Annonce
Lolland

VERDENS VIGTIGSTE FOSSIL KOMMER TIL LOLLAND

På Evolutionsmuseet kan man se et af verdens blot 12 fossiler af fortidsfuglen. Den levede for omkring 150 millioner år siden og blev fundet ved byen Daiting i Bayern, Tyskland. Foto: Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark / Sergey Dives
Et af verdens blot 12 fossiler af et dyr, der er halvt fugl og halvt dinosaur, bliver udstillet på Evolutionsmuseet.

KNUTHENBORG: Da Charles Darwin i 1859 udgav bogen "Arternes oprindelse", havde han nok lagt fundamentet til sin evolutionsteori, men der manglede det helt afgørende bevis på, at arter kan udvikle sig fra ét dyr til et andet.

To år efter dukkede et fossil op i det sydlige Tyskland, og her var lige det, som videnskaben søgte.

Siden er der fundet i alt 12 fossiler, og i dag regnes disse for nogle af de mest værdifulde i verden til at beskrive evolutionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når Knuthenborg Safaripark åbner Evolutionsmuseet 1. april, vil ét af disse fossiler få det nye museum som hjem.

Det her er så vildt. Ser vi på eksempelvis en T.Rex, er den ikke så interessant længere, fordi den allerede er gennemforsket, mens Archaeopteryx er det vildeste, man kan få videnskabeligt. Det er verdens vigtigste fossil på grund af de ting, det fortæller os.

Anna Øhlenschlæger, palæontolog

På tysk er den specielle skabning kendt som "Urvogel", men den er langt fra nutidens urfugle. Fuglen er kendt under navnet Archaeopteryx og er med sine kløer og tænder i næbbet halvt dinosaur og halvt fugl.

Det er den overgangsart, som Darwin mente måtte være derude, og her er altså en skabning, som levede side om side med dinosaurerne for 150 millioner år siden, men som var på vej til at blive noget helt andet.

- Archaeopteryx er uhyre sjælden og enormt interessant. Den første Archaeopteryx blev fundet kort efter, Darwin havde beskrevet sin teori om arternes oprindelse, og den beviser faktisk selve teorien. Derfor har den haft helt afgørende betydning for vores forståelse af livet og kaldes verdens vigtigste fossil, forklarer direktør og ejer af Knuthenborg Safaripark, Christoffer Knuth.

Må forske på fossilet

Fossilet, der kommer til Lolland, er det ottende af de 12, som er blevet fundet. Det dukkede op i 1990 i Naturpark Altmühltal, i nærheden af byen Daiting i Bayern, og blev første gang udstillet i 2009.

Det unikke fossil har dog fortrinsvis været holdt i lukkede samlinger.

På Evolutionsmuseet vil det ikke alene kunne ses af gæsterne, men stilles også til rådighed for videnskaben, så man kan blive klogere på skabningen.

Fortidens meget specielle skabninger havde masser af tænder, her er det et dyr fra permtiden, og det havde en Archaeopteryx også, selv om den havde et næb. Arkivfoto: Ingrid Riis

- Fossilet er kun delvist udgravet, og der gemmer sig nok mere inde i stenen. Vi tør dog ikke bare åbne stenen med vores vante metode, derfor samarbejder vi med konservatorskolen for at finde en ikke destruktiv metode til at åbne stenen, fortæller palæontolog Anna Øhlenschlæger fra Evolutionsmuseet.

Ud af de 12 kendte fossiler er museets eksemplar det yngste. Det er omkring 400.000 år yngre end de andre.

- Dermed er den også lidt mere udviklet hen mod at være fugleagtig og beviser endnu engang og mere tydeligt evolutionen, forklarer hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blev taget af stormen

Oprindeligt har Archaeopteryx været nogenlunde på størrelse med en skade, men adskilte sig fra nutidens fugle med kløer ved vingerne, tænder i næbbet og en knoglet hale.

Udviklingen fra ældre fossiler til det på Knuthenborg viser sig ved færre tænder og et lettere skelet.

- Det her er så vildt. Ser vi på eksempelvis en T.Rex, er den ikke så interessant længere, fordi den allerede er gennemforsket, mens Archaeopteryx er det vildeste, man kan få videnskabeligt. Det er verdens vigtigste fossil på grund af de ting, det fortæller os, slår Anna Øhlenschlæger fast.

Når Evolutionsmuseet åbner 1. april næste år, vil det være en museumsoplevelse, som byder på både lys, lyd og dufte. Foto: Ingrid Riis 

Mens mange andre fossiler på det nye Evolutionsmuseum har hjemme i Nordamerika, er alle 12 fossiler af Archaeopteryx fundet i Tyskland, og måske er der flere dernede.

Men det har krævet noget helt specielt at blive gemt i jorden gennem de mange millioner af år.

- Én knogle ud af en milliard bliver til et fossil, og da Archaeopteryx levede, var det, vi kender som Europa i dag, et kæmpe tropisk øhav med laguner, der var meget salte. En gang imellem er disse fugleagtige dyr blevet taget af en storm og er druknet i lagunen. På bunden er de blevet bevaret i den kalkslamagtige bund, forklarer palæontologen.

Kun de fugle, der har lidt den specielle skæbne, kan man finde i dag.

Hvis de er døde på andre måder og eventuelt spist af rovdyr, vil man selvsagt ikke kunne finde spor af dem.

Samtidig er alle de fundne fossiler af unge dyr, som ikke har været fuldt udvokset, og dermed måske ikke har haft de rette flyvefærdigheder.

  • På Evolutionsmuseet kan man se et af verdens blot 12 fossiler af fortidsfuglen. Den levede for omkring 150 millioner år siden og blev fundet ved byen Daiting i Bayern, Tyskland. Foto: Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark / Sergey Dives
  • MAR knuthenborg-32
    Fortidens meget specielle skabninger havde masser af tænder, her er det et dyr fra permtiden, og det havde en Archaeopteryx også, selv om den havde et næb. Arkivfoto: Ingrid Riis
  • MAR knuthenborg-64
    Når Evolutionsmuseet åbner 1. april næste år, vil det være en museumsoplevelse, som byder på både lys, lyd og dufte. Foto: Ingrid Riis 
Annonce
Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

112

Forsøgte at stikke af fra politiet: Forklaringen fandt de på hans bopæl

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Togdrømmen knust: Den togtur til København er en illusion

Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Indland

Kommuner vil hellere bruge tid på børn end måltal

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Truet træleopard bidt ihjel: - Helt ekstremt øv

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

Sport

Spændende pokallodtrækning: - TSØ skal møde gamle kendinge

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Erhverv

Prisvindende lokal møbelproducent begæret konkurs

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster

112

Tiltalt for drab på spædbarn vil skilles