cookie-og-privatlivspolitik
Især Lolland Kommune mener flere gange at have påvist, at fortrinsvis hovedstadskommuner eksporterer socialt belastede borgere sydpå til Lolland-Falster ved at hjælpe de pågældende borgere med flyttehjælp og hjælp til at finde billige boliger.

3

Billeder

Især Lolland Kommune mener flere gange at have påvist, at fortrinsvis hovedstadskommuner eksporterer socialt belastede borgere sydpå til Lolland-Falster ved at hjælpe de pågældende borgere med flyttehjælp og hjælp til at finde billige boliger.
Foto: Ingrid Riis/Arkiv

Valg

Social eksport skal stoppes

Stor forargelse over social eksport hersker blandt lokale folketingskandidater.
18. maj 2019 kl. 12:31 Af Jesper Bøgh

Annonce

LOLLAND-FALSTER Der skal sættes en stopper for rige hovedstadskommuner, der hjælper socialt belastede borgere med at finde en billig bolig i eksempelvis kommunerne på Lolland-Falster med henblik på at kunne spare på de sociale kommunale udgifter, der følger med borgerne.

Med andre ord er alle lokale kandidater til Folketinget opstillet i Guldborgsundkredsen i større eller mindre grad forarget over social eksport.

Et begreb, der i høj grad er kommet på dagsordenen de senere år, hvor især Lolland Kommune flere gange mener at have påvist, at fortrinsvis hovedstadskommuner eksporterer socialt belastede borgere sydpå til Lolland-Falster ved at hjælpe de pågældende borgere med flyttehjælp og hjælp til at finde billige boliger.

Det skal stoppes, er alle kandidaterne enige om, men spørgsmålet er, hvordan Folketinget skal forholde sig til social eksport.

Socialdemokraternes Lennart Damsbo-Andersen taler for at straffe de kommuner, der udfører social eksport.

Annonce

- Hvis ikke det er muligt at lave en frivillig aftale med KL (Kommunernes Landsforening red.), så må vi skrue bissen på og ramme pengepungen i de kommuner, der bedriver den form for virksomhed, mener Lennart Damsbo-Andersen.

Stine Pilt Olsen fra Det Konservative Folkeparti mener, at der i arbejdet omkring den kommunale udligning skal indarbejdes en stramning af reglerne og formuleres nogle kriterier, der sikrer en ordentlig overlevering.

Også SF's Annemette Schønberg Johnsen mener, at en ny udligningsreform er svaret.

- En ny retfærdig udligningsreform skal kompensere for sådanne ekstra udgifter, mener hun.

Også Dansk Folkepartis René Christensen er fortaler for, at en ny udligningsreform skal sørge for, at det ikke kun er den kommune, hvor de socialt belastede borgere bor, der skal løfte hele opgaven økonomisk.

Annonce

Venstres Marcus Knuth mener, at afsenderkommunerne skal betale de sociale ydelser til fraflyttede borgere i nogle år.

- Det vil give kommunerne et incitament til at tage hånd om deres svageste borgere fremfor at sende dem til blandt andet Lolland-Falster, mener han.

Det er Enhedslistens Christian Tastrup enig i, men:

- Kontanthjælpsloftet skal fjernes, og der skal sættes en stopper for nedrivningen af billige boliger, svarer han.

Også Alternativets Joan Gerti Kragh og Kristendemokraternes Henning Østergaard-Christensen taler for, at ydelserne til borgerne skal betales af de oprindelige hjemkommuner.

Annonce

Det samme gør Nye Borgerliges Bob Richard Nielsen, men han tilføjer oveni, at handleretten skal flytte med borgeren til tilflytterkommunen.

- Så ser jeg faktisk ikke de store udfordringer ved tilflytningen, mener han.

Det Radikale Venstres Henriette Bødewadt er spidskandidat i både Guldborgsundkredsen og Lollandkredsen. Hendes svar på spørgsmålet om social eksport bringes sammen med kandidaterne i Lollandkredsen.

Læs også: Slut med besparelser på trafik.

KLIK HER og læs hvad svarene er fra 10 folketingskandidater. som stiller op på Lolland-Falster, på spørgsmålet om udligning.

KLIK HER og læs artiklen"Lolland-Falster skal tilbyde flere uddannelser"

KLIK HER og læs ti folketingkandidater, som stiller op på Lolland-Falsters, svar på dagens spørgsmål om uddannelser tirsdag 14/5Læs også artiklen: Grænsekontrol splitter LF-kandidater

KLIK HER og læs ni Folketingskandidater, som stiller op på Lolland-Falsters svar på dagens spørgsmål om grænsekontrol mandag 13/5KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

SENESTE NYT

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Historisk bymidte i Maribo… 04. marts 2021 kl. 21.37

AF: SØREN LEVIN BØCKHAUS THORMANN

Roses skal, dem der roses bør 04. marts 2021 kl. 11.30

AF: PERNILLE KRUSE PEDERSEN

Haveæstetik er vejen frem 03. marts 2021 kl. 19.31

AF: MARTIN WOUTERS

præsentation fra formanden… 03. marts 2021 kl. 09.45

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov igen 02. marts 2021 kl. 14.07

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov 01. marts 2021 kl. 11.48

Annonce

ANNONCE