Annonce
Guldborgsund

HER KAN NY HØJSPÆNDINGSSTATION PLACERES

Energinet har søgt om at etablere et nyt højspændingsanlæg ved Nørre Radsted, da det nuværende anlæg i Radsted ikke kan udbygges tilstrækkeligt. Foto: Anders Knudsen
En højspændingsstation skal installeres i Nørre Radsted, og dens vigtigste formål bliver at installere den stigende mængde grønne strøm, der produceres i Guldborgsund.

NØRRE RADSTED: Argumentet er dukket op flere gange i debatterne om flere vindmøller eller ej.

Senest under folketingsvalget tidligere på måneden, men i dén grad også under sidste års kommunalvalgkamp.

For hvorfor installere solceller og vindmøller på fin landbrugsjord, hvis vi ikke kan komme af med overskudsstrømmen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det skal vi snart kunne, lød det torsdag fra Anne Mette Schønberg Johnsen (SF), formand for teknik, klima og miljøudvalget. Kommunen skal producere endnu mere grøn strøm.

Derfor satte byrådet torsdag gang i arbejdet med at lave både lokalplan og kommuneplantillæg for at kunne etablere en højspændingsstation ved Nørre Radsted. Dermed er projektet også sendt i offentlig høring.

Utilstrækkelig kapacitet

Energinet arbejder på at forstærke elnettet, så den stigende mængde grønne strøm, der produceres med solceller og vindmøller på Lolland og Falster, kan transporteres videre ud i Danmark - og Europa. For i øjeblikket er kapaciteten utilstrækkelig.


For at vi skal få en del af den kage, skal vi kunne bringe strømmen ud. Vi skal ikke vente for længe. For hver time kører andre med klatten.

Ole Bronné Sørensen, Socialdemokratiet

Projektet:

Højspændingsstationen består af en række standard el-tekniske komponenter. Der skal desuden opføres 25,5 meter høje lynfangsmaster - et bud på et antal er maks otte. Og herudover opføres der en manøvrebygning samt et regnvandsbassin- eller bed. 

Stationen omkranses af hegn, og der plantes afskærmende beplantning på ydersiden af hegnet. Beplantningsbæltet vil være 10 meter bredt og ligge inden for lokalplanafgrænsningen. 

Der forventes ikke at være udfordringer med støj fra anlægget.  

Guldborgsund Kommune, sagsfremstilling

Det er ikke muligt at udbygge den nuværende højspændingsstation i Radsted til den nødvendige kapacitet. Derfor skal der altså opføres en ny nordøst for den eksisterende station.

Ole Bronné Sørensen (S) opfordrede til at se projektet i et højere perspektiv. For det er vigtigt, at vi på Sydhavsøerne kan forsyne både os selv og andre med grøn strøm i fremtiden, mener han.

- Det her giver muligheder for at lave andre former for energi, for eksempel biogas og brint med et power-to-x-anlæg. Og det giver muligheder for at skabe virksomheder og arbejdspladser. Men for at vi skal få en del af den kage, skal vi kunne bringe strømmen ud. Vi skal ikke vente for længe. For hver time kører andre med klatten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et irriterende, rigtigt argument

Også Johannes K. Kristensen fra Det Konservative Folkeparti glædede sig over den positive tilgang fra byrådet om at sætte gang i projektet.

Det glæder os i partiet, at vi i kommunen tager sagen alvorligt. Elnettet skal udbygges og forstærkes, og vi tager ansvaret på os og gør noget ved det. Ofte hører jeg også folk sige, at det ikke skal være i deres baghave. Radsted er faktisk min baghave, og jeg glæder mig enormt over denne sag.

Johannes K. Kristensen, Det Konservative Folkeparti

- Fra Christiansborg er talen helt klar. Vi skal lave mere grøn strøm. Men i kommunerne bliver det mere "fluffy", for det er her, at de flotte ord skal føres ud i livet. Det kan virke, som om at interessen for at få det igennem er lidt lavere i kommunerne, siger han og nævner et interview med en fynsk landmand, der står klar med et stort solcelleprojekt, som kan servicere en masse mennesker med strøm inden udgangen af 2023. Men projektet er i fare for at måtte skrinlægges på grund af manglende kommunal vilje for at få det igennem.

- Det er altså trist, hvis vi allerede i 2022 må give op på 2030-målene.

Han har ofte hørt argumenterne om, at elnettet ikke er klar til at håndtere mere grøn strøm. Og det irriterende, forklarer han, ved det argument er, at det er rigtigt.

- Det glæder os i partiet, at vi i kommunen tager sagen alvorligt. Elnettet skal udbygges og forstærkes, og vi tager ansvaret på os og gør noget ved det. Ofte hører jeg også folk sige, at det ikke skal være i deres baghave. Radsted er faktisk min baghave, og jeg glæder mig enormt over denne sag.

  • 11 tem højspændning6
    Energinet har søgt om at etablere et nyt højspændingsanlæg ved Nørre Radsted, da det nuværende anlæg i Radsted ikke kan udbygges tilstrækkeligt. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kolleger i sorg: Lokal sognepræst død

Lokal nyt

Nyhed om præsts død har ramt hende hårdt: Han ringede hjem hver dag

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen

Stubbekøbing

Sne over Lolland-Falster? Hvid nedbør rammer Sydhavsøerne

Guldborgsund

Efter påsat brand: Ejendomsmægler flytter hjem igen

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken

Guldborgsund

Yngste nogensinde: 18-årige David gør lynkarriere

Guldborgsund

Lokal vinder guld ved stor konkurrence

Sport

Bliver den største nogensinde på Lolland-Falster

Indland

Politi: Kan tage måneder at finde brandårsag i Børsen

Guldborgsund

Tyve løb med hele overskuddet

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

112

Sprut-tyv tilbageholdt: Så blev han tosset

Leder

Dragernes vagtskifte

112

Mand er død efter frontalt sammenstød med lastbil

Annonce
Annonce
Lolland

32-årig død i arbejdsulykke på havnen: Nu reagerer borgmesteren

Politik

Overbevisende sejr efter kampvalg: Han er ny formand for Nye Borgerlige

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

112

Femern-ansat mister benet efter arbejdsulykke

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer