GEDESBY: Energitunge erhverv, som for eksempel bagere, har det vanskeligt i øjeblikket.
Senest har bageren i Stubbekøbing kastet håndklædet i ringen. Han lukker i begyndelsen af næste måned.
Længere mod syd, i Gedesby, har bagermester John Hansen ikke helt de samme udfordringer som andre steder.
Hans ovne bruger nemlig ikke strøm, men olie for at opnå den høje varme, der skal til, for at franskbrødets skorpe bliver tilstrækkelig sprødt.
- Det går da. Jeg holder åbent næste weekend, og det bliver den sidste i denne sæson. Helt som planlagt, fortæller John Hansen.
Der er dog flere faktorer, som begunstiger bageren. Han har for eksempel ingen gæld i bageriet.
Han holder kun åbent i højsæsonen, og så har han altså ikke de strømregninger, andre har. Dermed ikke sagt, at han ikke har haft brug for justeringer.
- Jeg har slukket for kølerummene og har ikke længere dej på køl. Alt, hvad jeg sælger, er bagt på dagen. Ligesom en husmor ville gøre. Simpelthen for at holde omkostningerne nede, siger han.
Højere priser
Særligt i foråret, hvor krigen i Ukraine stadig var forholdsvis ny, og længe før, at forbrugernes udgifter til elektricitet og varme stak helt af, var der betragtelige prisstigninger på varer som mel, sukker og margarine.
Alt sammen noget, John Hansen gør flittig brug af.
- Det har betydet, at vi var nødt til at hæve priserne i begyndelsen af sæsonen, siger han og fortsætter:
- Men vi prøver at holde det på et rimeligt niveau. Hvis indkøbspriserne bliver, hvor de er nu, forventer jeg, at vi kan fastholde priserne der, eventuelt med nogle små reguleringer.
John Hansen fortæller, at kunderne er gode til at støtte op om det lille bageri.
- Jeg mærker ikke, at kunderne har færre penge, men de taler en del om det.
John Hansen, bagerJeg mærker ikke, at kunderne har færre penge, men de taler en del om det.
Mistede hustru
For John Hansen har året også været specielt af en anden grund.
I foråret mistede han sin hustru, der var en stor del af bagerforretningen, som de egentlig havde besluttet at afhænde i 2021. De skulle nyde deres otium.
Men efter hustruens død besluttede John Hansen sig for endnu en sæson i bageriet. Denne gang med hjælp fra et barnebarn.
- Det har kørt godt nok. Jeg klager ikke. Men der er naturligvis forskel på at have sin ægtefælle med, der har fuldstændig styr på det hele i forhold til et barnebarn. Men han har gjort det rigtig godt, lyder det taknemmeligt fra bagermesteren.
Nu er der kun to år til de 80 år, som John Hansen i udgangspunktet havde troet ville blive hans pensionsalder.
Men den udskyder han lidt endnu.
- Jeg tror ikke, vi sælger det. Det skulle da være, hvis der kom en rigtig bager, som vil overtage. Men jeg kører, så længe jeg kan, for jeg kan godt lide det. Nu har jeg jo snart været bager i 60 år. Det holder mig i gang.