Selvom danskerne er begyndt at spise sundere, dækker det over store sociale forskelle.
35p:Knap hver tredje har ændret kostvaner
Mange er inden for de seneste to år begyndt at spise sundere. Portionerne er krympet, og de spiser mindre fedt og sukker. En positiv udvikling, siger ernæringseksperter til Berlingske.
En ny undersøgelse, som Gallup har lavet for Berlingske, viser, at en stor del af danskerne er meget bevidste om deres kostvaner. 29 procent siger, at de inden for de seneste to år har ændret kostvaner. 60 procent af dem siger, at de spiser mindre fedt. 45 procent har skåret ned på mængden af sukker, og 38 procent har skåret ned på portionerne.
- Det er meget positivt, at 38 procent siger, at de spiser mindre portioner. Vi ved jo, at vi er tilbøjelige til at indtage for store portioner, og det er nyt, at vi ændrer vores vaner på det område. Dét har der ikke været så meget fokus på i sundhedskampagnerne, siger Preben Vestergaard Hansen, lektor i ernæring og sundhed på Professionshøjskolen Metropol i København. Han kalder det positivt, at næsten en tredjedel af danskerne har ændret kostvaner inden for de seneste to år.
- Det er så stor en andel, at det rykker i den sundhedsfaglige diskussion. Men jeg tror også, at den sunde livsstil har social slagside. Mange af dem, der har ændret adfærd, kommer formentlig fra den veluddannede og stærke gruppe af unge, siger Preben Vestergaard Hansen.
Undersøgelsen viser da også, at de unge i højere grad end de ældre har ændret kostvaner. 42 procent af de 18-35-årige har ændret kostvaner inden for de seneste to år. Det samme gør sig kun gældende for 25 procent af de 36-59-årige og 23 procent af generationerne over 60.
Professor Arne Astrup, dr.med. og leder af Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet, advarer om, at mange mennesker idylliserer deres egen sundhedsadfærd, men han kalder det positivt, at en stor del af befolkningen ændrer adfærd i positiv retning.
- Jeg glæder mig til at se, om det får forekomsten af overvægt til at falde. Sådan burde det være med mindre portioner og mindre forbrug af sukker og fedt, siger Arne Astrup. Også han peger på, at tallene formentlig dækker over store sociale forskelle.
- Hvis man kunne koble tallene til de adspurgtes uddannelse, så ville man formentlig kunne se, at det er de mere veluddannede, som ændrer deres kostvaner. Normalt er det sådan, at ingen eller kun få af dem med ingen eller meget lille uddannelse ændrer adfærd, mens en stor del af dem med længere uddannelser gør det. Det er en voksende polarisering, som giver anledning til en del bekymring, siger Arne Astrup.
Ritzau