Annonce
Bolig og livsstil

Julegave til hobbykokken? Spot den gode kvalitetskniv

Flere køber knive til sig selv og andre, men der er også en portion overtro forbundet med knivgaven. Til bryllupper lyder overtroen, at man ikke må forære knive, da man i så fald skærer kærlighedsbåndet mellem de nygifte. Og hvis man forærer en kniv til en ven, skal modtager give en symbolsk mønt retur, så man ikke skærer båndet til venskabet over - men derimod har "købt" kniven. (Genrefoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Flere danskere ønsker sig eller køber kvalitetsknive. Læs her, hvordan du vælger rigtigt og spotter kvaliteten inden for dit budget.

Danskerne tilbringer mere tid i køkkenet under coronakrisen - og det giver sig udslag på ønskelisterne.

Her står køkkenudstyr står på listen hos hver tiende dansker, viser tal fra YouGov og Pricerunner.

Det mærkes også i interessen for kvalitetsknive, tilføjer Morten Erichsen, der er dansk repræsentant for den japanske knivproducent Yaxell.

- Folk er blevet mere nørdede omkring, hvilke knive de køber, og hvad for noget stål, de er lavet af. Folk vil også gerne bruge flere penge på en kvalitetskniv, siger han.

Samme oplevelse har den professionelle køkkenudstyrsforhandler H.W. Larsen i Kødbyen, København.

Tidligere var det primært kokke og slagtere, som efterspurgte de knive, som virkelig var kræset for. I dag er det også hobbykokke.

- Desuden er udvalget og efterspørgslen blevet bredere. For femten år siden var Globalknive det eneste, folk ville have, siger Bo Larsen, der er tredjegenerations-ejer af H. W. Larsen.

Overordnet er der to veje, du kan gå.

Europæiske kokkeknive har et lidt blødere og tykkere blad - og en æg, der er slebet i en 20-25 graders vinkel.

Japanske kokkeknive har et tyndere blad med en hårdere kerne, som gør dem i stand til at blive skarpere - typisk slebet i en 10-15 graders vinkel.

- Overordnet kan man sige, at de japanske knive er skarpere - og holder sig skarpe - længere. Omvendt er fordelen ved de europæiske knive, at de bedre kan tåle at få nogle tæsk, siger Morten Erichsen.

Så overvej, hvad kniven skal bruges til.

Hvis den både skal kunne klare brusk, ben og andet hårdt, kan det være en idé med en klassisk, europæisk kokkekniv.

- Hvis den derimod skal skære ultratynde, fine skiver af en mør cuvettesteg, så gå i stedet efter en hårdstålskniv, råder Bo Larsen.

En oplagt model kunne være en kokkekniv på cirka 20 centimeter, som er en af de mest solgte på verdensplan.

Den fås både i europæisk og japansk version, hvor den går under betegnelserne "Santoku" eller "Kiritsuke".

- Det er en alsidig kniv og god førstegangskniv, siger Morten Erichsen.

Hvis modtageren derimod er en grillmand, som elsker at lave alskens stege, så gå i stedet efter en kødkniv.

- Kødkniven er smallere i bladet. Det betyder, at den lettere skærer gennem kødet og laver tynde, fine skiver, forklarer Morten Erichsen.

Et tredje bud kunne være en lille "Santoku" på cirka 12-13 centimeter.

Den er til fagnørden, som har de basale knive allerede.

- Den lille Santoku er en universalkniv, som både er alsidig og avanceret. Det er den kniv, vi oftest slås om derhjemme i køkkenet, når jeg laver mad med familien, forklarer Morten Erichsen.

Uanset budget og model er det også vigtigt, at kniven ligger godt i hånden.

Du kan måle knivens balancepunkt ved at lade den balancere på en finger.

Men vigtigere er det, at den kommende ejer har haft den i hånden eller modtager den med byttemærke.

- En kniv skal kunne to basale ting: skære og ligge godt i hånden. Ellers får man den ikke brugt - uanset pris og kvalitet, understreger Bo Larsen.

/ritzau fokus/

  • Knive
    Flere køber knive til sig selv og andre, men der er også en portion overtro forbundet med knivgaven. Til bryllupper lyder overtroen, at man ikke må forære knive, da man i så fald skærer kærlighedsbåndet mellem de nygifte. Og hvis man forærer en kniv til en ven, skal modtager give en symbolsk mønt retur, så man ikke skærer båndet til venskabet over - men derimod har "købt" kniven. (Genrefoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet