Annonce
Guldborgsund

Flere flokkes på odden og en redningsplan nærmer sig

Sensommer på Gedser Odde. Stranden foran skrænten er i øjeblikket forholdsvis bred, så Østersøen holder lidt afstand. Foto: Anders Knusen

Antallet af besøgende på Sydspidsen er steget denne sommer, og der er grund til optimisme for spidsens overlevelse som turistattraktion.

GEDSER ODDE To tyske cykelturister smækker støttebenene i græsset og skuer ud over Østersøen. De slår sig stille ned med termokande og blikket indstillet på uendeligt.

En gruppe højskolekursister hopper ud af bussen, fatter vandrestavene og sætter kursen mod Marielyst langs stranden - naturligvis efter det obligatoriske gruppefoto sammen med Sydstenen.

Gallerigæster oser og shopper blandt fotokunst, glaskunst og malerkunst i Formidlingshuset Marinestationens to fløje, der fyldes af skiftende kunstnere uge for uge.

Fuglekiggerne står lidt for sig selv som stenstøtter og venter på fangst i kikkerterne.

Og i kælderen under bygningen er Tonny Pedersen, formand for foreningen Bevar Gedser Odde, ved at vise strikkegruppen fra Væggerløse Kirke rundt i koldkrigsbunkeren. Gæsterne har fornuftigt fodtøj på, for der er vådt og svampet i dybet.

Der er liv på Danmarks sydspids - og der flokkes flere og flere, konstaterer Tonny Pedersen.

- Udstillerne tæller deres gæster hver dag henover sommeren, og der er noteret omkring 20.000 i år. Dertil kommer alle dem, der kommer udenfor sommersæsonen, og som ikke bliver talt, fordi de går efter naturen i stedet for kulturen. Samlet er mit bedste bud, at vi lander på cirka 40.000 gæster i år, siger Tonny Pedersen.

Tidligere år har hans skøn ligget på 30.000+, og derfor er han ikke sen til at slå fast, at Gedser Oddes status som attraktion for turister og lokale bare vokser og vokser.

Det er lyset og havet, der trækker, mener en af tyskerne, der har sat sig i græsset tæt på skrænten ned til stranden.

Efterlyser en plan

Lige her - på det mest dramatiske sted - er der kun otte meter jord tilbage mellem Marinestationen og skrænten. Kommunen har for nylig fjernet en brønd, der lå faretruende tæt på det næste skred, så såret i kysten er blevet dybere på dette sted. Hver gang, en storm blæser fra øst, forsvinder der lidt mere, og også den udvikling dokumenterer formanden for Bevar Gedser Odde hvert år.

Han tæller dagene til udløbet af 2023, for der udløber også den lejekontrakt, Guldborgsund Kommune har med lodsejeren, Gjedsergaard Gods. Hvad sker der så? Skal bygningerne rives ned? Når havet at spise de sidste otte meter, så Østersøen kommer til at gøre jobbet for bulldozerne? Eller er der en redningsplan at ane i horisonten?

- Der er ikke længe til 2023, og vi mangler meget snart en plan, konstaterer Tonny Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planen er på vej

Den plan er på vej i styregruppen for Destination Sydfalster, der arbejder for en samlet turismestrategi for hele Sydfalster, lover formanden for Guldborgsund Kommunes kultur-, fritids- og bosætningsudvalg, Martin Lohse (G).

- Vi har en virkelig god og konstruktiv dialog i gang mellem områdets interessenter - også lodsejeren på Gedser Odde, som er med i styregruppen. Gedser Odde er en naturlig del af Sydfalsters samlede turisme, og jeg er meget fortrøstningsfuld for dens fremtid. Jeg føler mig sikker på, at vi finder en løsning, der kommer til at fastholde denne perle som en af vores vigtige attraktioner, siger Martin Lohse og tilføjer:

- De forskellige interessenter ønsker i virkeligheden det samme og har fælles mål. Vi skal bare finde den rigtige måde at gøre det på.

Om styregruppen også kan blive enige om, hvem der skal betale for den kystsikring, der forekommer nødvendig på Sydspidsen, er det ifølge Martin Lohse for tidligt at svare på. Men der er møde i styregruppen igen i oktober.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Gjedsergaard Gods inden deadline.

  • Sensommer på Gedser Odde. Stranden foran skrænten er i øjeblikket forholdsvis bred, så Østersøen holder lidt afstand. Foto: Anders Knusen
Annonce
Dølle

Masser af kontroller på vejene ved Dølle: Her er politiets status

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Annonce
Annonce
Trafik

Var totalt spærret: Gaffeltruck væltet på motorvejen

Femern

Den første er færdig: Vigtigt skridt i kæmpe-byggeri

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Dølle

Masser af kontroller på vejene ved Dølle: Her er politiets status

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Lolland

Kritik af Lollands skolevæsen: Kommunen ser med stor alvor på det

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland

Vejret

DMI: Mandag bliver våd, men så kommer forårssolen

Indland

DSB varsler forsinkelser og aflyste tog mandag morgen

Dølle

12 Dølle-gæster måtte have hjælp: Fire bragt til sygehuset

Indland

Notat afslører stor forskel på adgang til behandling med ny kræftmedicin

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Annonce
Annonce
Maribo

Frygter kolde radiatorer: Umuligt at levere nok varme

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Lolland

Så er foråret skudt i gang

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Guldborgsund

Legendarisk kromutter: - Jeg har absolut ingen planer om at stoppe

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle