Annonce
112

Mørke skyer samler sig over Udenrigsministeriet i Tibetsagen

Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) er blandt de mange, der er afhørt af Tibetkommissionen. Han har påpeget dilemma. Hvad er egentlig vigtigst: Om nogen kan få lov til at flage med tibetanske flag til en fodboldkamp, eller om Danmark kan få adgang til at støtte udviklingsprojekt i netop Tibet. (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

For tredje gang vil kommission afhøre tidligere chef i Udenrigsministeriet. Nye dokumenter er fundet.

Et nyfundet dokument er med til at forværre situationen for Udenrigsministeriet i sagen, om hvordan det kunne gå til, at politiet i årevis har planlagt at gemme demonstranter af vejen under kinesiske besøg.

Det viser sig under en afhøring fredag i Tibetkommissionen.

Her oplyser kommissionens udspørger også, at man ikke er færdig med ministeriets tidligere direktør Friis Arne Petersen. Han skal indkaldes til ny afhøring. To gange tidligere er han blevet udspurgt, senest 28. januar.

Friis Arne Petersen har ifølge et udsagn fra den tidligere spionchef i Forsvarets Efterretningstjeneste udtrykt stor modvilje mod undersøgelsen. Friis Arne Petersen mente ifølge spionchefen, at det i 2012 var nødvendigt at bøje de danske regler under et statsbesøg.

Kommissionen har allerede fået millioner af dokumenter, men mere er på vej fra Udenrigsministeriet.

- Der er sikret magnetbånd med backupmails, som egentlig var lagt til udsmidning i en container, oplyser udspørgeren, advokat Jakob Lund Poulsen, under fredagens afhøringer.

I sin første beretning har Tibetkommissionen konkluderet, at Udenrigsministeriet og PET skabte en "stemning", som fik politiet til at krænke blandt andet Grundloven ved besøg i 2012 og 2013.

Men dokumenter fra tilbage i tiden indikerer, at det var mere end en stemning.

I hvert fald var der et decideret samarbejde, endda konstruktivt, mellem ministeriet, politiet og den kinesiske ambassade om, at prominente gæster ikke skulle føle sig generet af demonstranter.

Det står i en notits, som den daværende kontorchef Carsten Nilaus Pedersen i 2002 skrev til daværende direktør Friis Arne Petersen:

"Der er indledt et konstruktivt samarbejde mellem Udenrigsministeriet, politiet og den kinesiske ambassade med henblik på at sikre, at lovligt anmeldte demonstrationer finder sted, hvor de ikke generer den kinesiske delegation."

Forinden havde Kinas ambassade som så mange gange før bedt om at blive fri for demonstranter. Der skulle være en afstand på mindst 500 meter til premierminister Zhu Rongjis hotel i København, lød kravet.

Derfor spørges Carsten Nilaus Pedersen under afhøringen fredagen, om han gjorde sig overvejelser om, at Danmark med samarbejdet gjorde "præcis" som kineserne ønskede, altså at holde demonstranter uden for syns- og hørevidde?

- Jeg har ingen erindring om formuleringen. Jeg har ikke selv fundet på den i hvert fald, svarer han om notitsen.

Oplysningen må stamme fra ministeriets protokol, som håndterer alt praktisk ved besøg, lyder det. Netop protokollen arbejder tæt sammen med politiet.

Om Zhu Rongjis besøg har politifolk forklaret, at demonstranter blev anbragt, så de ikke var synlige. Nogle blev gemt bag en hæk. Og bagefter rettede Kinas ambassade i en mail en overstrømmende tak til politiet.

Papirer i sagen viser også, at kontorchefen er blandt de embedsmænd, der igen og igen har fortalt kineserne om den danske Grundlov. Altså at demonstrationer ikke kan forbydes. Samtidig har han dog afleveret det budskab, at Danmark tager de kinesiske bekymringer meget alvorligt.

- Det er jo sådan noget, man siger. Man kan jo ikke sige, at vi gider ikke høre mere på jer, sådan fungerer diplomatiet ikke, siger Nilaus Pedersen.

Men har han og andre i Udenrigsministeriet så ikke skabt en forventning hos kineserne om, at danskerne ville opfylde deres ønsker?

- Det ved jeg da ikke. Jeg kan ikke vide, hvad de forventer. Det er et svært spørgsmål, lidt hypotetisk og måske lidt spekulativt, svarer han.

Udspørgeren vil vide, hvordan det kan være, at de kinesiske krav til Udenrigsministeriet forplantede sig ned i politiets rækker, så de kom til at optræde i forholdsordrer og operationsbefalinger?

- Det ved jeg ikke, siger Carsten Nilaus Pedersen.

  • Tibetkommissionen afhører Nyrup, Lykketoft og Uffe Ellemann-Jensen
    Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) er blandt de mange, der er afhørt af Tibetkommissionen. Han har påpeget dilemma. Hvad er egentlig vigtigst: Om nogen kan få lov til at flage med tibetanske flag til en fodboldkamp, eller om Danmark kan få adgang til at støtte udviklingsprojekt i netop Tibet. (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Annonce
112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Smadrede rude og blev kørt direkte i fængsel

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Meldte sig selv efter knivstikkeri: Nu er der nyt fra politiet

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission