Annonce
Bolig og livsstil

Strandtur? Pak den perfekte picnickurv med disse tips

Tænk over, hvordan du bruger sæsonens råvarer, når du tager dem med på picnic. Eksempelvis bliver friske bær tit en smattet affære. Til gengæld gør sommerens bær sig fantastisk i en hjemmebagt muffin eller i en kompot, nævner køkkenchef (genrefoto) Foto: Frank Rumpenhorst/Ritzau Scanpix

På picnic skal du have fokus på hygiejne, og at maden er håndterbar. En køkkenchef med speciale i diner transportable deler her sine bedste staldtips.

Sommeren er højtid for skovture og måltider i det fri.

Men man bør tænke over, hvilke madvarer man tager med på farten, anbefaler Annie Otto, der er smørrebrødsjomfru og køkkenchef i Jespers Torvekøkken.

- Helt praktisk skal man gøre sig klart, hvordan maden skal transporteres, og om den skal spises med det samme eller stå i en sommervarm bil. For det vil spille ind i forhold til hygiejnen, siger hun.

I professionelle køkkener stiller Fødevarestyrelsen strenge krav til opbevaring og nedkøling af blandt andet kød, fisk og mælkeprodukter. Det skyldes risikoen for sygdomsfremkaldende bakterier.

Så hav det også i baghovedet, selv om det gælder en picnic i privat sammenhæng: Spis maden med det samme, eller opbevar den i en køletaske.

- Udover at bruge køleelementer kan man også oplagt smide sine drikkevarer i fryseren først, så de er med til at holde det koldt, siger Annie Otto.

Derudover kommer de syns- og smagsmæssige hensyn: at det sjældent er lækkert at spise noget, som er smattet eller blevet mast.

Så tænk over, hvordan du bruger sæsonens råvarer.

- Friske sommerbær kan blive smattede under transport. Hvis man i stedet koger dem med sukker, citron og vand, får man en kompot, som kan smøres i pandekager eller serveres sammen med ost, nævner Annie Otto.

Hun anbefaler i det hele taget, at du tænker i mange små retter, som tilsammen kan udgøre en dansk tapas.

Det er nemt at pakke ind, og det er nemt at dele.

- Og det er både socialt, hyggeligt og børnevenligt, siger Annie Otto.

I det salte køkken er knækbrød eller kiks med hummus eller tapenade et nemt begyndervalg.

Hvis tiden er til det, så rør din egen pesto af ramsløg, spinat, basilikum eller brændenælder fra haven.

Pak det hver for sig, så knækbrødet ikke bliver blødt af væden.

- Uanset hvilken pesto man laver, kan man genbruge den i flere andre retter. På den måde skal man ikke købe 117 forskellige ting ind, råder Annie Otto.

Genbrug eksempelvis din pesto eller hummus i mundrette sandwicher.

Annie Otto foreslår en rugbrødssandwich, fordi den holder strukturen.

- Man kan eksempelvis lave den klassiske kyllinge-bacon sandwich, hvor man tilfører sin hummus lidt varme krydderier i form af karry. Et andet bud er skinke, ost og pesto, nævner hun.

Undlad spæde salatblade, som kan klaske sammen under transporten. Brug i stedet grove grøntsager såsom revet gulerod eller fintsnittet spidskål.

Tilføj skivet peberfrugt, syltede rødløg eller pillede friske ærter.

Et andet godt bud er alt, hvad der er pakket ind i brød eller dej.

Det kan være små tærter, pirogger, samosaer eller i den nemmere ende: wraps.

- Hvis man har køletaske med, kan man lave en wrap med pesto, laks og syltet rødløg. Man kan også grille noget strimlet oksekød, som går godt til ristede svampe, nævner Annie Otto.

Det er også oplagt at lave en "nøddeknas" af udblødte kikærter.

Slyng dem i lidt olie og dine yndlingskrydderier, og lad dem riste på en bageplade.

- Hvis det skal gå hurtigt, skruer man op for varmen. Men allerhelst skal de dehydrere ved lav varme. Så får man en fantastisk og knasende snack, siger Annie Otto.

/ritzau fokus/

  • Mini summer on the banks of the Rhine
    Tænk over, hvordan du bruger sæsonens råvarer, når du tager dem med på picnic. Eksempelvis bliver friske bær tit en smattet affære. Til gengæld gør sommerens bær sig fantastisk i en hjemmebagt muffin eller i en kompot, nævner køkkenchef (genrefoto) Foto: Frank Rumpenhorst/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Stukket i ryggen med kniv: Nu har han meldt sig selv

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Erhverv

Lander millionoverskud trods vanskeligt år

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde