Annonce
Guldborgsund

NY MODTAGEKLASSE FOR UKRAINSKE BØRN PÅ FALSTERO

Camilla Jacobsen og Thomas Larsen ejer FalsteRo, som de overtog i 2019. I den tid de har ejet det, har det også været brugt til at undervise børn fra Realskolen under coronapademien, men den oprindelige tanke var, at det skulle udlejes til selskaber, skoler og lignende. Nu skal det i stedet igen være skole, denne gang for en en modtageklasse. Arkivfoto: Ingrid Riis 
Møllebakkeskolen får nye opgaver efter ferien, hvor nyansat personale skal drive modtageklasse på FalsteRo.

SYSTOFTE/NØRRE ØRSLEV: Den tidligere efterskole og nuværende koloni FalsteRo, bliver ukrainske familiers nye opholdssted og samtidig åbner Guldborgsund Kommune en modtageklasse på FalsteRo, der skal drives af Møllebakkeskolen. I alt 15 børn er lige nu skrevet op til modtageklassen, ligesom  to førskolebørn vil blive tilknyttet. Det oplyser Michael Peyk, leder af skoleområdet på Center for Børn og Læring.

- Vores vigtigste opgave lige nu er, at give dem en hverdag, hvor de både kan føle sig trygge og være i udvikling på samme tid. Og det er klart, at der kan ligge et stykke opklaringsarbejde for lærere og pædagoger i modtageklassen. Hvad er der brug for fagligt og socialt? De her børn er jo, modsat danske børn, helt ubeskrevne, når de begynder skolen. De ankomne børn og unge er meget forskellige og personalet kender ikke til deres faglige niveau, ligesom vi ikke kender til omfanget af eventuelle traumer, siger han.

De her børn er jo, modsat danske børn, helt ubeskrevne når de begynder skolen.

Michael Peyk, leder af skoleområdet i Center for Børn og Læring

Utroligt heldige

Som embedsmand er det ikke Michael Peyk, der kommer til at være tæt på opgaven med de ukrainske børn. Men han har fra politisk side fået nogle fleksible vilkår til at finde gode løsninger.  Han fortæller, at der ikke er samme krav til timetal som i en folkeskoleklasse, ligesom der er åbnet op for, at eleverne kan fjernundervises på ukrainsk.

Selve arbejdet med børnene har Møllebakkeskolen ansat tre personer til, der enten kommer med en decideret læreruddannelse eller pædagogisk erfaring.

- Vi har været så utroligt heldige, at vi har fået nogen ind i kommunens modtageklasser, som både har kvalifikationerne rent fagligt og som samtidig også taler ukrainsk. Der har vi virkelig haft stor glæde af den jobbank, vi oprettede i forbindelse med flygtningesituationen. Flere, som bor her, eller er ægtefæller til nogen, som arbejder her, har skrevet sig op og derfor har vi fundet arbejdskraften hurtigt, lyder det.

Vi har været så utroligt heldige, at vi har fået nogle ind i kommunens modtageklasser, som både har kvalifikationerne rent fagligt og som samtidig også taler ukrainsk.

Michael Peyk, leder af skoleområdet i Center for Børn og Læring
Annonce

Tilpasse sig børnene

Børnene fra Ukraine har ret til at gå i modtageklasse i 2 år. Modtageklasserne er trygge enheder, men der er ofte også stor aldersspredning i dem. Elever i modtageklasser kan sluses over i almene klasser tidligere end efter de to år, hvis de kan og vil, fortæller Michael Peyk.

-Det kan være, hvis de hurtigt kommer efter det sproglige eller hvis én bliver gode venner med en dreng i 3.b. og i øvrigt er vild med at spille fodbold. Så kan det måske starte med, at han er med til idrætstimerne i 3.b. Der er en fleksibilitet i det, hvor vi med vores systemer skal være klar til at tilpasse os efter børnene.

Selvom en elev går i modtageklasse tilknyttet Møllebakkeskolen, er det ikke sikkert, at eleven kommer til at forsætte på skolen.

