Annonce
Bolig og livsstil

Gør middagen til en særlig oplevelse for dine gæster

Når restauranter er gode til værtsskab, prøver de faktisk ofte at lægge sig op ad følelsen af den forlængede dagligstue, fortæller underviser i gæstepsykologi. (Modelfoto) Foto: Colourbox/Free

Brug gæstepsykologi til at få dine gæster til at huske tilbage på en helt speciel aften.

Blid musik fra højttalerne, et glas, der aldrig når at blive tomt, og en generel stemning af hygge og overskud.

Der er bare nogle middage, hvor man som gæst glemmer tiden og har lyst til at blive hængende lidt længere end normalt.

Hvis du gerne vil være vært for sådan en middag, får du her nogle bud på, hvilke knapper der kan skrues på.

- Fra restauranterne kan man lære, at man er vært, fra det øjeblik døren går op, til den går i igen, siger Julie Brink Færch, som er sommelier og underviser på Dansk Sommelier Uddannelse - blandt andet i faget gæstepsykologi.

En del af det ligger i forberedelsen.

Klæd dig på til lejligheden, dæk bordet, fold servietterne, stil blomster eller lys på bordet, og sæt hyggelig musik på. Så kan gæsterne med det samme mærke, at der bliver kræset for dem.

Det betyder ikke nødvendigvis, at vinen skal være trukket op og maden stå klar.

Men du skal have overskud til at se dine gæster i øjnene, når de ankommer - og så kan det sagtens være, at de kommer med i køkkenet og får et glas vin, mens du snitter de sidste grøntsager.

Så længe man som gæst bliver taget med - og ikke føler, at man står i vejen, pointerer Julie Brink Færch.

Derfor kan det være en fordel, at bordet er dækket færdigt, fordi det kræver, at du som vært går meget frem og tilbage.

I det private hjem har man et større spillerum, end professionelle har, og det handler i høj grad om at vise gæsterne, at du kender dem.

- Det kan du gøre ved at medregne allergier, eller hvis der er noget, folk virkelig ikke kan lide at spise. Det er en lille ting, men det betyder vanvittigt meget, at man ikke skal sidde og pille oliven fra, siger Julie Brink Færch.

Det kan også være, du har bemærket, hvilken vin eller champagne de rigtig godt kan lide.

Mia Søndergaard er tjenerfaglærer på Hotel- og Restaurantskolen, og hun råder til, at du frem for alt tænker i tryghed.

- Mange værter skal passe på med, at det ikke skal virke for fint, fornemt og opstillet. For så føler gæsterne sig ikke trygge, siger hun og forsætter:

- Man kan have gæsterne i sin hule hånd, uden at det behøver at være finere fransk madlavning. Man skal hellere være til stede og lave noget, der er inden for ens komfortzone.

Du kan godt eksperimentere lidt fra gang til gang - men gør det gerne i museskridt.

- Man giver gæsten den bedste oplevelse, der hvor man kan mærke og smage, at der er kærlighed indblandet, siger Mia Søndergaard.

/ritzau fokus/

  • Skål i rødvin
    Når restauranter er gode til værtsskab, prøver de faktisk ofte at lægge sig op ad følelsen af den forlængede dagligstue, fortæller underviser i gæstepsykologi. (Modelfoto) Foto: Colourbox/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Så er vi i gang: Gobs fyrede op under festen i Markedsteltet

Dølle

Harske Hubbi går efter Dølle-rekord

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker i morgen

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Guldborgsund

Chok, chok, chok fra Vestlolland

112

Uvenner ude på marken: Fik slag i hovedet

Maribo

Var selv med til at lukke dem: Nu var han med til åbningen af en ny

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Indland

86.000 danskere er afhængige

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Guldborgsund

En kongelig propel er landet på Dølle

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Annonce
Annonce
Dølle

Så er markedspladsen åben

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Lokal nyt

Meget har ændret sig: Dette er nyt på Dølle

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes