Danske og tyske bager-elever ælter sammen på uddannelsesinstitutionen i Nykøbing.
Fehmarn-regionen er snart en realitet, og vi skal alle - nord og syd for grænsen - til at føles os mere fælles. Også omkring sofabordet, når vi drikker kaffe og spiser kage eller et stykke godt brød.
Derfor slår danske og tyske bager-elever i denne uge i den fælles bolledej på CELF Kringelborg i Nykøbing i en dansk-tysk workshop som holdes på skift i Nykøbing og Travemünde.
Eleverne udvikler sammen opskrifter og bager blandt andet gærbrød, landbrød og den søde, tyske Mohnstollen, med masser af birkes og majs i. Køkken-snakken går livligt om eftermiddagen på tysk, engelsk og dansk.
Faglærer Peter Christensen kan mærke, at tyskerne bliver mere og mere opsatte på også at kunne begå sig på dansk.
- Flere tager dansk-undervisning og mener ikke længere, at det er en selvfølge, at det er danskerne, der skal skifte sprog, for at vi kan tale sammen. Der er en ny frisk generation, der er åben overfor Danmark og samarbejde - og som ikke har anden verdenskrig med i deres daglige bevidsthed, siger Peter Christensen.
På fredag børster tyskerne melet af hænderne, lægger dejskraberen og rejser hjem - for at modtage danskerne på deres hjemmebage i det tyske køkken til juni. Deres fælles anstrengelser udkommer til sommer som bagebog i 10.000 eksemplarer, der deles gratis ud til folkeskoleelever både i Nordtyskland og på Lolland-Falster.