cookie-og-privatlivspolitik
Man må gerne få betalt rejser med et fagligt indhold. Den er skattefri, så længe at rejsen har et overvejende fagligt indhold. Virksomheden kan nemlig trække udgiften fri. (Modelfoto)
Man må gerne få betalt rejser med et fagligt indhold. Den er skattefri, så længe at rejsen har et overvejende fagligt indhold. Virksomheden kan nemlig trække udgiften fri. (Modelfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Sådan forhandler du om frynsegoder

Kan du ikke få flere kroner og ører i lønningsposen, kan du bringe andre værdier i spil, siger to karriereeksperter.
16. maj 2019 kl. 11:00 Af Af Grith Larsen/ritzau fokus/

Annonce

Et notorisk nej til mere i lønposen betyder ikke nødvendigvis, at du skal droppe tanken om at få lidt ekstra.

Gør i stedet afvisningen til et forhandlingsoplæg ved at bringe andre værdier end kroner og ører på bordet, lyder rådet fra to karrierekonsulenter.

Det kan være alt fra mobil- og medieabonnementer til efteruddannelse, ekstra feriedage og frokostordning.

Men intet i denne verden er gratis. For kan arbejdsgiveren ikke se, hvordan det optimerer din indsats, får du nul og niks, siger chefkonsulent og karriererådgiver Thomas Kantsø fra Djøf.

- Du kan ikke bede om at komme på efteruddannelse som krukkemager, hvis du arbejder med politisk kommunikation. Det skal være relevant for virksomheden og dine opgaver, siger Thomas Kantsø.

Når du skal vise cheferne, at de får noget for pengene, så saml dine resultater - både kvaliteten og effektiviteten af dem - og fremlæg dem sammen med dine personlige egenskaber.

For eksempel hvis du er innovativ eller samler kollegerne op.

Det viser, at du har forstået og tænker ind i strategien, siger Kasper Rubæk Clementsen, CCO og ansvarlig for lønrådgivning i Business Danmark.

- Og når du sidder foran chefen, så sæt et ambitiøst mål, og sig det højt. Men hav en bagkant og et minimum, du holder for dig selv, siger han og tilføjer:

- Foreslå tilstrækkeligt mange ting, så chefen har en masse at sige nej til, men stadig noget at sige ja til. Det er simpel forhandlingstaktik.

Du kan også spørge til honoreringen af den ekstraordinære indsats, hvis du når mere end dine mål, foreslår han.

Man siger som bekendt, at tid er penge. Og det er endnu et parameter, man kan bringe i spil.

- Er der stille i sommerferien, så bed om en ekstra uges ferie, hvis du kan forsikre chefen, at du er effektiv og når det samme, siger Kasper Rubæk Clementsen.

En ting er at fremlægge konkrete resultater. Noget andet er det nonverbale, som bestemt ikke skal underkendes, pointerer Thomas Kantsø.

Træk vejret, ret ryggen, sænk skuldrene, og kig chefen direkte i øjnene. Vær i godt humør, hav god energi, anerkend chefens holdninger - og øv dig i pokerfjæset, hvis du får et afslag.

Optag eventuelt dig selv derhjemme, og se på mimik og kropssprog - især når du forestiller dig afslaget.

- Og tal samme sprog som chefen. Er der en ny strategi-lingo, så lær den, siger Thomas Kantsø.

Hvis der er helt lukket, så aftal, hvornår I genoptager snakken, tilføjer han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce