Annonce
Erhverv

Nu skal borgerne høres i gasledningsprojekt

Den foreløbige linjeføring af den 115 kilometer lange gasledning. Foto: Energinet

Energinet og Evida går nu i gang med forberedelserne til den kommende ny gasledning til Lolland-Falster.

Efter regeringens beslutning om at bygge en gasledning til en samlet pris på 792 millioner kroner til Lolland-Falster skal Energinet og Evida, der skal bygge gasledningen, tage de første skridt, og det bliver at inddrage lokalbefolkningen.

Energinet og Evida, der er bygherre, går derfor nu i gang med forberedelserne til en ny gasledning mellem Sydsjælland, Falster og Lolland.

Projektet hedder "Grøn Gas Lolland-Falster".

Regeringen har besluttet, at gasledningen skal bygges for at sikre, at virksomheder på Lolland-Falster og i særdeleshed Nordic Sugars to sukkerfabrikker kan reducere deres CO2-udledning.

I dag er der ikke noget gasnet til Lolland og Falster, og det hæmmer opbygning af lokale biogasanlæg, fordi der ikke kan afsættes biogas til resten af landet, når der produceres mere, end Lolland og Falster selv vil kunne bruge.

Grøn Gas Lolland-Falster-projektet giver mulighed for, at der fra start - i 2024 - kan etableres biogasproduktion på Lolland-Falster, som vil kunne dække mindst 50 procent af det lokale gasforbrug.

Biogas udgør i dag 21 procent af gassen i det samlede danske gasnet. Prognoser viser ifølge Energinet, at det tal i 2024 vil være 34 procent, i 2030 60 procent og i 2040 og 100 procent.

- Det første, der sker, er, at alle borgere, der er interesseret i gasledningsprojektet, bliver inviteret til at deltage i en offentlig høring om miljøpåvirkningerne ved projektet. Målet er, at vi i fællesskab kan finde ud af, hvordan gasledningen bliver anlagt på den bedst mulige måde for lodsejere, naboer, natur og miljø, samt, at vi finder den mest skånsomme linjeføring til det nedgravede rør, siger Jeppe Danø, vicedirektør i Energinet.

- Den første offentlige høring er en idéfase. Her kan borgere komme med input til, hvad der skal undersøges i forbindelse med udarbejdelse af en miljøkonsekvensrapport for projektet, siger Jeppe Danø.

Vicedirektør Jeppe Danø, Energinet. Foto: Privat

Corona-restriktioner

Og i den forbindelse er det, med de nuværende corona-restriktioner, ikke være muligt at holde borgermøder i forbindelse med den kommende offentlige høring.

- Vi overvejer andre løsninger. Det kan være mulighed for at kontakte os på telefon, digitale møder og mulighed for at stille spørgsmål via en hjemmeside, fortæller han.

Senere i projektet vil der komme en anden offentlig høring. Her vil alle interesserede få mulighed for at komme med bemærkninger til den endelige miljøkonsekvensrapport, som også vil vise, hvor gasledningen bliver placeret.

Jeppe Danø understreger, at linjeføringen på nuværende tidspunkt ikke er 100 procent fastlagt.

- Vi er forpligtet til at høre borgerne i forhold til linjeføringen og få de input, som de berørte lodsejere har. Så skal vi ud fra det vurdere den endelige linjeføring, siger Jeppe Danø, der tilføjer, at Energinets nuværende linjeføring skal ses som et oplæg til debat.

- Jeg kan ikke understrege nok, at man er velkommen til at komme med sine synspunkter og indvendinger, slår han fast.

Baggrund for projektet:

- Sukkerfabrikkerne på Lolland-Falster har sammen med biogasproducenten Nature Energy og gasleverandøren Andel forhørt sig om muligheden for en gasledning.
- Nordic Sugar bruger meget energi og skal reducere sin CO2-udledning. Det vil fabrikkerne gøre ved at udskifte kul og olie med mere klimavenlig gas, gerne med lokalproduceret biogas lavet af blandt andet affald fra sukkerroeproduktion, gylle mv.
- Siden har flere andre virksomheder bakket op om behovet for et grønt gasnet på Lolland-Falster.
- En gasledning giver mulighed for lokal biogasproduktion i stor skala, fordi det bliver muligt at afsætte den produktion, som Lolland og Falster ikke selv kan bruge, til resten af landet. Uden en gasledning ville det være meget svært at bygge biogasanlæg, fordi det lokale forbrug er begrænset og ikke vil matche, hvornår den lokale gas time for time bliver produceret. Dertil kommer, at sukkerfabrikkerne primært bruger gas i de cirka fire af måneder af året, hvor sukkerroekampagnen kører, mens der er meget mindre energiforbrug uden for kampagneperioden. Uden afsætningsmuligheder til resten af landet, ville nye biogasanlæg kun kunne køre en del af året og være urentable.
Kilde: Energinet

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ekspropriation

Men på et tidspunkt skal linjeføringen fastlægges.

- Som udgangspunkt betyder det, at vi fører linjen gennem det åbne land. Det handler typisk om at sikre dræn fra marker, og hvordan vi gør det. Når først gasledningen ligger der, så kan man fortsætte med at dyrke jorden. Det er naturligvis vigtigt, at vi efterlader jorden i ordentlig stand. Så det vil også handle om ekspropriation - altså erstatning for, at vi eksproprierer noget jord til formålet, fortæller Jeppe Danø.

Han peger på, at Energinet og Evida skal have en tæt dialog med de fire berørte kommuner, Lolland, Guldborgsund, Vordingborg og Næstved kommuner.

- Der vil være en sikkerhedszone på 200 meter omkring gasledningen. Det kan også få betydning for udvikling af nye erhvervsområder og andet. Så kan det kan få betydning for lokalplanarbejdet i de enkelte kommuner, siger han.

Det er Miljøstyrelsen, der som ansvarlig myndighed igangsætter den offentlige høring. Det vil ske på www.mst.dk.

Herudover vil alle, der kan blive direkte berørt af Grøn Gas Lolland-Falster, få et brev, når høringen begynder.

Direkte berørte er dels de lodsejere, der ud fra det første forslag til linjeføring kan få gasledningen på sin jord, dels naboer indenfor 200 meter til hver side af den foreslåede rute.

Energinet og Evida vil desuden informere på hjemmesiden og annoncere i lokale medier for at informere om høringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forbereder EU-udbud

Sideløbende med høringsperioden går Energinet i gang med at forberede EU-udbudsmateriale.

- Det gælder både indkøb af rør og komponenter samt selve anlægsarbejdet, siger Jeppe Danø.

Energinet skal som statens gastransmissionsselskab bygge en cirka 45 kilometer lang gasledning mellem Everdrup på Sydsjælland og Nørre Alslev på Falster, mens Evida som statens gasdistributionsselskab med ansvar for de lokale gasdistributionsnet, skal bygge resten af strækningen til Nakskov på cirka 70 kilometer, tilslutte de nye forbrugere samt tilslutte de biogasanlæg, der er en afgørende forudsætning for Grøn Gas Lolland-Falster.

Selve gravearbejdet forventes at begynde i 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virksomheds-tilslutninger

Jeppe Danø oplyser, at mellem 10 og 15 virksomheder har ytret interesse for at blive tilsluttet gasledningen.

- Det er Evida, der kommer til at stå for selve tilslutningen til virksomhederne. Men derudover vil vi kontakte bredt for at høre om der er virksomheder, der er interesseret i at blive tilsluttet, fortæller Jeppe Danø.

Hvordan vil en virksomhed, der eksempelvis ligger 15 kilometer fra den kommende gaslinjeføring, blive tilsluttet?

- Det vil variere fra sag til sag. Men man kan lave en tilslutningsledning fra virksomheden hen til en måle- og reguleringsstation på hovedledningen for på den måde at koble virksomheden på gasnettet, siger han.

Målet er, at gasledningen skal være klar til drift medio 2024.

- Så vil den være klar til roekampagnen 2024, og det er den ultimative deadline, siger Jeppe Danø.

  • Den foreløbige linjeføring af den 115 kilometer lange gasledning. Foto: Energinet
  • Vicedirektør Jeppe Danø, Energinet. Foto: Privat
Annonce
Erhverv

Lander millionoverskud trods vanskeligt år

Lolland-Falster

Danmarks største forhandler overtager to lokale forretninger

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Smadrede rude og blev kørt direkte i fængsel

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Stukket i ryggen med kniv: Nu har han meldt sig selv

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission