Annonce
Bolig og livsstil

Nye fisk vinder frem: Brug dem i maden

Prismæssigt er kulmulen en mellemklassefisk, der er billigere end torsk og dyrere end skrubbe. Rød mulle placerer sig også i mellemklassen. Sardiner og ansjoser er blandt de billigste fisk, fortæller fiskehandler Tommy Raabo Fischer. (Arkivfoto) Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Sammensætningen af fisk i de danske farvande ændrer sig, i takt med at havtemperaturen stiger. Se, hvad du med god samvittighed kan spise mere af.

Tidligere var de varmere farvande omkring Biscayen og Irland klassisk hjemsted for fisk som kulmule og ansjos.

Men i takt med at havtemperaturen stiger, søger fiskene nu også nordpå og finder sig til rette i Nordsøen.

Og det betyder, at du fremadrettet kan spise flere af de varmesøgende fisk fanget ud for de danske kyster. Det viser en ny rapport fra DTU Aqua.

- I klimasammenhæng er det fornuftigt at vælge de lokale fisk, fordi man sparer noget CO2 på brændstof, siger Brian MacKenzie, professor på DTU Aqua, og fortsætter:

- En af de fisk, vi ser en del allerede nu, og som bliver mere forekommende i fremtiden, er kulmule. Det er en slags bror til vores almindelige torsk. Det er en fisk, du ellers ofte vil se på menukortet ved Middelhavet og Biscayabugten.

Andre gode spisefisk, der forventes flere af i de danske farvande, er rød mulle, ansjoser og sardiner.

Tommy Raabo Fischer er indehaver af fiskehandleren Hav, og han fortæller, at kulmulen også bliver kaldt den danske laks.

- Kulmulens kød er mildt og blødt og minder meget om kylling, siger fiskehandleren.

Han anbefaler at stege den først på skindsiden. Hold den nede i 10-15 sekunder, så den ikke rejser sig på midten, og skindet griber fast i panden.

Steg den fem-seks minutter, så skindet bliver sprødt. Sluk nu for panden, og vend fisken om.

- Så lukker du lige porerne på den anden side ved at lade den stå på eftervarmen i et minut til halvandet.

- Imens giver du lige skindet fint salt, så det trækker sig sammen og bliver helt sprødt, tipper Tommy Raabo Fischer.

Du kan også bage fisken i ovnen. Den har et meget lavt fedtindhold og er derfor ideel at bage på lav temperatur.

Sæt ovnen på 100 grader, læg fisken i et fad, og drys med urter, bredbladet persille, dild og olivenolie.

- Giv den 25-35 minutter. Du tester, om den er færdig, ved at give den et tryk og se, om flagerne glider let fra hinanden, siger han.

Rød mulle kender du måske fra den franske fiskesuppe bouillabaisse.

- Der er vanvittigt meget smag i benene til fond og bisque. Den er fed og cremet i kødet. Den smager også godt rå som ceviche.

Til sommer anbefaler Tommy Raabo Fischer at smide dem på grillen. De skal afskalles, ridses og have olie og revet limeskal. Og så gnaver man dem fra benet.

Ansjoser og sardiner kender du nok bedst fra glas eller dåse, men de er også gode som hele stegte fisk.

- De kan rystes i mel, friteres hele og serveres med en klat aioli, siger Tommy Raabo Fischer.

Ansjos har en særegen smag, og i det italienske køkken bruges de ofte som en smagsgiver, der kan blendes i en tomatsovs.

/ritzau fokus/

Prismæssigt er kulmulen en mellemklassefisk, der er billigere end torsk og dyrere end skrubbe. Rød mulle placerer sig også i mellemklassen. Sardiner og ansjoser er blandt de billigste fisk, fortæller fiskehandler Tommy Raabo Fischer. (Arkivfoto) Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
  • Simon Læssøe
    Prismæssigt er kulmulen en mellemklassefisk, der er billigere end torsk og dyrere end skrubbe. Rød mulle placerer sig også i mellemklassen. Sardiner og ansjoser er blandt de billigste fisk, fortæller fiskehandler Tommy Raabo Fischer. (Arkivfoto) Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
  • Simon Læssøe
    Prismæssigt er kulmulen en mellemklassefisk, der er billigere end torsk og dyrere end skrubbe. Rød mulle placerer sig også i mellemklassen. Sardiner og ansjoser er blandt de billigste fisk, fortæller fiskehandler Tommy Raabo Fischer. (Arkivfoto) Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Forurening forsinker eftertragtet boligbyggeri

112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

112

Smadrede rude og blev kørt direkte i fængsel

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Meldte sig selv efter knivstikkeri: Nu er der nyt fra politiet

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Lokal nyt

Glad formand: - Det er noget, jeg virkelig har kæmpet for i mange år