Annonce
Guldborgsund

Sikring af drikkevand går trægt

- Der er mange, som går og lurepasser lidt og ser på, hvordan andre gør det, siger Morten Henriksen, formand for bestyrelsen i Sydfalster Vandværk. Foto: Anders Knudsen

Både landmænd og vandværk afventer indstilling fra kommune.

SYDFALSTER Det lyder som en ny variant af svinepest eller corona. BNBO. Men det står for Borings Nære Beskyttelses Områder. Siden 2019 har kommunerne haft til opgave at gennemgå og vurdere alle de områder. Er der behov for en indsats, så grundvandet ikke bliver foruenet af pesticider fra landbruget?

Hvis der er, bliver det op til vandværkerne at lave såkaldt frivillige aftaler med ejerne af jorden. Men arbejdet går alt for langsomt. Det mener formanden for Dansk Landbrug Sydhavsøerne (DLS), John Nielsen:

- Kommunerne hænger i bremsen, særligt Guldborgsund. Det er dem, som skal indstille områderne til Miljøstyrelsen, hvor store de er i forhold til, hvad der skal indvindes, lyder det.

Ifølge John Nielsen har lodsejerne informeret om det i to år, for det er kun året ud, der kan indgås frivillige aftaler.

- Er der udfordringer eller farer, vil vi godt lægge arealer ud, men vi skal have en ordentlig erstatning for det. Nogle vandværker mener ikke, de skal betale erstatning, hvis de ikke henter vand op.

I landbruget er de bekymrede for, om det kan nås at indgå frivillige aftaler. Derfor har John Nielsen også været i kontakt med både Kasper Roug (S), René Christensen (DF), udvalgsformænd og borgmestre om problemet.

- Jeg har selv haft møder med vandværket og sagt til forsyning, at de må komme ud af busken, og det opfordrer jeg alle til. Kommunen gør jo ikke noget. Og så kan det ende med en inddragelse af jorden, man ikke har indflydelse på.

På Sydfalster Vandværk er de godt bekendt med opgaven, der skal løses i nærmeste fremtid. Vandværket pumper grundvand op fra 11 boringer på Sydfalster.

- Det er selvfølgelig en ny situation, at vi skal forhandle de aftaler på plads. Men der er organisationer på begge sider af det. Vi har et vandråd på Lolland-Falster, og vi håber på at finde fælles retningslinjer for, hvordan vi griber det an, siger formanden for bestyrelsen, Morten Henriksen.

Han fortæller, at man på vandværkerne afventer et brev, Guldborgsund Kommune skulle sende til lodsejerne, før vandværkerne tager kontakt. Kommunen skulle nemlig bistå med den juridiske ramme for aftalerne. En bistand, der altså ifølge John Nielsen er for længe undervejs.

Men Morten Henriksen er fortrøstningsfuld.

- Vi tager det med ophøjet ro og tror, vi nok skal finde en løsning hos os. Nogle vandværker er bedre gearet til at lave sådan en forhandling. I Sydfalster Vandværk er vi en velfungerende bestyrelse med godt mod på at få opgaven løst. Selvfølgelig synes vi også, at lodsejerne skal behandles rimeligt. Det er i alles interesse at sikre sundt drikkevand, men det er ikke uden omkostninger.

John Nielsen står selv til at skulle afgive en mark til sårbart drikkevandsområde og så gerne, at kommunen handlede hurtigere. Foto: Anders Knudsen

I 2019 besluttede de politiske aftaleparter bag Pesticidstrategi 2017-21, at det ved udgangen af 2022 skal være slut med at sprøjte med gift på de områder, som vandværkerne henter deres vand fra.
Ophøret skal ske via frivillige aftaler mellem vandværker og landmænd på 1.893 områder, hvor der bliver brugt sprøjtegift.
Siden den politiske aftale blev indgået, er man dog kun nået i mål på 19 af områderne.
Kilde: www.mst.dk

  • - Der er mange, som går og lurepasser lidt og ser på, hvordan andre gør det, siger Morten Henriksen, formand for bestyrelsen i Sydfalster Vandværk. Foto: Anders Knudsen
  • John Nielsen står selv til at skulle afgive en mark til sårbart drikkevandsområde og så gerne, at kommunen handlede hurtigere. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet