Annonce
Guldborgsund

Ny skole står til en udvidelse, før den er færdig

På grund af coronakrisen og krigen i Ukraine er færdiggørelsen af Sundskolen forsinket med tre måneder. Foto: Claus Hansen

Udover kapacitetsproblemet er byggeriet også væsentligt forsinket

SUNDBY Den nye Sundskole er langt fra at stå færdig men vurderes allerede at være for lille.

Det viser en befolkningsprognose, som Guldborgsund Kommunes tekniske afdeling har lavet. Her skønnes det, at antallet af børn i alderen seks-16 år i Sundskolens skoledistrikt vil stige fra 659 i 2022 til cirka 749 i 2028.

Ved et møde tirsdag eftermiddag blev børn og skoleudvalget præsenteret for prognosen og lægger op til at udvide skolen fra to til tre spor. En udvidelse, der på nuværende tidspunkt skønnes at koste 50 millioner kroner ekstra.

- Det er enormt glædeligt, at der er så stor interesse for at bosætte sig i Sundby-området, og der er ingen tvivl om, at vores nye, svanemærkede folkeskole har en stor andel i den øgede bosætning, lyder det fra formand Jesper Blomberg (DF).

- Den nye befolkningsprognose viser en markant stigning i antallet af skolebørn i Sundby-området, når vi kigger ud i fremtiden. Fra politisk hold er vi simpelthen nødt til at forholde os til den prognose, for når vi bygger en bæredygtig skole i absolut topklasse, så er vi også nødt til at sikre os, at flest mulige af vores skolebørn får mulighed for at gå på den, tilføjer han.

Blandt andet er der stor interesse for at bygge nyt på Det Classenske Fideocommis parcelhusgrunde tæt ved skolen. Desuden er mange børnefamilier fra hovedstadsområdet flyttet sydpå for at få mere luft omkring sig og få mere bolig for pengene.

Politikere og centerchef blev vist rundt på den kommende skole i sidste uge. Foto: Claus Hansen

Også flere små børn

Netop på grund af den øgede bosætning i blandt andet Sundby-området ønskede det daværende Børn, Familie og Uddannelsesudvalg sidste år at få udarbejdet en ny og opdateret befolkningsprognose for Sundby-området, fordi befolkningsprognosen højest sandsynligt havde ændret sig, siden skolebyggeriet blev offentliggjort i september 2020.

Og det er ikke kun antallet af skolebørn, der stiger i fremtiden. Den nyeste befolkningsprognose viser, at man også forventer en stigning for børn i alderen 0-5 år svarende til den på skoleområdet.

Byrådet har i et tidligere budgetforlig afsat cirka 30 millioner kroner til en ny daginstitution i Sundby, og forvaltningen arbejder med flere mulige scenarier for at øge kapaciteten på dagtilbudsområdet.

Der er forslag om både renovering og nybyggeri på samme grund som den nye skole.

Børn og Skoleudvalget vil drøfte og fremsende ønsker til kommende anlæg inden sommerferien, og såfremt der er politisk opbakning til at øge kapaciteten på Sundskolen og på dagtilbudsområdet, bliver det en del af efterårets budgetproces.

Udover de 50 millioner kroner til at udvide Sundskolen vurderer administrationen, at det vil koste 35 millioner kroner at udvide kapaciteten på dagtilbudsområdet.

Og når nu beslutningen er taget, kredser tankerne om, hvor udvidelsen skal være.

- Det er jo en arkitekttegnet enhed, man er ved at bygge. Men man er nødt til at finde en løsning, lød det fra formand Jesper Blomberg under et besøg på byggepladsen i sidste uge.

Og Søren Petersen, der er leder af anlæg og byggeri i kommunen, er ganske enig.

- Jeg ser masser af muligheder. Enten for at bygge noget i forlængelse af skolen eller at bygge noget på. Men arkitekturen forpligter, når der skal laves en tilbygning, siger han og tilføjer, at man er opmærksom på ikke at anlægge noget på grunden, der vil kunne ligge i vejen for en ny bygning i en nær fremtid.

I forhold til parkeringspladser er der allerede lavet flere end nødvendigt for den nuværende prognose.

Den nye skole i Sundby bliver Danmarks første permanente svanemærkede folkeskole, og Guldborgsund Kommune skriver dermed historie inden for bæredygtigt skolebyggeri. Foto: Claus Hansen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsinket byggeri

Betonmurene på den måneformede skole er hejst, taget er i gang med at blive lagt, og den store idrætshal er rejst. Fra klasselokalerne kigger man ud af det, der engang bliver et panoramavindue, på langstrakte marker, der kun afbrydes af skov.

I skolens hjerterum ved indgangen vil en stor trappe føre op til blandt andet kontorer og lærernes forberedelseslokaler. Og det er en trappe, som børnene på den nuværende og meget flade Sundskole nok faktisk går mest op i af alt det nye, siger Jesper Blomberg.

