Annonce
Guldborgsund

Kollegium i økonomisk klemme

Vestensborg Kollegium på Stubbekøbingvej har i øjeblikket 10 ud af 140 lejemål stående tomme og en del ikke-studerende boende. Foto: Anders Knudsen

Bestyrelser for begge Nykøbings kollegier har trukket sig i protest mod manglende dialog med kommunen.

NYKØBING Byens to kollegier står uden bestyrelser, og det ene er ude i et alvorligt økonomisk uføre. Det er situationen for Vestensborg Kollegium på Stubbekøbingvej og Nykøbing F. Kollegium på Østre Allé.

På sidstnævnte bor der - som tanken er med kollegier - primært studerende, og de 115 boliger er næsten alle lejede ud.

Det er derimod ikke tilfældet i den anden ende af byen, hvor 10 af de 140 lejemål på Stubbekøbingvej i øjeblikket står tomme. En god del af de øvrige værelser er lejet ud til ikke-studerende, og kollegiet er præget af meget udskiftning, slitage og en husleje i den høje ende.

Dertil kommer, at kollegiet flere gange har optrådt i politiets døgnrapport i forbindelse med sager om narkotika og vold.

I de senere år har det været svært for Vestensborg Kollegium at tiltrække lejere, der er studerende. I en periode har der boet flygtninge, og unge, der ikke går på en uddannelse, men mangler et sted at bo, er også flyttet ind i større omfang.

Løber ikke rundt

Selv om den selvejende institution, der driver kollegierne med boligselskabet Domea som administrator, har været large med at lukke ikke-studerende ind, løber økonomien på Vestensborg Kollegiet ikke rundt.

Forretningsfører Kurt Jørgensen skønner, at tomgangshusleje og udgifter i forbindelse med ustabile lejere årligt koster cirka 400.000 kroner.

- Som det ser ud nu, er Vestensborg ikke økonomisk levedygtigt, konstaterer Kurt Jørgensen, som får opbakning fra den afgåede bestyrelsesformand Søren Vikkelsø.

- Vi har i en lang periode kørt med en belægningsprocent, der ikke lever op til vedtægterne. Vi har kørt til kanten hele tiden, og de manglende indtægter viser sig året efter i en huslejestigning, som man kan diskutere rimeligheden i. Boligerne på Stubbekøbingvej er måske ikke så up to date, som nutidens unge efterlyser, og de er ikke billige. Den har fået, hvad den kunne trække på huslejen, siger Søren Vikkelsø med henvisning til opkrævninger på mellem 3.200 og 3.500 kroner for et værelse på kollegiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsøgt at få dialog

Han og de øvrige medlemmer af de to kollegiebestyrelser har nu trukket sig kollektivt fra deres poster.

- Vi ønsker ikke at smække med døren, men vores tålmodighed er løbet ud. Vi har i flere år forsøgt at få en dialog med Guldborgsund Kommune om løsninger på den uholdbare situation, men vi får ingen feedback. Vi mener, at kommunen må have en interesse i at medvirke til at få løst problemet, fordi kommunen er økonomisk involveret i kollegierne. Men vi må konstatere, at vores henvendelser ikke bliver besvaret, og så kan vi ikke komme videre. Derfor er vi trådt tilbage, forklarer Søren Vikkelsø.

Guldborgsund Kommune har i sin tid været med til at finansiere byggeriet af begge kollegier, og kommunen er tilsynsførende med den selvejende institution, der ejer ungdomsbolighederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Usikre lån

Ifølge økonomidirektøren i Guldborgsund Kommune, Ole Jakobsen, har kommunen cirka 1,8 millioner kroner i klemme i kollegierne. Derudover er der taget indekslån for cirka 20 millioner kroner. På grund af den særlige låntype kan det ifølge Ole Jakobsen koste estimeret 36 millioner kroner at indfri lånene, men ingen kender beløbet med sikkerhed.

Efter bestyrelserne er gået, ligger kollegie-sagen nu på Ole Jakobsens bord på rådhuset, hvor han betegner den som "en svær knude at løse".

- Vi har i kommunen ikke været uvillige til at diskutere med bestyrelsen, men der hersker den misforståelse, at det er kommunen, der skal finde løsningen. Vi skal som tilsyn sige ja eller nej til de løsninger, den selvejende institution selv finder frem til. Det er deres ansvar, ikke kommunens, siger Ole Jakobsen.

Nu er det så alligevel økonomidirektøren, der sidder med "aben". Han skitserer tre mulige løsninger. Og måske en fjerde.

- Det kan fortsætte som kollegium. Det kan ommærkes til almindelige ungdomsboliger i erkendelse af, at der ikke er nok efterspørgsel blandt studerende. Eller der kan måske findes en privat køber, der vil tage over. I sidste ende kan det jo også gå konkurs, siger Ole Jakobsen, der arbejder på at rekruttere en ny bestyrelse og varsler en løsning i løbet af en måned.

  • Vestensborg Kollegium på Stubbekøbingvej har i øjeblikket 10 ud af 140 lejemål stående tomme og en del ikke-studerende boende. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Smadrede rude og blev kørt direkte i fængsel

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Stukket i ryggen med kniv: Nu har han meldt sig selv

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission