cookie-og-privatlivspolitik
IT-Universitetet er en af de uddannelsesinsitutioner, der har været nødt til at afvise kvalificerede ansøgere på grund af for få studiepladser. (Arkivfoto)
IT-Universitetet er en af de uddannelsesinsitutioner, der har været nødt til at afvise kvalificerede ansøgere på grund af for få studiepladser. (Arkivfoto)
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

Millioner til tekniske studier skal give flere studerende

Uddannelser inden for naturvidenskab, matematik, it og ingeniørfag kan skrue op for optaget med ny bevilling.
15. december 2019 kl. 10:59 Af Ritzau

Annonce

102 millioner kroner er på vej til en række videregående uddannelser, så de kan øge optaget inden for blandt andet it- og ingeniørfagene.

Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Det er regeringen og partierne bag en aftale om bevillinger fra 2017, som er blevet enige om at fordele beløbet i perioden 2019-2022.

Bevillingen skal forhindre, at ansøgere til tekniske uddannelser bliver afvist, samtidig med at arbejdsmarkedet efterlyser ingeniører og andre med naturvidenskabelige kompetencer.

- Det har været et stort ønske for uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet. Det øgede optag kan bidrage til, at vi får adgang til kvalificeret arbejdskraft, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Fra 2017 til 2019 blev der i gennemsnit årligt afvist mere end 800 kvalificerede ansøgere til uddannelser inden for naturvidenskab, it, matematik og ingeniørfag, der typisk fører til job med lav ledighed.

Og at mange er blevet afvist ved porten, kan virke paradoksalt.

For i flere år har brancheorganisationer og politikere opfordret unge til netop at søge ind på naturvidenskabelige og tekniske uddannelser.

Hos Dansk Industri forklarer forsknings- og uddannelsespolitisk chef Mette Fjord Sørensen, at mens IT-uddannelser er meget eftertragtede, kæmper andre studier inden for matematik og fysik med at fylde pladserne op.

- Problemstillingen er mere kompleks. Vi vil stadig gerne have, at mange flere unge søger mod de her uddannelser. Og så har vi råbt vagt i gevær, fordi der var uddannelser, hvor vi fik vendt nogle unge i døren, siger hun.

Dansk Industri er derfor begejstrede for de 102 millioner kroner, der er på vej til de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser.

- Det er en rigtig god begyndelse. Indtil videre har der ikke været mulighed for i samme omfang at prioritere midlerne mod de pladser, hvor der er en stor efterspørgsel fra arbejdsmarkedet, siger Mette Fjord Sørensen.

Ingeniørforeningen, IDA, er mindst lige så positiv som Dansk Industri ved udsigten til flere pladser på blandt andet ingeniørstudierne.

Her påpeger formand Thomas Damkjær Petersen, at efterspørgslen på medarbejdere med it-faglige, naturvidenskabelige og andre tekniske kompetencer ikke ser ud til at aftage foreløbig.

- Med den teknologiske udvikling, den stigende grad af digitalisering og ikke mindst det øgede fokus på den grønne omstilling er der ingen tvivl om, at vi skal prioritere disse uddannelser. Gør vi ikke det, kommer vi ikke i mål, siger Thomas Damkjær Petersen i en skriftlig kommentar.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tag Coronasnakken med dit barn 27. september 2020 kl. 22.21

AF: ANDREAS ALBERTSEN

Tag stilling til organdonation 25. september 2020 kl. 12.19

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

Annonce