Annonce
Bolig og livsstil

Alt spirer: Tre lækkerier du kan samle til påskebordet

På trods af at Danmark er et lille land, er der store geografiske temperatur- og klimaforskelle. Derfor kan man heller ikke sige enslydende, hvad der springer ud og kan sankes hvornår. Det gælder om at følge med i årstidernes skiften, siger naturvejleder. (Genrefoto) Foto: Patrick Pleul/Ritzau Scanpix

Brug foråret til at gå på jagt i naturens spisekammer. To sankeeksperter fortæller her, hvad du oplagt kan samle til påskebordet.

Påsken står for døren, i skoven er alting på nippet til at springe ud - og rekordmange danskere tilbringer i forvejen tid i naturen under coronakrisen.

Derfor kan du oplagt kombinere de tre ting og sanke til årets påskebord.

Faktisk bugner naturen allerede nu af lækkerier.

- Foråret er blandt andet sæson for rigtig mange vilde løg, som virkelig vil klæde påskebordet, foreslår Mikkel-Lau Mikkelsen, der er professionel sanker og programchef i Vild Mad-projektet.

Den mest kendte er ramsløg, som mange bruger til pesto.

Men de små ramsløg-frø gør sig også formidabelt som "kapers", hvor de først saltes og siden lægges i eddikelage.

- Ramsløg-kapers har en virkelig dyb og aromatisk smag, hvor der både er noter af hvidløg, salt og bitterhed. De er smækfulde af umami og en basisvare i mit eget køleskab, siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

Du kan også gå på jagt efter enebær, tilføjer Marie Roland, der er naturvejleder tilknyttet Naturstyrelsen Storstrøm.

Enebær er i virkeligheden enerbærbuskens kogler, og ene findes især i næringsfattige lyng- og hedelandskaber.

- De fleste kender enebær som et snapsebær, men de kan også bruges i vildtretter eller til påskelammet. Det er en tør, aromatisk og markant smagsgiver, siger Marie Roland.

Skovløg og løgkarse vil også gøre sig godt på påskebordet, tilføjer Mikkel-Lau Mikkelsen.

De er syrlige og skarpe i smagen og kan bruges lidt på samme måde som forårsløg.

Derfor komplementerer de både æggemaden, æggesalaten og de fede kryddersild på det kolde påskebord.

- Løgkarse er en af mine personlige favoritter, fordi den er vildt lækker, smager helt specielt af både løg, karse og hvidløg - og så findes den overalt, så den er let at få fat i, siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

Som en sidste forårsbebuder slår han et slag for friske brændenældeskud.

Men det forudsætter, at du bruger dem rigtigt.

- Alle ved, at man kan spise brændenælder, men de færreste gør det. Og når de endelig gør, ryger den i en suppe som fyldstof. Det er synd, for brændenælden er fantastisk og kan så meget mere, siger han.

Mikkel-Lau Mikkelsen foreslår, at du stedet gør brændenælden til hovedperson i sin egen lille sideret og behandler den lidt som frisk spinat.

Du kan eksempelvis varme en sauterpande op til høj varme med lidt olivenolie og en klat smør.

Her smider du et par håndfulde brændenælder på, lader dem branke og falde sammen, før du vender det.

- Brændenælde er den eneste urt, hvor du kan få umamismag ud af selve urten. Den udvikler nogle fantastiske, krydrede noter, når den bliver en smule branket, siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

/ritzau fokus/

På trods af at Danmark er et lille land, er der store geografiske temperatur- og klimaforskelle. Derfor kan man heller ikke sige enslydende, hvad der springer ud og kan sankes hvornår. Det gælder om at følge med i årstidernes skiften, siger naturvejleder. (Genrefoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
  • Spring in the Grumsiner Forst World Natural Heritage
    På trods af at Danmark er et lille land, er der store geografiske temperatur- og klimaforskelle. Derfor kan man heller ikke sige enslydende, hvad der springer ud og kan sankes hvornår. Det gælder om at følge med i årstidernes skiften, siger naturvejleder. (Genrefoto) Foto: Patrick Pleul/Ritzau Scanpix
  • Frost, sol og stille vejr ved Store Økssø i Rold Skov
    På trods af at Danmark er et lille land, er der store geografiske temperatur- og klimaforskelle. Derfor kan man heller ikke sige enslydende, hvad der springer ud og kan sankes hvornår. Det gælder om at følge med i årstidernes skiften, siger naturvejleder. (Genrefoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Forurening forsinker eftertragtet boligbyggeri

112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

112

Smadrede rude og blev kørt direkte i fængsel

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Meldte sig selv efter knivstikkeri: Nu er der nyt fra politiet

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Lokal nyt

Glad formand: - Det er noget, jeg virkelig har kæmpet for i mange år