cookie-og-privatlivspolitik
Sæbefabrikken har travlt med at lave sæbe og håndsprit. Nu har Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion tilbagekaldt et af produkterne.
Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Erhverv

Lokal hånddesinfektion tilbagekaldes

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion har påbudt Sæbefabrikken A/S i Nykøbing at tilbagekalde hånddesinfektion. Virksomhedens direktør har tidligere afvist, at der er noget galt med produktet.
20. maj 2020 kl. 07:44 Af Jakob Poulsen

Annonce

Virksomheden Sæbefabrikken A/S i Nykøbing, som blandt andet producerer hånddesinfektion, er blevet påbudt straks at tilbagekalde hånddesinfektionsproduktet "Hånddesinfektion 2" fra forhandlere og brugere. Det oplyser Miljøstyrelsen på deres hjemmeside.

Påbuddet er udstedt i mandags af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Det kommer, fordi produktets aktivstof blandt andet er baseret på Didecyldimethylammonium chloride - også kaldet DDAC - og Sæbefabrikken A/S har ifølge Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion ikke kunnet dokumentere, at stoffet er virksomt overfor vira.

- Derved har virksomhederne foretaget vildledende markedsføring, jf. kemikaliereglerne, siger Kim Holm Boesen, kontorchef, Miljøstyrelsen, til styrelsens hjemmeside.

Påbuddet er givet i henhold til kemikalielovens paragraf 48, stk. 2, nr. 3 og gælder ikke kun for Sæbefabrikken A/S, men også virksomheden Socco A/S fra Tørring og Elite Trading A/S fra Odense, som har fremstillet et andet hånddesinfektionsprodukt. Sidstnævnte fik dog et påbud allerede i sidste uge.

Konkret betyder påbuddet, at de tre virksomheder skal udsende et tilbagekaldelsesbrev til eventuelle forhandlere og brugere, som har købt produkterne inden for det sidste år fra påbudsdatoen, og efter udløbet af fristen for at efterkomme påbuddet (to hverdage), inden tre hverdage fremsende dokumentation til Kemikalieinspektionen, for at påbuddet er efterkommet, fremgår det af Miljøstyrelsens hjemmeside.

Det er ikke første gang, at der rejses kritik af Sæbefabrikkens "Hånddesinfektion 2". For en måneds tid siden, i midten af april, kunne TV2 fortælle, at produktet optrådte på en liste over hånddesinfektion "uden tilstrækkelig dokumentation".

I den forbindelse afviste Sæbefabrikkens direktør Per Jørgensen overfor Folketidende, at der er noget galt med produktet. Han ønskede ikke at udtale sig yderligere, men henviste til Sæbefabrikkens hjemmeside, hvor man kan læse mere om "Hånddesinfektion 2".

Her fremgår det også, at virksomheden ikke har modtaget nogen skrivelse fra Miljøstyrelsen, som er gyldig myndighed. Noget, som altså nu har ændret sig ifølge styrelsens hjemmeside.

Folketidende.dk har talt med Per Jørgensen, som vil kommentere sagen senere i dag.

Læs også:
Afviser kritik af lokal hånddesinfektion
Sæbefabrikkens egen beskrivelse af "Hånddesinfektion 2"KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: NILS JØRGENSEN

Torvet Nykøbing 16. november 2020 kl. 16.03

AF: JOHN WENNERWALD

Goddag til kontantløst samfund 15. november 2020 kl. 21.43

AF: LINDA SOMMER

18 kommunale p-pladser lige… 14. november 2020 kl. 13.23

Annonce