Annonce
Bolig og livsstil

Mesterkokkenes bedste tip: Det har vi altid i køkkenet

Kokken Adam Aamann er kendt for sin smørrebrødsrestaurant Aamanns samt DR1-programmet "Madmagasinet". (Arkivfoto) Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Claus Holm og Adam Aamann giver her deres råd til, hvad du altid bør have stående i køkken- og køleskabet.

Dit køleskab indeholder formentlig oftest basisvarer som mælk, agurk og ketchup.

Men skal du have ekstra god smag i dine middagsretter, findes der en række andre fødevarer, du altid bør have i dit hjem.

I hvert fald hvis du spørger de to tv-kokke Claus Holm og Adam Aamann, der her løfter sløret for, hvilke fødevarer de ikke selv kan undvære.

1) De søde smagsgivere

Når du laver mad, har du ofte brug for det søde element, ligesom mange gør brug af salt, surt og bittert. For at frembringe de søde smage bruger Adam Aamann altid sirup eller honning.

- De kan begge bruges til at justere og balancere syren i en ret på, siger Adam Aamann.

Claus Holm har også søde favoritter.

- Tomatpuré er i min verden sødt. Derudover har jeg kokosmælk, da det både er sødt og fedt, og så giver det god smag, siger han.

2) Olier og eddiker

Ifølge begge kokke er forskellige slags olier og eddiker nødvendige i køkkenet - særligt olivenolie.

- Du kan have en mindre god olivenolie til at stege i, og så kan du have en rigtig god koldpresset olivenolie til salater og lignende, siger Adam Aamann.

Også forskellige eddiker er uundværlige - herunder æble- og hvidvinseddike.

- Eddike er det ultimative balanceringsværktøj til smagen, og det gælder både i det varme og det kolde køkken, siger Adam Aamann.

Claus Holm er begejstret for balsamicoeddike, som kan bruges direkte på mange retter.

3) Tørre madlavningsoste

Du har måske allerede en klassisk skæreost i køleskabet, men mere tørre oste som parmesan og vesterhavsost er også vigtige.

- Jeg har altid parmesan i mit køkken, da det giver en god salt smag til maden, siger Claus Holm.

Ostene kan bruges til mange forskellige retter.

- Du kan rive ostene over risotto, en pastaret eller en god salat, foreslår Adam Aamann.

- Bagte grøntsager som græskar eller gulerødder i ovnen bliver også ekstra gode, hvis de får lidt revet parmesan til sidst, tilføjer han.

4) Løg i alle afskygninger

Løg nævnes af mange kokke som en af grundpillerne i gastronomien - og der findes mange forskellige typer løg, som alle har hver sin funktion.

- De milde varianter som rødløg og salatløg kan bruges i salater. Men skalotteløg er også gode at have, da det giver en mere aromatisk smag. Og så har jeg også de klassiske zittauerløg og hvidløg, som jeg bruger meget, siger Adam Aamann.

5) Glem ikke saltet

Salt er ikke bare salt, når du skal give dine retter god smag. Derfor bør du have flere forskellige typer salt, mener Claus Holm.

- Jeg har altid både groft salt og røget salt i mit køkken, siger han og tilføjer, at også kapers og soja kan give maden en saltet smag.

/ritzau fokus/

Claus Holm er kok og kogebogsforfatter og er især kendt for sine mange års samarbejde med TV2 og sine optrædener i "Go' Morgen Danmark". (Arkivfoto) Foto: Agata Lenczewska-Madsen/Ritzau Scanpix
  • BM
    Kokken Adam Aamann er kendt for sin smørrebrødsrestaurant Aamanns samt DR1-programmet "Madmagasinet". (Arkivfoto) Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
  • Agata Lenczewska-Madsen
    Claus Holm er kok og kogebogsforfatter og er især kendt for sine mange års samarbejde med TV2 og sine optrædener i "Go' Morgen Danmark". (Arkivfoto) Foto: Agata Lenczewska-Madsen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Ødelæggende vejr skaber problemer: Dølle kæmper for farbart marked

Sport

Kunne ikke se sig selv fortsætte: Stopper efter træneruro

Dølle

Ørkenens døtre og Mario Sisters glæder sig: - Vi har varmet lidt op hjemmefra

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

Guldborgsund

Voldsomt vejr: Nu besøger Lars Løkke smadret havn

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle

Guldborgsund

Gerts vilde døgn: - Det er 24 timer i helvede

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Dølle

Claus må "skjule sin identitet": - Jeg blev ked af det, da jeg hørte det

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Annonce
Annonce
Sport

Så skete det endelig - Nykøbing FC tog en kæmpe skalp

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

112

Fik slag i hovedet på marken

112

Hurtigt personale fik slukket brand