Brug sensommerens modne æbler til at give et sødt modspil i det salte køkken.
Sensommeren betyder modne æbler i massevis. Og det er altså ikke kun i kager, at de friske æbler gør sig godt.
Du kan nemlig give en lang række velkendte middagsretter et æbleboost og få et nyt, velsmagende resultat på tallerkenen.
- Æblerne skal selvfølgelig også bruges i det salte køkken, siger kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang og uddyber:
- Hvis man skal lave en karryret, er der ikke noget bedre end at putte lidt revet æble i. Det syrlige og søde fra æblerne passer godt til den brændte karry, uanset om det er i asiatiske retter eller til den klassiske gule karry.
Tilføj derudover gerne løg, gulerødder, squash, og hvad du ellers kan snige i af grøntsager.
Generelt går æblerne rigtig godt til kød - og i særdeleshed svinekød, siger Louisa Lorang.
- Vi kender det fra æbleflæsk. Man kan næsten spise uendelige mængder af æble og løg, fordi de bare kan noget sammen med flæsk, fortæller hun.
Du kan også tilsætte æble - og hvad du måtte have af grøntsager - for at strække kødet lidt i dine retter.
Prøv også at forsøde nogle af de danske klassikere og give dem et lidt moderne tvist.
- Krebinetter er jo en rigtig klassisk middagsspise, som det nok ikke er alle, der sætter på bordet længere. Men man kan virkelig pifte dem op ved at rive æble og squash i og tilføje løvstikke og kørvel.
- Så har de ikke en tør fornemmelse, men ændrer saftighedsmæssigt helt karakter, forklarer hun.
Skal du servere kød, kan du også stege lidt æblebåde med på panden til sidst med timian.
Restauratør og kok Morten Thomsen er indehaver af restauranten Noli i Ikast og arbejder målrettet med at bruge frugt og grønt fra private haver i nærområdet.
Og han er tilhænger af at bruge sensommerens æbler i en salat med fintsnittet kål, fordi de to smage komplementerer hinanden eminent.
- Kålen skal bare krydres med salt for at trække væde ud, og så vendes salaten i sherryeddike, siger han om den enkle efterårssalat.
Derudover er han glad for at lave en æblepuré, du kan spise til alverdens retter.
Skræl æblerne, og kom dem i en bradepande med lidt salt, smør og timian. Brug folie eller lignende til at lukke bradepanden til.
Nu skal de langtidsbages i seks-otte timer ved omkring 30-40 grader - afhængigt af æblesorten.
- De skal blive helt møre, brune og rynkede. Så smager du dem til med olie og eddike.
- Så har du fået en æblekompot, nærmest en æbleketchup. Den kan bruges til flæskesteg, and eller som sovs til retter.
/ritzau fokus/