Hånden på hjertet: Lyder det som lækker mad? Der er vist ikke mange, der spise nogen af de gamle lokale retter. Kan de overhovedet spises og smager de godt? Bi Skaarup vil fortælle om den gamle falsterske mad og belyse hvorfor vi har glemt den. Da det handler om mad, vil der være mulighed for at smage på nogle af de gamle retter måske endda i nye udgaver.
Årsmødet i SuperBrugsen Nørre Alslev byder på kaffe og et foredrag om historisk mad
Bæredygtigt forbrug er at af temaerne på FDB’s årlige medlemsmøder.
Bæredygtigt forbrug kan også være at få genopfrisket de gamle husmorråd om at anvende madrester og lokale råvarer.
Rugbrød, havregryn og kål kan forlænge dit liv og nordisk mad er lige nu i det gastronomiske søgelys.
Derfor har Butiksrådet bedt Bi Skaarup komme efter selve årsmødet og fortælle om historisk og traditionel mad i Danmark.
Bi Skaarup er uddannet cand. phil. i Middelalderarkæologi fra Aarhus Universitet 1984. Blev i 1985 ansat som museumsinspektør på Københavns Bymuseummed hovedstadens arkæologi og perioden fra byens opståen til 1600-årene som ansvarsområde.
Interessen for mad betød, at hun allerede i studietiden tog dette væsentlige aspekt med i sin forskning, og det fortsatte i årene efter. Det startede med middelalderens kogekunst, men for at forstå den tids køkkenteknologi blev det nødvendigt at studere kilder fra de følgende århundreder, og det er endt med en glødende interesse for vores madkultur generelt.
Bi Skaarup bor på gården Elysium, der ligger i Nørre Vedby Sogn på det nordligste Falster med udsigt over Storstrømmen til Sjælland. De nuværende bygninger stammer i al væsentlighed fra 1895 med tilbygninger i form af svinestald og maskinhal fra 1980'erne. Gården er dog meget ældre, idet den oprindelig lå inde i landsbyen Egelev i den sydlige del af Nørre Vedby sogn.
Bi Skaarup er også medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi. Akademiets formål
er at udbrede viden om kogekunst, måltid og madkultur samt fremme kvaliteten af disse områder.
På årsmødet i Superbrugsen vil Bi Skaarup servere smagsprøver på historisk/ traditionel mad, men altså ikke den helt store kongelige middag fra Christian d. 4.’s tid. Deltagerne i årsmødet opfordres til at have spist lidt hjemmefra, men der vil være kaffe, frugt og lidt andet spiseligt til selve mødet.
Der er mange andre interessante ting på programmet til mødet. Du kan høre, hvordan det går med din lokale butik, og hvad FDB og datterselskabet Coop arbejder med. Derudover er der også fokus på en af FDB’s mærkesager : sundhed, miljø, klima eller etisk handel. Der vil blive orienteret om Coop plus og andre medlemsfordele .
Der er 740 Kvickly'er, SuperBrugser, Dagli'Brugser eller LokalBrugser på landsplan. Cirka halvdelen er ejet af Coop, mens selvstændige brugsforeninger ejer den anden halvdel. Til hver butik er knyttet et butiksråd (i Coop-ejede butikker) eller en brugsforeningsbestyrelse (i selvstændige brugsforeninger).
Butiksråd og betyrelser bliver valgt på de årlige medlemsmøde. For Coop-ejede butikker hedder mødet et årsmøde, og for de selvstændige butikker hedder det en generalforsamling.
Hvis du har lyst til at være med til at arbejde med bæredygtigt forbrug i dit lokalområde, er en god start at komme til årsmødet onsdag den 30. marts 2011 kl. 18.30 i Teatersalen, Nørre Alslev.
Butiksrådet har plads til et nyt medlem og en suppleant og kandidatforslag modtages gerne inden mødet.
Butiksrådet håber på et godt fremmøde , så husk at hente et adgangskort i Superbrugsen og medbring dit medlemskort.