Og hvornår kan børnene så få trappen og klasselokalerne at se? Det er i disse tider et spørgsmål, der helt bogstaveligt talt er mange millioner kroner værd.

Da projektet blev afsløret i september 2020, anslog kommunen, at skolen kunne stå færdig to år senere, altså i sensommeren 2022.

Men det kommer ikke til at ske, lyder det fra både Søren Petersen og Bo Jørgensen, der med entreprenørselskabet Bo-Hus står for den praktiske del. For der kom ikke kun én men to og tre coronabølger ind over planlægningen. Og nu er der udbrudt krig i Ukraine, hvilket har skabt store forstyrrelser i leveringen af varer fra både landet selv og fra Rusland.

- Og 60 procent af det krydsfinér, vi skal bruge, kommer fra Rusland, siger Bo Jørgensen.

- Den første coronabølge rammer os helt vanvittigt. Ved nummer to er vi kommet i gang med at lave fundamenter, så vi køber beton og har heldigvis jern og Leca-blokke på vores eget lager. Men den tredje coronabølge rammer os helt uforberedt. Vi skulle have været færdig med at sætte betonelementer i januar, men vi har stadig to-tre uger tilbage. Vi mangler også stål og komponenter fra betonfabrikken på Sjælland, der længe har kørt på 40 procent nedsat arbejdskraft på grund af sygdom, siger han.

Og i november og december oplevede han selv et stort sygefravær blandt sine egne medarbejdere.

Fra venstre: Centerchef for børn og uddannelse Margit Mikkelsen, næstformand i børn og skoleudvalget Bente Lerche-Thomsen (EL) og formand Jesper Blomberg (DF). Foto: Claus Hansen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Store hovedbrud

Men det har ikke været det eneste hovedbrud for entreprenøren. For den store kran, der står på pladsen og løfter betonelementer, koster ikke penge per løft. Den koster penge per dag, den står der.

- I og med at vi ikke er færdige med betonarbejdet, har jeg 34 tømrere, der går rundt og piller ukrudt, fordi de ikke kan komme i gang, siger han og konkluderer, at man er kraftigt udfordret på en slutdato.

Søren Petersen siger, at man i foråret sidste år lavede en plan om at blive færdig i foråret 2023. Og den plan følger man.

Men det er ikke helt uden konsekvenser at rykke den tidsplan, der blev lagt i udbudsprocessen.

Ifølge loven skal bygherre, altså Guldborgsund, varsle dagbøder, og de vil løbe op i et tocifret millionbeløb, medmindre at entreprenøren kan komme med en god forklaring. Og det kan han, siger Søren Petersen fra Anlæg og Byggeri.

- Det er nok første gang, at en entreprenør har så gode kort på hånden.

Den store sportshal er rejst. Halvdelen af taget dækkes med solceller. Foto: Claus Hansen
Danmarks få tækkere er sat på opgaven med at lave tagbeklædning til Sundskolen i otte uger. Det har givet genklang i Nordsjælland, hvor arkitekttegnede villaer må sættes på pause, fordi tækkerne skal arbejde på en skole på Lolland. Foto: Claus Hansen
Nytilflyttede forældre fra Nordsjælland har spurgt, hvordan man sikrer sig, at børnene ikke kan falde ud fra taget. Der sættets et gitter op hele vejen langs kanten, som er højt nok til at undgå ulykker. Men en legepladsinspektør vil være med på sidelinjen. Foto: Claus Hansen
  • På grund af coronakrisen og krigen i Ukraine er færdiggørelsen af Sundskolen forsinket med tre måneder. Foto: Claus Hansen
  • Politikere og centerchef blev vist rundt på den kommende skole i sidste uge. Foto: Claus Hansen
  • Den nye skole i Sundby bliver Danmarks første permanente svanemærkede folkeskole, og Guldborgsund Kommune skriver dermed historie inden for bæredygtigt skolebyggeri. Foto: Claus Hansen
  • Fra venstre: Centerchef for børn og uddannelse Margit Mikkelsen, næstformand i børn og skoleudvalget Bente Lerche-Thomsen (EL) og formand Jesper Blomberg (DF). Foto: Claus Hansen
  • Den store sportshal er rejst. Halvdelen af taget dækkes med solceller. Foto: Claus Hansen
  • Danmarks få tækkere er sat på opgaven med at lave tagbeklædning til Sundskolen i otte uger. Det har givet genklang i Nordsjælland, hvor arkitekttegnede villaer må sættes på pause, fordi tækkerne skal arbejde på en skole på Lolland. Foto: Claus Hansen
  • Nytilflyttede forældre fra Nordsjælland har spurgt, hvordan man sikrer sig, at børnene ikke kan falde ud fra taget. Der sættets et gitter op hele vejen langs kanten, som er højt nok til at undgå ulykker. Men en legepladsinspektør vil være med på sidelinjen. Foto: Claus Hansen
Annonce
Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

Annonce
Annonce
112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Stukket i ryggen med kniv: Nu har han meldt sig selv

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Erhverv

Lander millionoverskud trods vanskeligt år

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde