Mange små restauranter tjener for lidt. Det kan for nogle betyde tab af hele formuen, hvis drømmen brister.
Drømmen om egen restaurant kan blive et dyrt bekendtskab. Fra 2008 til 2010 havde mindre end hver fjerde restaurant overskud. Det viser en analyse fra Deloitte.
Sidste år havde 46 procent af restauranterne underskud. Og det er især de mindre restauratører, der har svært ved at tjene penge. Ser man på de største restauranter, kom kun 14 procent af dem ud med underskud i 2010.
Opgørelsen dækker over godt 1000 restauranter, der offentliggør regnskaber. Langt de fleste restauranter drives som personligt ejede virksomheder, der ikke skal offentliggøre regnskab. Af dem er der godt 5000.
- Havde det været muligt at trække tal på de personligt ejede virksomheder, er jeg ikke i tvivl om, at billedet ville være mere dystert, siger Helle Simonsen fra Deloittes branchegruppe for Turisme og Fritid.
- Der er masser af små spisesteder, hvor indehaverne knokler løs alle ugens syv dage med en yderst beskeden indtjening. I de mest ulykkelige tilfælde har restauratørerne sat både privatboligen og pensionsordningen over styr, før de til sidst giver op, siger hun.
Som i andre brancher er restauratørerne også presset af bankernes strammere kreditpolitik. Men det behøver ikke kun at være negativt, da det i nogle tilfælde betyder, at man får sagt stop i tide, påpeger Helle Simonsen:
- Jeg vil virkelig råde restauratørerne til løbende at følge økonomien tæt. Livsdrøm eller ej, så skal den enkelte restauratør gøre op med sig selv, hvor meget han eller hun vil sætte på spil, siger hun.
Helle Simonsen understreger, at der kommer ikke en pludselig vending, og for en del er det bedste råd at lukke i stedet for at begynde at tage nye lån i huset eller slide på en pensionsopsparing.
En livsdrøm skal jo nødig ende som en personlig tragedie, siger hun.
/ritzau/