Claus Meyers nye kogebog, ?Smagen af Danmark? er en inspirerende og opmuntrende kogebog, som tager udgangspunkt i de råvarer, som vokser ud af landskabet. I bogen fortæller han også om sin kærlighed til frugt og barndommens æbleskud i Sundby L.
Seerne kunne lide Claus Meyers sommerserie på DR1 om dansk mad. Den var usnobbet og den viste, at der er masser af gode råvarer i alle egne af landet.
Nu har Claus Meyer skrevet en kogebog på baggrund af serien og her er 75 opskrifter, krydret med forfatterens oplevelser og tanker om netop de råvarer, som indgår i opskrifterne.
Sydfynske asparges med fjorddrejer, hesterejer fra Rømø, lam fra marsklandet, sønderjysk brødlagkage, sydesalt fra Læsø, honning fra den brune bi, brød fra Bornholms Valsemølle, muslinger fra Limfjorden og kernefrugt fra Lolland-Falster .
Lækkerierne vil ingen ende tage, og Pia Brittons fotografier er i høj grad med til at skærpe appetitten og give læseren lyst til selv at gå i gang.
Det sympatiske ved denne bog er dels Claus Meyers viden om varen, han ved, hvad han taler og skriver om, dels hans åbenlyse interesse og glæde ved at finde råvarer, som er enestående .
I bogens forord skriver Claus Meyer:
?Vi skal fremstille råvarer, som i kraft af det klima, det vand, det terræn, de vokser i, bliver enestående, og så skal vi forædle dem, så en voksende del af vores fødevarer gennem deres smag, duft og oprindelseshistorie smukt formidler deres (lokale) nordiske herkomst.?
Claus Meyer er også selv producent, idet han for nogle år siden købte en frugtplantage på Lilleø ved Askø. Forinden var han begyndt at producere balsamisk æble- og blommeeddike efter studier i Italien.
Claus Meyer fortæller også om sin barndom i Sundby L., hvor han og kammeraterne dyrkede æbleskud eller æblerov, som han kalder det, som den naturligste ting i verden. Man gik på rov i de store haver, og fyldte lommerne med æbler og pærer.
Et skud salthagl fra en luftbøsse hørte med til fornøjelserne for den trafik.
Lommepenge tjente den unge Claus også ved at arbejde i de lokale frugtplantager i weekender og skoleferier.
Mad i Norden
?Smagen af Danmark?
udgivet på Aschehoug
229 sider
299 kroner
Æblekage