Annonce
112

Trods frifindelser: Betalte coronabøder bliver ikke slettet

Tre personer blev i denne uge frifundet, fordi landsretten ikke var overbevist om, at skiltning om opholdsforbud var tydelig nok. Anklagemyndigheden vil dog ikke bede om, at andre sager, hvor bøden er betalt, skal genoptages (Arkivfoto). Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Chefanklager kaldte i september coronasag for "principiel". Men nu er den ikke principiel nok til Højesteret.

Det var i strid med loven, at tre personer i april i fjor blev afkrævet bøder for at opholde sig på Islands Brygge i København, hvor politiet havde indført et opholdsforbud.

Sådan lød afgørelsen fra Østre Landsret tidligere i denne uge, men den får ingen konsekvenser for en snes lignende sager, hvor de sigtede har valgt at betale deres bøder. Det oplyser Rigsadvokaten fredag til Ritzau.

Det er ellers tidligere set, at anklagemyndigheden har bedt om at få bødesager genoptaget, hvor bøden er blevet betalt, men hvor det i en tilsvarende sag ved en domstol er fastslået, at loven ikke var overtrådt.

- Fordi der er tale om en konkret begrundet afgørelse af de pågældende sager, der har været forelagt for retten, giver dommen heller ikke anklagemyndigheden anledning til at genoptage andre sager, hvor der er betalt en bøde for overtrædelse af opholdsforbuddet, skriver Rigsadvokaten i en mail til Ritzau.

På grund af frygten for spredning af coronasmitte indførte Københavns Politi 25. april 2020 et opholdsforbud på Islands Brygge i København. Det var tilladt at færdes på stedet, men ophold ville blive straffet med en bøde på 2500 kroner.

Politiet oplyste et par dage efter, at omkring 20 personer var blevet sigtet og dermed afkrævet at betale en bøde. Men tre af dem nægtede. De lod sagen indbringe for retten.

Og i september sidste år blev de frifundet, da sagen blev behandlet i Københavns Byret. Anklagemyndigheden mente dog, at dommen var forkert og ankede til landsretten. Men også her endte det med frifindelse.

By- og landsret var enige om, at politiets skiltning på stedet ikke var så tydelig, at man med sikkerhed kunne sige, at de tre havde set den.

Dermed kunne man altså ikke godtgøre, at de var klar over - eller burde være klar over - at der var et opholdsforbud.

De øvrige sigtede fra dengang i april 2020 har ikke været i retten. De har betalt bøden, hvilket juridisk set er at regne for en tilståelse - på samme måde, som når man betaler for eksempelvis en færdselsforseelse.

Da anklagemyndigheden ankede til landsretten skete det med tilladelse fra Procesbevillingsnævnet. Små bødesager kan nemlig kun ankes, hvis der er særlig grund til det, for eksempel hvis sagen er principiel.

Anklagemyndigheden havde muligheden for at søge nævnet om tilladelse til at anke til Højesteret. Men Rigsadvokaten oplyser, at det vil man ikke forsøge.

- Der er tale om en konkret vurdering af beviserne i de enkelte sager, og der er ikke nogen principielle spørgsmål, der skal afklares. Vi vil derfor ikke forsøge at indbringe sagerne for Højesteret, lyder et fra Rigsadvokaten i en mail til Ritzau.

Den udmelding er imidlertid i den modsatte grøft af, hvad anklagemyndigheden under Københavns Politi sagde efter byretsdommen i september 2018.

- Det er de første sager om de midlertidige opholdsforbud, som er blevet afgjort i retten. Lovgivningen blev indført på et kritisk tidspunkt i foråret for at forhindre, at spredningen af covid-19 eskalerede.

- Derfor mener vi, at dommene er så principielle, at de bør prøves af landsretten, lød det dengang fra chefanklager Ida Sørensen.

  • PLUS Laura fik coronabøde - var skiltning o.k.?
    Tre personer blev i denne uge frifundet, fordi landsretten ikke var overbevist om, at skiltning om opholdsforbud var tydelig nok. Anklagemyndigheden vil dog ikke bede om, at andre sager, hvor bøden er betalt, skal genoptages (Arkivfoto). Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Annonce
112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

112

Smadrede rude og blev kørt direkte i fængsel

Annonce
Annonce
112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

112

Smadrede rude og blev kørt direkte i fængsel

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Stukket i ryggen med kniv: Nu har han meldt sig selv

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Erhverv

Lander millionoverskud trods vanskeligt år

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas