Cph Cooking Class har lejet sig ind i Madskolen i Sakskøbing og vil arrangere madkurser henover sommeren.
SAKSKØBING Efter en tid uden de store aktiviteter bliver der nu igen liv i Madskolen i Sakskøbing. Her vil man dagligt i de kommende måneder kunne komme på særlige madlavningskurser, der tager et meget konkret udgangspunkt i de mange lokale fødevareproducenter.
Idéen er nemlig, at man begynder dagen hos en af de lokale producenter af kyllinger, svin, lam, kvæg eller frugt og bagefter tager ind på skolen og tilbereder netop det, man lige har hørt producenten fortælle om.
Bag kurserne står firmaet Cph Cooking Class, der, som navnet antyder, holder til i København. Og at det skulle til at udbyde kurser på Lolland var ikke lige noget, der lå i kortene.
Men i begyndelsen af april læste Hans Fausing, der selv er lollandsk landmand og forretningsmand, i Berlingske om, hvordan Cph Cooking Class var ramt af corona-lukningen. Den københavnske madskole med Nynne Mee Pilgaard i front har nemlig specialiseret sig i at lave kurser til udenlandske turister, og derfor var der pludselig meget stille.
- Det, hun går og laver, synes jeg er rigtig spændende, fortæller Hans Fausing, som skrev til hende.
De to måtte kunne finde ud af noget sammen, tænkte han, og efter en samtale, hvor de to faldt godt i hak, inviterede han hende en tur til Lolland, så hun kunne møde nogle af de mange dygtige fødevareproducenter.
- Vi fandt sammen lige med det samme - københavneren og lollikken - på trods af aldersforskellen, konstaterer Hans Fausing.
Utroligt ambitiøse
Han tog Nynne Mee Pilgaard med til Dalbakkegaard med kyllingerne, Hvidkildegaard med limousinekvæget, Lammehave Økologi med lammene, Lollandsgrisen og Lolle Frugt. Og det slog benene væk under hende.
- Hans havde den her geniale idé om at rykke konceptet herned, og jeg blev bare grebet af det her sted. Det er helt fantastisk at se deres professionalisme. De er utroligt ambitiøse, og det er en af de ting, der kendetegner mange af de mennesker, jeg har mødt, siger hun og forklarer, at hun er optaget af tanken om kort afstand fra jord til bord og af sæsoner og lokalitet - at mad ikke bare er noget, der kommer i emballerede pakker i supermarkedet.
- Jeg vil gerne vise de besøgende - og de lokale - hvad Lolland kan. Folk burde bare kende det her sted, synes hun.
For hele familien
Kurserne bygges da også op omkring de producenter, hun er blevet introduceret til og er faldet for. Deltagerne i madkurserne skal på besøg hos fødevareproducenterne - hvis da ikke de vælger et af de bagekurser, der vil blive holdt i dagtimerne.
Idéen er, at man vælger, om man er til kyllinger, kvæg, gris, lam eller frugt og så kommer på et kursus, der handler om netop dette. Der bliver plads til 16 deltagere på hvert kursus (plus eventuelle småbørn), og fokus bliver på retter, der både er lækre og nemme at lave. Klassisk dansk med et twist.
Første kursus holdes 6. juli, og så skal det ellers løbe til 9. august, og kurserne er tilrettelagt, så hele familien kan være med.
- Det er et super socialt arrangement. Man samarbejder om hele processen, siger Nynne Mee Pilgaard og fortæller, at priserne for kurserne bliver væsentligt lavere end i København - omkring 375-450 kroner pr. person.
Håbet er, at det vil kunne tale til både lokale og til de turister, der kommer til Lolland for at besøge Lalandia eller Knuthenborg og gerne vil opleve mere.
- Vi vil rigtig gerne have, at københavnerne får øjnene op for det, siger Nynne Mee Pilgaard, der har lejet et sommerhus ved Dannemare, hvor hun rykker ind med sin familie.
Hans Fausing er i øvrigt blevet tilknyttet som konsulent - han er "manden i marken", der hjælper med kontakten til de lokale gårdbutikker og fødevareproducenter, og Nynne Mee Pilgaard er allerede begyndt at se muligheder for at udbygge konceptet.
Måske er der virksomheder, der vil bruge kurserne til teambuilding, og måske kan de lokale producenter fremover levere til madskolen i København.
- Vi er så interessrerede i, at det her samarbejde skal fortsætte, og der er nogle ildsjæle, jeg sagtens kunne se mig i et samarbejde med. Jeg synes bare, folk skal se det her. Og vi skal have nogle af de gode råvarer til byen, fastslår hun.