Annonce
Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederpanel og udtrykker Folketidendes holdning.
Debat

Ridser i den grønne lak

Af Karl Erik Watz

Mens nedtællingen til klimatopmødet i København er i fuld gang, har værten - den danske regering - fået nogle kedelige ridser i den grønne lak. I de lande, hvor regeringslederne forbereder sig på at tage til Danmark for at deltage i konferencen, må det opfattes som et underligt signal, at Klimaministeriets chefforhandler Thomas Becker, har forladt sin post i utide, angiveligt blandt andet på grund af bilagsrod. Manden, der fik ideen til det forestående klimatopmøde, vil altså ikke være til stede, når det finder sted, og der stiles mod en global klimaaftale.

Hvad der egentligt er foregået i Klimaministeriet omkring Beckers afgang er ikke ganske klart. Klimaminister Connie Hedegaards har blot henvist til, at der er tale om en ren administrativ sag, en personalesag. Men så meget er dog sivet ud, at den vist nok er gal med indeklimaet i ministeriet, det vil sige uro i medarbejderstaben. Der tales også om reelle magtkampe mellem stats-, udenrigs- og klimaministeriet, magtkampe som Thomas Becker muligvis er blevet et offer i.

Det er meget uheldigt og useriøst, at klimaministeren ikke går til biddet og forklarer offentligheden, hvordan det hele hænger sammen. Ingen kan være interesseret i, at der verserer rygter, som siver ud til omverdenen, eller at der måske opstår yderlige uro i det ministerium, der er tovholder op til det vigtige internationale topmøde. Sagen dysses selvsagt ikke ned, fordi oppositionen naturligvis har grebet den og fremturer med, at regeringen ikke er sin opgave som topmødearrangør voksen. Så burde statsministeren ikke gribe ind og lægge kortene på bordet, så der kommer fuld fokus på det egentlige - klimasagen og topmødet?

Man kan ikke forestille sig, at chefforhandlerens exit vil påvirke forhandlingerne om en klimaaftale i negativ retning, men sagen er en uskøn plet på mødets vært. Samtidig må regeringen lægge øren til en række danske erhvervstopfolks kritik af, at dens ambitionsniveau med hensyn til investeringer i klimaindustri er så lavt, at Danmark ikke kan leve op til at være den grønne vindernation, som ellers er den målsætning, regeringen har udbasuneret.

Topmødedeltagerne kommer med andre ord til et land, som ikke er så grønt, som de måske troede. I Dansk Industri siger man faktisk rent ud, at klimaindsatsen har slået fejl, og at der skal investeres fire gange så mange offentlige midler i klima- og energiområdet, hvis Danmark skal erobre den grønne førertrøje. Det kræver ligesom også en nærmere forklaring.

Annonce
Annonce
Annonce
112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Stukket i ryggen med kniv: Nu har han meldt sig selv

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Erhverv

Lander millionoverskud trods vanskeligt år

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde