Annonce
Guldborgsund

Solcellepark bliver væsentligt mindre

Niels Sørensen er lettet over, at han - hvis byrådet vedtager anbefalingen fra teknik, miljø og ejendomsudvalget - ikke skal kigge direkte ud på en solcellepark fra sin førstesal. Foto: Anders Knudsen

Udvalg anbefaler nu at fjerne et helt delområde fra solcellepark.

GRÆNGE - Vi er ret lettede og ser det lidt som en sejr.

Niels Sørensen er én af de mange beboere i Grænge, der indtil for nylig troede, at han fremover skulle have en solcellepark i sin baghave.

Men står det til teknik, miljø og ejendomsudvalget i Guldborgsund, er det ikke længere tilfældet, lyder det fra udvalgsformand Peter Bring-Larsen (G).

Det er primært på baggrund af de 46 indsigelser og 180 underskrifter, der er modtaget i høringsperioden.

- Vi har lyttet til borgerne, og vi har bemærket en bekymring for, at Grænge skulle blive lukket inde af solceller. Det er ubehageligt at føle sig lukket inde. Den følelse forstår jeg godt, siger Peter Bring-Larsen.

Derfor er projektområdet skrumpet ned til 161 hektar fra de 205, det begyndte med. Delområde 3, der lå tættest på byen, er fjernet helt.

Det var i øvrigt også et forslag fra partiet Venstre.

- Vi begyndte med et oplæg på 205 hektar. Det blev efter en idéfase skruet ned til 183 hektar. Dernæst kom en høringsperiode og to borgermøder, hvor jeg oplevede en rigtig god dialog. Det er interessant at tale med borgerne, og vi lytter, for der er helt sikkert noget, vi ikke er opmærksomme på i sådan nogle sager. Herefter blev det skruet ned til de 161 hektar og med et delområde mindre. Så vi lytter, og vi lærer også hele tiden, siger han.

Venstres Ole K. Larsen er glad for, at udvalget har bakket op om forslaget om at trække den østlige del af projektet væk.

- Vi fandt ikke, at det projekt, der fremgik af sagsfremstillingen, i tilstrækkelig grad tog hensyn til borgerne i Grænge, forklarer han.

Afstandskrav øges

Erfaringerne fra borgermøderne betyder også, at udvalget har vedtaget nye principper, når der i fremtiden skal planlægges en ny solcellepark.

Dels vil projektudvikleren fremover indkalde naboer til en tidlig dialog, inden projektet behandles politisk første gang. Dels øges afstandskravet til 175 meter fra beboelse fra de 100 meter, kravet er på i dag.

Der skal laves beplantningsbælter hele vejen rundt om solcelleparken på syv meter i bredden og med mindst fem planterækker. Disse skal kunne "afskærme solcellerne væsentligt" inden for syv år og både sommer og vinter.

- Afstanden er vigtig. Både i forhold til at kunne gemme solcellerne væk, men også for at kunne bevare oplevelsen af luft omkring sit hus, så man stadig kan være i sin komfortzone, siger Ole Bronné Sørensen (S) fra teknik, miljø og ejendomsudvalget.

Der skal derudover hegn hele vejen rundt, så græssende dyr kan færdes på området.

Han er enig med beboerne i Grænge om, at solcellernes placering var meget omklamrende, og at de derudover lå tæt på byen.

- Med beslutningerne på mødet prøver vi at gøre det bedre for alle parter. Vi må se i øjnene, at vi skal have grøn energi, og vi skal også være med i det på Lolland og Falster. Men det skal genere færrest mulige. Hvordan får vi dem placeret, så det kan lykkes?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidlig dialog med borgere

Ole Bronné Sørensen er ligesom udvalgsformanden interesseret i at høre, hvad borgerne siger. De kan flytte noget hos politikerne, mener han.

- Man sidder over for folk og ser deres mimik og gestus. Et fortvivlet udtryk i ansigt påvirker én under en debat, og derfor er det vigtigt, at vi lukker op for det tidligere i processen. Jo tidligere naboerne inddrages, jo nemmere er det at få en god proces, håber jeg.

Og så lærer man ofte noget nyt, tilføjer Annemette Schønberg Johnsen (SF):

- Vi modtog et høringssvar fra en mand, der ejede noget skov ved Grænge. Han sagde, at man ville komme til at fjerne nogle gamle spor fra en tidligere jernbane på stedet. Det havde vi ikke selv noget kendskab til.

  • Niels Sørensen er lettet over, at han - hvis byrådet vedtager anbefalingen fra teknik, miljø og ejendomsudvalget - ikke skal kigge direkte ud på en solcellepark fra sin førstesal. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Chok, chok, chok fra Vestlolland

Guldborgsund

En kongelig propel er landet på Dølle

Annonce
Annonce
Dølle

Så er vi i gang: Gobs fyrede op under festen i Markedsteltet

Dølle

Harske Hubbi går efter Dølle-rekord

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker i morgen

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Guldborgsund

Chok, chok, chok fra Vestlolland

112

Uvenner ude på marken: Fik slag i hovedet

Maribo

Var selv med til at lukke dem: Nu var han med til åbningen af en ny

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Indland

86.000 danskere er afhængige

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Guldborgsund

En kongelig propel er landet på Dølle

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Annonce
Annonce
Dølle

Så er markedspladsen åben

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Lokal nyt

Meget har ændret sig: Dette er nyt på Dølle

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes