Annonce
Ugeavisen Lolland

Langø-folket støtter ny turistattraktion i gammel skole

Piotr Gasiorowski og Christine Leth-Møller foran Langø Forsamlingshus, hvor de forleden præsenterede deres planer for Langøs gamle skole som fremtidig turistattraktion. Foto: Lisbet Rasmussen
Ideen om at etablere restaurant og glamping ved Langøs nedlagte skole blev forleden præsenteret i en fyldt forsamlingshussal, hvor beboere gav deres fulde opbakning til projektet.

LANGØ: Klapsalverne var mange, da Christine Leth-Møller og Piotr Gasiorowski bredte deres planer om glamping og restaurant i landsbyens gamle skolebygning ud for Langøs beboere, som interesseret var mødt op til orienteringsmøde i forsamlingshuset tirsdag aften i sidste uge.

Her mødte de ud over Christine og Piotr repræsentanter fra Lolland Kommune, som kunne fortælle om tidsplanen og procedurerne omkring tilblivelsen af den lokalplansændring, der er nødvendigt grundlag for de nye planer på den gamle skole.

Christine og Piotr har planer om at åbne en restaurant og en lille glampingplads med opvarmede jurt-telte i samarbejde med Thomas Pedersen, TP Smede og Marineservice Aps, som ejer de bygninger, hvor Langø Skole førhen modtog elever.

Annonce

For dem, som ikke ved det, så er en glamping en sammentrækning af glamour og camping og dækker over en stadig stigende trend om at tilbyde anderledes og mere komfortable ophold på campingpladser, hvor gæsterne bor i lækre telte med opvarmning og diverse faciliteter. I Langøs glamping vil restaurant, som stadig er på tegnebordet og skal ligge i skolens gymnastiksal, en af de attraktioner, der vil være med til at gøre campingopholdet glamourøst.


Jeg har besøgt Barbados og mange andre smukke steder i verden; men intet sted er så dejligt som Langø

Piotr Gasiorowski

For restauranten, som der er tale om i Skolegården, bliver nærmest Langøs svar på Onsevigs Den fuldkomne Fisker, hvor den udsøgte og velsmagende mad lavet af lokale råvarer er i højsædet.

Christine Leth-Møller har da også arbejdet fire år på Den Fuldkomne Fisker og forud for det leveret grøntsager til "Fiskerens" køkken fra sit daværende økologiske gartneri i Horslunde.

Piotr Gasiorowski kommer fra Polen og har gennem mange år arbejdet som kok i både Irland og England. De sidste fire år i Danmark, hvor han er faldet pladask for Langø (og Christine).

- Jeg har besøgt Barbados og mange andre smukke steder i verden; men intet sted er så dejligt som Langø, siger Piotr, som lige nu er køkkenchef i Den Grønne Verden i Søllested.

Lange udsigter, desværre!

Langøs beboere gav udtryk for, at de syntes, at det er en god idé med restaurant og glamping ved byens gamle skolebygning som fremtidig turistattraktion. Særligt da det under orienteringen i forsamlingshuset kom frem, at der ikke er fare for, at det offentlige område, der ligger bag skolen og blandt andet bruges til legeplads og af spejderne, er i fare for at blive inddraget til glamping.

Det har nemlig været en frygt blandt nogle af Langøs beboere, da hele området omkring skolen inklusiv de kommunalt ejede steder, er omfattet af den lokalplansændring, som skal åbne for Christine og Piotrs planer.

Da det var på plads, var der ingen ende på Langø-folkets opbakning til Skolegården glamping og restaurant.

Annonce

God tid til forberedelse

Til gengæld var der stor utilfredshed i salen over udsigten til den lange sagsbehandling, kommunen har brug for i forbindelse med lokalplansændringen.

Med politisk behandling i indtil flere omgange og en høringsfrist på otte uger kan en ny lokalplan tidligst ligge klar til april næste år. Og det til trods for, at sagen har højeste prioritet i Lolland Kommune, som endda har afsat planlægger Nadja Rummelhoff Henningsen til primært at tage sig af Skolegårds-projektet.

Christine og Piotr har valgt at se den lange tidsfrist som en ekstra mulighed til at få tingene i orden.

- Vi skal ikke betale husleje til Thomas, før vi går i gang med selve projektet. Så vi har ikke brug for en masse penge til at starte med. Til gengæld kan vi bruge det næste år på at planlægge. Få lavet en køkkenhave, hvor vi kan dyrke vores egne grøntsager og få styr på alting, inden vi åbner til næste år, fortæller Piotr Gasiorowski.

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Folketidende Podcast: De lokale hjælper ukrainerne, fordi de slet ikke kan lade være

Annonce
Guldborgsund

Indbrud i biler fra kommunen

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

Hel by skal have nye gadelamper

Erhverv

Øernes Revision overtager Revisionscentralen

Guldborgsund

Kommunale byggeprojekter udskydes: Vi følger prisudviklingen tæt

Lolland

Lollandske sportsforeninger oplever fortsat medlemsflugt

Lolland

Netværk føler sig sat udenfor døren

Guldborgsund

Boligselskab udskyder renoveringer for op mod 300 millioner kroner

112

Dyrt kikkertsigte stjålet

Femern

Inflationen kan presse Femern-projektet

Lolland

Kedelig stemning i landsby efter præstestrid

Maribo

Flormelistågen sænkede sig over byen

Sport

Lokal bokser afvæbnede mand med kniv

Guldborgsund

Ansatte oplevede trusler og vold: Nu har sygehus vundet pris for bedste psykiske arbejdsmiljø

112

Bølge af indbrud i biler fortsætter

Annonce
Indland

Lægeformand: 1500 ekstra kolleger vil løse mangel i yderområder

Guldborgsund

Sagde ja til at afløse Lisbet Dahl: Pernille Schrøder fik fem dage til at lære en hel revy

Indland

Sundhedsaftale sikrer op til 25 nærhospitaler og mere almen praksis

Lolland

Beboer afværgede brand

Lolland

Kongelig sommerballet på havnekaj

Vejret

Efter to sommerdage trækker køligere luft ind over landet

Lolland

Så sin bil forlade indkørslen

Guldborgsund

20 år med hospitalsklovnen Karla: Hun gør en stor forskel

Annonce
Annonce