Der er mode i hjemmebaren. Og vil du være på forkant, skal du servere lækre nicheprodukter eller autentiske nordiske drikke for gæsterne.
Mode er langtfra forbeholdt catwalken. Der er også masser af mode bag bardisken og det, der ender i dit glas.
Hverken gin, rom eller whiskey har opgivet deres pladser øverst på menuerne. Men nu sniger også sydamerikanske og ærkenordiske konkurrenter sig ind.
Her får du overblikket over nogle af de nye tendenser.
1) Luksus
Først og fremmest har vi fået smag for lidt luksus, fortæller formand for Dansk Bartender Laug Zander Lauritzen Hansen.
- Danskernes konsum af de dyre produkter er steget, siger han.
Det bakkes op af Diageo, som er verdens største producent af spiritus.
I forlængelse af corona er hjemmebaren for alvor blevet et fænomen, siger Zander Lauritzen Hansen.
- Hele oplevelsen på den lokale bar med de rigtige glas og lidt tørret frugt har bevæget sig over i folks hjem, forklarer han.
2) Nicheprodukter
Der bliver også blevet plads til et par nye specialprodukter i hjemmebaren.
Et af dem, Zander Lauritzen Hansen peger på, er pisco. Der en klar eller ravfarvet brandy fra Sydamerika. Den bliver produceret i Peru og Chile.
- Det er en mindre tendens ved siden af de store, men vi ser, at det begynder at røre på sig, fortæller han.
En anden nichespiritus, der rykker ind, er mezcal. Og vi bliver i det sydamerikanske hjørne.
- Mezcal er en udgave af tequila, forklarer Zander Lauritzen Hansen.
3) Lokalt
Fra det store udland slutter vi af hjemme i vores egen baghave. Der må nemlig gerne fyldes ren nordisk autenticitet i glasset.
- Ser vi på trends, kommer snaps og akvavit til at vokse. Og vi ser generelt, at lokale og nordiske produkter bliver mere og mere populære.
Og det gælder også nicheproduktet mjød, spår Zander Lauritzen Hansen.
Mjød brygges med honning og er derfor en sød drik at servere.
Vil du hellere servere noget skarpere, er der også hjælp at hente.
- Jeg tror akvavit og snaps er i gang med en genoplivning. Det er ikke længere forbeholdt ældre eller julefrokosten. Der er kommet mange spændende produkter, og det kan også bruges i cocktails, siger Zander Lauritzen Hansen.
/ritzau fokus/