæring kød.
- Det er ganske umuligt at håndtere en fordeling af fedtafgiften. Vi har omkring 500 varenumre, og det virker helt forkert at lade flæskesværene stige til det dobbelt, mens skinkesnitzlerne ikke skal stige. Vi er nødt til at fordele fedtafgiften på alle varegrupper, så vi får penge hjem til afgiften.
Slagteren tror ikke på, at fedtafgiften får forbrugerne til at spise sundere. Derimod frygter han, at flere end i dag vil køre til Tyskland for at handle billige fødevarer. I hans egen butik tror han ikke på, at han vil sælge flere magre snitzler og mindre leverpostej på grund af afgiften.
- Hvis man ønskede flere penge i afgifter kunne man ligeså godt have lagt den oveni momsen, spå var vi også sluppet for det ekstra administrative papirarbejde.
Supermarkederne har i disse dage tilbud på margarine og andre varer med et højt fedtindhold, skriver Politiken. Detailhandelskæden Coop, der driver blandt andet SuperBrugsen, Kvickly, Irma og Fakta, har fyldt lagrene med varer, der kan holde til at ligge lidt længere tid inden afgiften.
- Vi har bestilt ekstra hjem af tarteletter, småkager og andre kolonialvarer, siger forbrugerpolitisk direktør Mogens Werge, Coop til Politiken.