Annonce
Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Skaderne ved Søndre Alslev Strand på det østlige Falster efter stormen i oktober var omfattende. Det er ét af stederne, der er udpeget til at gennemgå en genopretning og måske også fremtidssikring. Arkivfoto: Ingrid Riis
Tre ekstreme vejrhændelser i 2023 har lavet skader og ødelagt kommunale ejendomme for mindst 24 millioner kroner. Dertil kommer en serie af skader, hvis værdi ikke endnu ikke er opgjort.

GULDBORGSUND: Flere faglokaler på Stubbekøbing Skole blev under et ekstremt skybrud sidste år så medtaget af oversvømmelser, at det vil koste fem millioner kroner alene i genopretning. Skal skolen fremtidssikres mod yderligere ekstreme vejrhændelser, vil det løbe op i 10 millioner kroner.

Samme beløb vil det koste at fremtidssikre pumpen for enden af Tingsted Å ud mod Slotsbryggen.

Det er voldsomme beløb, men arbejdet med at sikre kommunale havne og institutioner mod yderligere ødelæggelse er nødvendigt. Og det går i gang allerede i år, forklarer Jesper Blomberg (M), formand for teknik, klima og miljøudvalget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Min personlige mening er, at det kan blive en udfordring.

Jesper Blomberg (M), formand, teknik, klima og miljøudvalget

Udvalget blev tirsdag eftermiddag orienteret om, at tre ekstreme vejrhændelser i henholdsvis august, oktober og december 2023 foreløbigt vurderes at koste Guldborgsund Kommune 24 millioner kroner i genopretning. Tre millioner kroner er allerede afholdt af driften. Dertil kommer beløbet for at fremtidssikre de forskellige områder.

Man tør næsten ikke sige det højt, men efteråret ligger kun et halvt år ude i fremtiden. Kan kommunen nå at være bedre forberedt på lignende hændelser, hvis vi igen bliver så uheldige?

- Min personlige mening er, at det kan blive en udfordring, men da alt er hængt op på økonomi, må vi se det an. Man har lavet tiltag ved for eksempel Hesnæs og Gedser, og det har kostet en god del ressourcer.

Arbejdet begynder i år

En statslig pulje med 125 millioner kroner til udbedringer af skader fra sidste års storme og massive regnskyl er netop åbnet, og Guldborgsund Kommune kommer til at søge den, tilføjer han. Men puljen er lille i forhold til de skader, som landets kommuner oplevede, mener han.

Fire indsatsområder

I 2023 har især tre vejrhændelser udfordret Guldborgsund Kommune organisatorisk og økonomisk: 

Det drejer sig om skybrud 26.-28. august, stormflod 20.-21. oktober og stormen Pia 22.-23. december.

Teknik & Miljø har udvalgt fire konkrete indsatsområder for det kommende arbejde med at sikre kommunens institutioner bedre.

1. Sakskøbing Sluse (er prioriteret og i gang).

2. Stormflodsstrategi for Nykøbing F. (prioriteret i december 2023 - afventer konkrete indsatser).

3. Afvanding af Sydfalster - forenkling af ansvarsfordeling (prioriteret i december 2023).

4. Hesnæs eng, diger med videre - afventer konkrete indsatser.

Guldborgsund Kommune

- Derudover er der restriktioner for, hvornår de her penge skal bruges. Og det hænger ikke rigtig sammen med, hvad der er mest optimalt for kommunerne. Men et af kravene er, at anlægsopgaven skal være projekteret og nogle gange også færdigudført for at kunne modtage pengene.

Så det er planen at begynde genopbygning og eventuelt fremtidssikring allerede i år?

- Forvaltningen har udvalgt områder på kortet, der skal genopbygges, og de er måske optimistiske, men de er pointet ud, så vi kan nå at søge puljen. I forhold til fremtidssikring kan der ligge et større arbejde længere ude i fremtiden. Men hvis vi skal have tilkendt de nationale midler, så skal vi påbegynde og måske også afslutte flere projekter i år. Så det går vi efter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tættere samarbejde

Klimadagsordenen har fået en langt mere fremtrædende placering i kommunen, og der anvendes flere ressourcer på området, lyder det i en beskrivelse fra Teknik & Miljø-forvaltningen. Blandt andet for at fjerne eller mindske konsekvenserne af ekstreme vejrhændelser i fremtiden.

Ødelæggelser, der søges kompenseret af staten

Følgende hændelser er sket i forbindelse med de tre ekstreme vejrhændelser i 2023. De er nu klarlagt med det formål at få genopbygningen i gang - og forhåbentlig få en del af det kompenseret af statslig pulje:

Søndre Boulevard, Gedser: Ødelagt vej og stenkastning vil koste 2,8 millioner at genoprette. Fremtidssikring vurderes at løbe op i 3,8 millioner kroner.

Søndre Alslev og Ulslev: Eroderet kyststrækning i sommerhusområde. Genopretning vil løbe op i 200.000 kroner, imens fremtidssikring vil koste 2 millioner kroner.

Hesnæs: Dige og vej blev ødelagt. Det vurderes at koste 3,9 millioner kroner at genopbygge.

Stubbekøbing Skole: Oversvømmede faglokaler vil koste fem millioner kroner at genoprette og 10 millioner kroner at fremtidssikre.

Gammel Færgevej ved Grønsund: Genopretning for 5,6 millioner kroner. Fremtidssikring for 15,4 millioner kroner.

Tingsted Å, Nykøbing: Manglende kapacitet i pumpe. Fremtidssikring vil løbe op i 15 millioner kroner.

Guldborgsund Kommune

Derudover indledes et tættere samarbejde mellem Guldborgsund Kommune og Guldborgsund Forsyning, forklarer Jesper Blomberg.

Arbejdet skal resultere i en 10 års-plan og sikre, at de to institutioner, der har ansvaret for henholdsvis overfladevand og spildevand, ikke kommer til at spænde ben for hinanden. Med langt mere overfladevand i fremtiden skal man have fundet på løsninger til at komme af med det. Måske vil løsningerne også involvere grundejere i fremtiden, hvis de for eksempel har en forkert tilslutning til kloak.

- Nu taler vi om den politisk initierede indsats, der sættes i gang. Men i forvaltningen har man længe haft virkelig travlt. Især efter det seneste regnskyl, fordi jorden er så mættet af vand.

  • storm-2
    Skaderne ved Søndre Alslev Strand på det østlige Falster efter stormen i oktober var omfattende. Det er ét af stederne, der er udpeget til at gennemgå en genopretning og måske også fremtidssikring. Arkivfoto: Ingrid Riis
Annonce
Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Nykøbing

Nedlægger hendes stilling: Bente fyret efter 17 år

Annonce
Annonce
Sport

Nykøbing FC skifter ud på formandsposten

112

Kraftig ild og overtændt i grusgrav: To bilbrande på seks minutter

Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Udland

Trump-advokat: Se bort fra slibrige detaljer

Nykøbing

Nedlægger hendes stilling: Bente fyret efter 17 år

Sport

Mark O. Madsen scorer bestyrelsespost i lokal fodboldklub

Lolland

Efter hvidvask-afsløring: TSØ-formand går af

Erhverv

Virksomhed på vej til Nakskov: Forventer at ansætte 80-90 medarbejdere

Guldborgsund

Falstring nomineret til nordisk musikpris

112

22-årig sigtet for drabsforsøg efter knivstikkeri

Lolland

Kommune: Fejl på udsendte ejendoms-skattebilletter

Indland

Datatilsynet med alvorlig kritik i sag om nedbrud af NemID

Lolland

Dokumentar afslører: TSØ-formand i hvidvask for millioner

Samfund

Fængsel på jagt efter særlige bøger

Lolland

Slukkede brand i nat: Borger var vaks med haveslangen

Annonce
Annonce
112

Gemte narko mellem løgene: Nu er han dømt

Guldborgsund

Rockerhistorie på Falster: Da rygmærkerne indtog den lille landsby

Guldborgsund

Danmarks bedste findes på Falster: - Det betyder ufatteligt meget

Sport

Storklub kommer til Maribo - TSØ fik svær pokallodtrækning

112

135 taget i fartkontroller

Sport

NFH-spiller gravid

112

Varebil og lastbil i sammenstød