Annonce
112

Embedsfolk drøftede placering af tibetdemonstranter

Tidligere udenrigsminister Villy Søvndals daværende særlige rådgiver er torsdag blevet afhørt i Tibetkommissionen, som har til huse i Retten på Frederiksberg. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

I Udenrigsministeriet blev der talt om, at demonstranter skulle anbringes, så de ikke generede kinesere.

Embedsfolk i Udenrigsministeriet talte direkte om "placeringen af demonstranter" i forbindelse med officielle besøg fra Kina i både 2011 og 2012.

Det fortæller Claus Perregaard, der var særlig rådgiver for daværende udenrigsminister Villy Søvndal, torsdag over for Tibetkommissionen.

Samtalerne foregik navnlig i forbindelse med et besøg fra den daværende kinesiske udenrigsminister Yang Jiechi i november 2011. Det var, kun få uger efter at Søvnal var tiltrådt som udenrigsminister den 3. oktober.

- Der er en stærk følelse af, at der ikke er noget, der må gå galt. Der er ikke noget, der må kunne genere kineserne i deres selvopfattelse. Det var for eksempel sådan noget med demonstrationer på kørselsruter, fortæller Claus Perregaard til kommissionens udspørger Jakob Lund Poulsen.

Kommissionen undersøger blandt andet, hvorvidt der fra øverste hold - altså fra ministerierne - er givet en instruks om, at politiet skal gribe ind over for ellers lovlige demonstrationer.

I flere tilfælde er tibetdemonstranter nemlig blevet anbragt på steder, hvor de enten er blevet skjult bag politiets gruppevogne, eller hvor de ikke kunne ses af den kinesiske delegation.

Claus Perregaard fortæller torsdag, at netop placeringen af demonstranter blev drøftet primært i forbindelse med udenrigsministerbesøget i 2011. Men også i forbindelse med et statsbesøg i 2012, hvor daværende præsident Hu Jintao var i Danmark, var det oppe at vende.

Her blev der i ministeriet talt om, at den kinesiske delegation ikke skulle risikere at stå ansigt til ansigt med tibetdemonstranter.

- Som jeg husker det, så var der en drøftelse (i 2012) om, at det ville være uhensigtsmæssigt, at de gik lige ind i en demonstration, når de steg ud af bilerne, fortæller Claus Perregaard.

Han beretter desuden om, at embedsværket i 2011 havde lavet et talepapir til Søvndal, som var meget Kina-venligt i forhold til tibetspørgsmålet. Det fik Perregaard ændret.

Men i 2012 blev der igen lavet et Kina-venligt talepapir, og denne gang kunne Perregaard ikke få lavet noget om. Han fik at vide, at det var "klappet af i Statsministeriet". Sådan foregik det i øvrigt ofte.

- Der var intet af det, vi foretog os, som var andet end mainstream politik. Hvis det afveg, så blev vi banket på plads af Statsministeriet, fortæller Claus Perregaard.

Tibetsagen begyndte at rulle efter statsbesøget i 2012. Her kom det blandt andet frem, at fredelige demonstranter var blevet frataget deres flag. Perregaard fortæller, at han dengang var meget oprørt.

- Jeg har selv stået foran den kinesiske ambassade og viftet med et tibetansk flag i tidernes morgen, fortæller Perregaard og tilføjer, at hans politiske engagement blev indledt netop på grund af tibetspørgsmålet.

Afhøringen af vidner fortsætter foreløbig frem til midten af juni. Hvornår kommissionens beretning ligger klar, er uvist. Der er løbende dukket nye oplysninger op.

  • Afhøringer i Tibetkommissionen
    Tidligere udenrigsminister Villy Søvndals daværende særlige rådgiver er torsdag blevet afhørt i Tibetkommissionen, som har til huse i Retten på Frederiksberg. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Annonce
112

Fulde og fartglade bilister stoppet

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet