Annonce
Bolig og livsstil

Sådan bager du byens bedste fastelavnsboller

Cremefyld, flødeskum, sveskefyld eller alverdens udgaver af frugtkompot. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser, når du bager fastelavnsboller. (Genrefoto) Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Butikkerne bugner af fastelavnsboller, men det kan også være hyggeligt at bage dem selv. To fagfolk giver her deres bud på nemme, lækre fastelavnsboller.

Butikkerne bugner allerede af fuldfede farvestrålende fastelavnsboller.

Men der findes også nogle simplere udgaver, du kreere hjemme.

- Jeg vil helt klart anbefale, at man bager gammeldags danske fastelavnsboller med indbagt creme, siger Nikolaj Christoffersen, der er bager og konditorfaglærer på Hotel- og Restaurantskolen.

Gærdejen laves ved at røre 1 deciliter kold kærnemælk med 35 gram gær og 30 gram sukker.

Herefter tilsættes et æg, 400 gram mel og 200 gram koldt smør skåret i tern.

- Fordelen ved at samle komponenterne kolde er, at man bedre kan kontrollere temperaturen og hævningen, forklarer Nikolaj Christoffersen.

Den æltede dej trykkes ud til en firkant på 15x20 centimeter, som filmes og lægges på køl. Når dejen er kold, er den lettere at rulle og skære ud i mindre firkanter.

- Herefter lægger man creme eller remonce i midten og folder hjørnerne sammen, så bollen lukkes, siger Nikolaj Christoffersen.

Hæves en time og bages i 12 minutter ved 180 grader.

Svenske semlor er et andet bud på en drøngod fastelavnsbolle, tilføjer André Spange Nabulsi, der er kok og forfatter til "Eventyrlige Kager" og flere andre bøger om mad.

- Svenskerne har virkelig fat i noget med deres fastelavnsboller. Man kan også se, at flere højt profilerede konditorier har taget semlor til sig herhjemme, konstaterer han.

Smelt 100 gram smør, og lad det køle.

Varm forsigtigt to deciliter fløde, uden at det koger. Tilsæt en teske kardemomme, og lad det trække i ti minutter.

Herefter opløser du 50 gram gær i kardemommefløden. Tilsæt det afkølede smør, et æg og rør 450 gram hvedemel i lidt ad gangen.

Dejen hæver i 40 minutter, formes til ti boller og hæver yderligere 20 minutter.

Pensles med æg og bages i 10-15 minutter ved 225 grader.

- Når bollen er kølet ned, skæres toppen af som et græskarhoved og en del af fyldet skrabes ud, så der dannes et hulrum, forklarer André Spange Nabulsi.

Herefter er der flere veje, du kan gå:

Klassisk rører man brødsmulderet sammen med marcipan, stopper det retur i bollen og topper med flødeskum.

- Man kan også lave en luksusudgave med en hvid chokoladecreme, som ikke er særligt svensk, men megalækker, foreslår André Spange Nabulsi.

Hak 100 gram hvid chokolade.

Tre æggeblommer, 75 gram sukker og kornene fra en halv vaniljestang piskes hvidt. To spiseskeer maizena røres i.

To en halv deciliter mælk varmes til lige under kogepunktet og vendes sammen med æggeblommerne.

Kog op under konstant omrøring, og tag gryden fra varmen.

Hæld chokoladen i, og rør, til cremen er homogen. Den afkølede creme vendes sammen med flødeskum og hældes i de udhulede semlor.

- Det, synes jeg, er en hammerlækker fastelavnsbolle, siger André Spange Nabulsi.

/ritzau fokus/

  • FASTELAVNSBOLLER
    Cremefyld, flødeskum, sveskefyld eller alverdens udgaver af frugtkompot. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser, når du bager fastelavnsboller. (Genrefoto) Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Smadrede rude og blev kørt direkte i fængsel

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Stukket i ryggen med kniv: Nu har han meldt sig selv

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission