Giv dig selv en hjælpende hånd i dagene op til jul, og hav en god plan på dagen. Så kan du let få julemiddagen i hus med overskud til hygge.
Der skal steges and og flæskesteg, koges kartofler, laves sukkerlage, syltes rødkål og laves risalamande.
Kan du også få sved på panden bare ved tanken?
Så brug lige et øjeblik på at gennemgå de professionelles udførlige tidsplan til en vellykket og stressfri julemiddag. Så er der nemlig også plads til en god fælles frokost og lidt julehygge.
1) Det kan lave flere dage i forvejen
Først og fremmest gælder det om at lave så meget som muligt i forvejen.
- Alle de syltede ting skal helst laves et godt stykke tid i forvejen, så de kan nå at trække smag, siger kok Simon Sørensen, som er faglærer ved TechCollege Food i Aalborg og en del af centerledelsen i Smag for Livet.
Rødkålen kan du lave op til fjorten dage i forvejen, og så kan den stå klar i et patentglas.
Derudover skal du prioritere kræfterne, der hvor du værdsætter dem. Simon Sørensen vælger eksempelvis at købe kirsebærsovsen.
- Så kan du koge den op med lidt vanilje og lidt alkohol for eksempel portvin, siger han.
2) Det kan du lave dagen før
Den største tidsrøver er andestegen. Derfor kan du overveje at stege den dagen inden, sådan som Thomas Rønsch Toftdahl, som underviser på kokkelinjen på Hotel- og Restaurantskolen, gør.
- Så gemmer jeg den koldt, og så har den masser af tid til at hvile, siger han.
Lillejuleaften kan du også koge og pille kartoflerne til de brunede kartofler og stille dem på køl. Skræl de hvide kartofler, og stil dem i en gryde med vand.
Kog risengrøden til risalamanden. Du kan også smutte og hakke mandlerne. Husk at gemme en flot hel mandel.
3) Tidsplan på dagen
Vil du stege anden juleaftensdag, skal du gerne i gang klokken 12, hvis I skal spise klokken 18, lyder rådet fra kok og faglærer Simon Sørensen.
- Du skal hellere starte ud i god tid end lige op til. Den har også godt af at stå og hvile, så saften kan sætte sig, forklarer han.
Når anden er i ovnen, kan du piske flødeskummen til din risalamande.
- Rør risalamanden sammen om formiddagen, og stil den køligt. Så er den klar til senere, siger Simon Sørensen.
Husk at tage den ud en halv time før servering - og husk at komme den hele mandel i.
Nu er risalamanden på køl, og anden steger i ovnen. Så er der fin tid til at sætte julemusik på og spise en god frokost med familien.
Omkring klokken 14.30 skal anden - afhængig af størrelsen - ud af ovnen. Sigt væden fra bradepanden, og kom den over i en gryde, så den er klar til sovsen.
Skal I også have flæskesteg, skal du i gang med den klokken 15.30. Når den er i ovnen, kan du finde små skåle frem og anrette tilbehør som syltede asier, æbler og ribsgelé. Dæk dem til med film, og sæt dem på køl.
Klokken 16.30 skal du i gang med sovsen.
Klokken 17 skal kartoflerne koges - og før, hvis du skal lave mange.
Herefter begynder du at lune rødkålen.
Klokken 17.10 er det tid til at sætte gang i de brunede kartofler.
Uanset om du har stegt anden dagen i forvejen eller tidligere på dagen, skal den varmes lige før spisetid.
Begynd at skære anden ud, 40-60 minutter før I skal spise. Det er nemmere at skære anden ud, når den er kold.
- Så pensler jeg den med noget af det resterende andefedt fra tilberedningen. Og så varmer jeg den op i 15-20 minutter og eventuelt på grill til sidst, siger Thomas Rønsch Toftdahl.
17.45 varmes den varme garniture op, smages til en sidste gang, inden det anrettes i skåle.
Fem minutter i spisetid skal and og alt det øvrige anrettes på fade, og så er der serveret.
/ritzau fokus/