- Det afhænger af, hvor barnets forældre bor. Ligesom det er hovedreglen for danske børn, at de går i skole i nærområdet.

Annonce

En plan

Michael Peyk fortæller, at Center for Børn og Læring ikke alene kunne bestemme, hvor modtageklassen blev placeret.

- I marts og april, hvor flygtningene begyndte at komme, lagde man en plan. I første fase ville man fylde de modtageklasser op, vi allerede havde på Sofieskolen og Nordbyskolen. I anden omgang fik vi oprettet en modtageklasse på Eskilstrup Skole, hvor en større gruppe flygtninge bor i nærheden. Det har handlet om indkvartering først og derefter om skoletilbud. Der har vi fra skoleområdets side haft fokus på, at det gerne måtte være i lokalområdet, så vi ikke skulle til at fragte børn rundt. Det har været væsentligt, at der var noget ledig kapacitet. For eksempel er der ikke plads på Nysted Skole, så havde man valgt indkvartering der, måtte vi i gang med nogle pavilloner. FalsteRo er rigtig velegnet. Der er alt fra fysiklokaler til idrætshaller, siger Michael Peyk.

Eleverne i den nye klasse tager hul på undervisningen fra 15. august.


Annonce
Annonce
Guldborgsund

350 STILLEDE TIL START: CYKLER FOR MILLIONER RULLEDE FALSTER RUNDT

Annonce
Femø Jazz Festival

PUNKTUM FOR I ÅR - DATOEN ER SAT FOR NÆSTE ÅRS FEMØ JAZZ

Annonce
Forsiden netop nu
Lokal nyt

SKOLEELEVERNE KAN FORVENTE TØRSKOET OG SOLRIG SKOLESTART

Guldborgsund

EJER AF UDPINT BYGNING: - PÅ SIGT KUNNE VI GODT FINDE PÅ AT RENOVERE DET

Lolland

FJORDDAGE MED DET VILDESTE PROGRAM NOGENSINDE

Guldborgsund

FÆLLESKØKKENET DRØMMER OM AT HJÆLPE LOKALE PRODUCENTER VIDERE

Lolland

BORGMESTERVIKAR MED KONTOR I BAGHAVEN

Sport

ANFØRER DUMMEDE SIG I NFC-NEDERLAG

Guldborgsund

TIDLIGERE HOSPITAL SAT TIL SALG

Guldborgsund

SEJLERFORMAND: KOMMUNEN VIRKER TIL AT HAVE IS I MAVEN

Lolland

SKAL SKABE LIV OG GLÆDE FOR ENSOMME KRÆFTRAMTE

Lolland

FULDT HUS PÅ IDRÆTSEFTERSKOLE: HESTE OG 196 ELEVER ER KLAR

Guldborgsund

VIL KLIMASIKRE HAVNEFRONT MED RØDT PLANKEVÆRK

Lolland

SKOLERS STØRSTE ØNSKE: ET ÅR UDEN CORONA-RESTRIKTIONER

Sport

CLAUS JENSEN FRYGTER IKKE VEJLE

Annonce
Guldborgsund

CAFETERIA GENÅBNER SOM RESTAURANT

Guldborgsund

ÅBNE KIRKER ER POPULÆRE: TURISTERNE MYLDRER IND

Istid

DOMMEN ER AFSAGT: TAG TIL MARIELYST ELLER MARIBO FOR AT FÅ DEN BEDSTE IS

Guldborgsund

EFTER OTTE TIMER PÅ SKADESTUEN KØRTE MORTEN HJEM UDEN AT HAVE SET EN LÆGE

Skolestart

POLITIET HOLDER ØJE VED SKOLERNE: - PAS PÅ DE NYE I TRAFIKKEN

Guldborgsund

REGNVAND PLAGER SOMMERHUSEJER: NÅR VAND SKILLER VANDENE

Erhverv

OVERBEVIST OM, AT MEDARBEJDERE FLYTTER MED TIL TREKRONER

Guldborgsund

LOKAL FOLKETINGS-KANDIDAT: - VI STÅR 100 PROCENT FAST PÅ AT VÆLTE REGERINGEN

Annonce
Annonce