Annonce
Bolig og livsstil

Forbered dit hus inden næste stormflod rammer

Har du hus eller sommerhus tæt ved vandet, er der risiko for, at du ender med vand i stuen, næste gang en stormflod rammer Danmark. Men det kan undgås med lidt forberedelse. Billedet her er fra et sommerhusområde i Munkebo på Fyn, der 2. januar blev oversvømmet. Foto: Suhirrthavathy Thiruchelvam/Ritzau Scanpix

Onsdagens stormflod bliver ikke den sidste i Danmark - men du kan sikre dig mod, at dit hus ender under vand næste gang.

Hvis du så vandet komme faretruende tæt på dit hjem under onsdagens stormflod - eller du måske tilmed står i vand til anklerne i din kælder - så er det ikke et sekund for tidligt at komme i gang med forberedelserne, til næste gang stormfloden rammer.

For det gør den. Og det kan sagtens blive et hyppigere fænomen i fremtiden, hvis man ser på prognoserne for vandstanden omkring Danmark. Det forklarer Kristine Madsen, der er oceanograf hos DMI.

- De sidste hundrede år er vandstanden steget 20 centimeter, siger Kristine Madsen.

Samtidig har der dog været en såkaldt landhævning, som har udlignet vandstandshævningen i den nordlige del af Danmark.

I den sydlige del af Danmark er landet kun hævet fem centimeter, hvilket betyder, at stigningen i vandstanden kan mærkes.

- I de kommende hundrede år vil vandstandsstigning være kraftigere. I midten af århundredet - omkring 2046-2065 - vil der være tale om 30 centimeters forhøjet vandstand i forhold til år 2000, siger Kristine Madsen.

Her skal landhævningen igen trækkes fra.

Der er heldigvis en række ting, du kan gøre, for at undgå at dit hjem bliver oversvømmet, næste gang vandet trænger sig på - hvad enten det er fra havsiden eller fra oven i form af et skybrud.

Det forklarer Tue Patursson, der er fagekspert inden for almen byggeteknik hos boligejernes videnscenter Bolius.

Han anbefaler, at du først og fremmest forsøger at lave en form for fællesskab med dine naboer, fordi de mest effektive løsninger er store og dyre.

- Der findes for eksempel watertubes, der fungerer som blokader for vandet, og de er ret effektive. Men de skal selvfølgelig købes - og så skal de rulles ud og fyldes med vand, når stormfloden truer, siger Tue Patursson.

Bor du i et område, der ofte er truet af forhøjet vandstand, er permanente diger en god løsning, men det kræver både økonomi og en forhandling med kommunen - så også her er det bedst at være flere sammen, råder han.

Sker skaden alligevel, kan nabofællesskabet bruges som et beredskab, hvor I eksempelvis hjælper hinanden med at få ryddet op.

Ligger en permanent løsning ikke lige for, er der flere helt lavpraktiske ting, du selv kan gøre forud for næste stormflod.

- Tjek dit hus allerede nu, og find ud af, hvor vandet kan trænge ind. Det kan være åbninger i facaden, kældertrapper, vinduer, ventilationsriste eller døre. Og find så ud af, hvordan du kan få dem lukket af, siger Tue Patursson.

- Det kan være med vandtætte skotter for vinduet eller nedgangen til kælderen, tilføjer han.

Hav også gerne sandsække liggende, som du hurtigt kan hive frem og lægge et godt stykke op ad væggen og hen ad jorden for at holde vandmasserne væk.

Sidste sted, hvor du skal være særligt opmærksom, er kloaksystemet, påpeger Tue Patursson.

For selv om det lykkes at holde vandet ude ved hjælp af sandsække og skotter kan det store tryk i kloaksystemer sende vandet op gennem dit toilet - særligt hvis du har et i kælderen.

Den bedste løsning er at investere i et højvandslukke, som automatisk lukker af, hvis vandet løber den forkerte vej - altså op mod toiletkummen. Den skal installeres af en professionel - til gengæld er den effektiv.

- En nødløsning er at komme tøj i en plastikpose, stikke den ned i toilettet og smide et par tunge sandsække ovenpå for at holde det nede, siger Tue Patursson.

Ifølge Stormrådet har Danmark været ramt af stormflod fire gange de seneste godt to år - i julen 2016, januar 2017, oktober 2017 og 2. januar 2019.

/ritzau fokus/

  • Stormflod Oversvømmelse i Munkebo på Fyn
    Har du hus eller sommerhus tæt ved vandet, er der risiko for, at du ender med vand i stuen, næste gang en stormflod rammer Danmark. Men det kan undgås med lidt forberedelse. Billedet her er fra et sommerhusområde i Munkebo på Fyn, der 2. januar blev oversvømmet. Foto: Suhirrthavathy Thiruchelvam/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Vejret

Nu er sommeren her: Så varmt bliver det på LF

Maribo

Renoveringskapløb: Flere huse ramt af råd

Sport

Slagen NFC-spiller: - Det er en hård omgang

112

Næstvedere opfordres til at blive inden døre under brand

Sport

Nye tørre tæsk til chanceløse Nykøbing FC

112

Bagagen lugtede mistænkeligt - og det var der en grund til

Lolland

Kommunalt forslag betyder store udgifter for husejere

Guldborgsund

Nyt samarbejde? Kan ikke sige så meget konkret endnu

Maribo

Karen Margrethe druknede i vandmasserne

Guldborgsund

Frank fra Kastaniegaarden til topmøde

Sport

Efter tre nederlag i træk: - Vi tager til Roskilde for at få noget med hjem

Guldborgsund

Simon Hansen ser tabte forældre

Nordfalster

- Jeg bliver så harm over, at det bliver ødelagt for dem, der gør noget for andre

Guldborgsund

Holger Schou er pissehamrende stolt

Lolland

Basse, kaffe og politisk debat: Nu er det i gang

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Brobyggeri når milepæl - og det kan bilisterne glæde sig over

Lolland

Skybrud kan ramme folkemøde: Vi har beredskabet klar

Lolland

Jørgen har været med hver gang siden 1974: - Det er svært at stoppe

Lolland

Dansk tv-kendis: Sydhavsøerne har det hele

Lolland

Snart ryger de ud: - Jeg synes, det er lidt diskriminerende

Guldborgsund

Efter tronskifte: Nu melder kongehuset ud om lokal protektion

Guldborgsund

Stor redningsøvelse ud for Gedser