At starte et spritnyt spisested i Nykøbing har vist sig som en god beslutning.
NYKØBING Nadia Welston og Alexander Bjoljahn slår deres respektive bagdele i sæderne på deres egen "spisebar", Alwe. Der er ellers fart nok på parret, der slog dørene op i det gamle galleri i Hollands Gård i april. For det er gået stærkt. Konceptet har udviklet sig og taget form, og Nadia og Alexander er gået fra sådan i store træk ikke at kende ret mange til at kende Gud og hvermand.
- Jeg kendte jo ikke andre end, ja, Nadia og hendes forældre, da vi startede. Men det skal jeg da love for, der er blevet lavet om på. Nu hilser vi på folk til højre og venstre, når vi går en tur gennem byen, forklarer Alexander Bjoljahn, der stammer fra Svendborg.
Det er lige sådan, de kan lide det. Parret har på de ganske få måneder, stedet har været åbent, formået at skaffe det, man roligt kan kalde en trofast skare af følgere, der virkelig nyder at komme på spisebaren.
- Det er superfedt at få en masse turister ind, dem får vi selvfølgelig mange af lige nu. Det er rart at kunne være med til at vise Nykøbing frem for folk, der kommer udefra, men selv her i højsæsonen vil jeg sige, at halvdelen af gæsterne, og det er nok lavt sat, er gengangere her fra byen eller folk, der har sommerhus på Marielyst, lyder det fra Nadia Welston, der selv stammer fra Nykøbing.
Forelsket i mursten
De blev forelskede i den smukke, gamle firkant af en bygning, da de under den første store corona-nedlukning brugte flere måneder i sommerhus på Sydfalster. Turene gik til Nykøbing, og her spottede de stedet. Det passede som fod i hose med parrets fælles interesse: kunst og design.
Arealerne er da også spækket med smukke stole designet af danske designkoryfæer, og som humlebien, der ikke ved, den ikke kan flyve, startede Alexander og Nadia, der ingen erfaring havde fra restaurationsbrancen, deres helt eget sted - langt fra Amager, hvor de boede før.
- Det har været en så god beslutning. Det er helt fantastisk selv at kunne møde så mange mennesker og så hurtigt få en tilknytning til området, forklarer Alexander.
De peger begge på den kammeratlige, nærmest kollegiale ånd, der er mellem de forskellige spisesteder i byen, som noget af det, der har gjort dem sikre på, at Nykøbing var det rette sted for deres spisebar.
- Folk kom med gaver og blomster, da vi åbnede. Vi får en krammer, når vi kigger forbi Fund Bar, og der er ikke nogen spidse albuer. Det er så rart at opleve, at vi ikke går hen og bliver konkurrenter, men at vi i stedet kan bruge hinanden som kollegaer, fortæller Nadia.
Entusiasmen driver værket
Efter en yderst hektisk fredag, hvor der som bekendt var aftenåbent i byen og derfor nærmest sort af mennesker i Nykøbing, var det en skøn aften at stå bag disken hos Alwe, men da der skulle gøres status over vinlageret lørdag, var det hurtigt overstået.
- Vi havde en halv flaske Riesling, og det rækker altså ikke langt en lørdag. Så jeg gik lige rundt om hjørnet over til Jes (Jonigk, red.) hos Marius Mortensens Eftf. Så fik vi fyldt lidt benzin på tanken igen, og det var bare super. De smed alt, de havde i hænderne for at hjælpe os, og sådan er det bare hele vejen - folk hjælper, hvor de kan, og det er så fedt, siger Alexander Bjoljahn.
De lærer stadig hver dag. Menuen ændrer sig for eksempel. Det gør den direkte på baggrund af den feedback, parret får fra kunderne.
- Mange har for eksempel spurgt, om vi ikke skulle have en blåskimmelost på kortet, og det kunne vi da egentlig godt. Her ville en Roquefort være det oplagte bud. Men så prikker vi lige til vores leverandører for at høre, om de har spottet noget spændende derude, som måske er supermoderne, og så tager vi dem med på råd. Men altså helt lavpraktisk så sælger vi ikke noget, vi ikke selv ville spise, og om en vin koster 200 kroner eller 1.000, så ville vi med glæde dele en flaske af den. Det er kriteriet for, hvad vi putter på menukortet, forklarer Alexander.
Det er entusiasmen, der driver værket. Sådan skal det være, når man arbejder fra klokken 11 til klokken 23 fem dage om ugen.
- I det mindste har vi ikke så langt på arbejde, forklarer parret.
De bor nemlig på øverste etage i bygningen.