Onsdag skal der "udkæmpes" endnu et slag på Saxkjøbing Sukkerfabrik ved Dansk Bioøkonomisk Konference, hvor sortmundet kutling indgår.
SAKSKØBING Det er ikke alle gæster, der er lige populære i Guldborgsund. Den invasive fiskeart sortmundet kutling har således de seneste mange år invaderet Guldborgsund og har her ikke mindst udgjort en trussel mod det lokale rejefiskeri.
Det ved man alt om på og omkring havnen i Guldborg. Både hos lokale fiskere og henne hos Birte Pawlik i Postholderens Sted.
Men her er der nu gennem flere år arbejdet ihærdigt på at gøre en ganske upopulær trussel mod ikke mindst de lokale rejer til en populær spisefisk i stedet.
Onsdag skal der "udkæmpes" endnu et slag på Saxkjøbing Sukkerfabrik ved Dansk Bioøkonomisk Konference, hvor sortmundet kutling indgår som en såkaldt case i forhold til at skabe en lokal bæredygtig produktion og bearbejdning af den invasive fisk, som måske kan ende som en populær spisefisk.
Lige til at samle op
- Vi har med kutlingen en mulighed for at sætte fokus på at lave noget bæredygtigt ud fra det, der ligger lige foran os og er lige til at samle op. Men det er krævende først at fiske efter sortmundet kutling og derefter både dyrt og besværligt at forarbejde og bearbejde det færdige produkt. Derfor er vi i gang med at søge fonde om støtte til at skabe et lokalt sted med de rigtige maskiner til at kunne forarbejde kutlingen og gøre den klar til salg, fortæller Birte Pawlik om det projekt, der tager udgangspunkt i et lokalt "fiskehus" i Guldborg, hvor kutlingen kunne blive en god forretning på sigt.
Fra Roskilde til Sakskøbing
Så langt er man dog slet ikke endnu, mener Birte Pawlik. Hun har denne sommer blandt andet gjort opmærksom på sortmundet kutling selv på Roskilde Festival.
Onsdag skal der så slås et nyt slag for sortmundet kutling som et godt og bæredygtigt lokalt produkt på Saxkjøbing Sukkerfabrik. Det sker som allerede nævnt til den tilbagevendende årlige konference, som samler jordbrugere, virksomheder, iværksættere, forskere, investorer og andre interesserede til at præsentere deres viden og i fællesskab se på mulighederne for nye samarbejder, der kan bane vejen for nye produkter, der er både miljømæssigt og økonomisk bæredygtige.