På picnic skal du have fokus på hygiejne, og at maden er håndterbar. En køkkenchef med speciale i diner transportable deler her sine bedste staldtips.
Sommeren er højtid for skovture og måltider i det fri.
Men man bør tænke over, hvilke madvarer man tager med på farten, anbefaler Annie Otto, der er smørrebrødsjomfru og køkkenchef i Jespers Torvekøkken.
- Helt praktisk skal man gøre sig klart, hvordan maden skal transporteres, og om den skal spises med det samme eller stå i en sommervarm bil. For det vil spille ind i forhold til hygiejnen, siger hun.
I professionelle køkkener stiller Fødevarestyrelsen strenge krav til opbevaring og nedkøling af blandt andet kød, fisk og mælkeprodukter. Det skyldes risikoen for sygdomsfremkaldende bakterier.
Så hav det også i baghovedet, selv om det gælder en picnic i privat sammenhæng: Spis maden med det samme, eller opbevar den i en køletaske.
- Udover at bruge køleelementer kan man også oplagt smide sine drikkevarer i fryseren først, så de er med til at holde det koldt, siger Annie Otto.
Derudover kommer de syns- og smagsmæssige hensyn: at det sjældent er lækkert at spise noget, som er smattet eller blevet mast.
Så tænk over, hvordan du bruger sæsonens råvarer.
- Friske sommerbær kan blive smattede under transport. Hvis man i stedet koger dem med sukker, citron og vand, får man en kompot, som kan smøres i pandekager eller serveres sammen med ost, nævner Annie Otto.
Hun anbefaler i det hele taget, at du tænker i mange små retter, som tilsammen kan udgøre en dansk tapas.
Det er nemt at pakke ind, og det er nemt at dele.
- Og det er både socialt, hyggeligt og børnevenligt, siger Annie Otto.
I det salte køkken er knækbrød eller kiks med hummus eller tapenade et nemt begyndervalg.
Hvis tiden er til det, så rør din egen pesto af ramsløg, spinat, basilikum eller brændenælder fra haven.
Pak det hver for sig, så knækbrødet ikke bliver blødt af væden.
- Uanset hvilken pesto man laver, kan man genbruge den i flere andre retter. På den måde skal man ikke købe 117 forskellige ting ind, råder Annie Otto.
Genbrug eksempelvis din pesto eller hummus i mundrette sandwicher.
Annie Otto foreslår en rugbrødssandwich, fordi den holder strukturen.
- Man kan eksempelvis lave den klassiske kyllinge-bacon sandwich, hvor man tilfører sin hummus lidt varme krydderier i form af karry. Et andet bud er skinke, ost og pesto, nævner hun.
Undlad spæde salatblade, som kan klaske sammen under transporten. Brug i stedet grove grøntsager såsom revet gulerod eller fintsnittet spidskål.
Tilføj skivet peberfrugt, syltede rødløg eller pillede friske ærter.
Et andet godt bud er alt, hvad der er pakket ind i brød eller dej.
Det kan være små tærter, pirogger, samosaer eller i den nemmere ende: wraps.
- Hvis man har køletaske med, kan man lave en wrap med pesto, laks og syltet rødløg. Man kan også grille noget strimlet oksekød, som går godt til ristede svampe, nævner Annie Otto.
Det er også oplagt at lave en "nøddeknas" af udblødte kikærter.
Slyng dem i lidt olie og dine yndlingskrydderier, og lad dem riste på en bageplade.
- Hvis det skal gå hurtigt, skruer man op for varmen. Men allerhelst skal de dehydrere ved lav varme. Så får man en fantastisk og knasende snack, siger Annie Otto.
/ritzau fokus/