Annonce
Guldborgsund

Stor interesse for over 250 år gammel bygning

Graver Kenneth Gliese Petersen er måske ikke helt objektiv, men han mindes at have hørt, at præstegården i Torkilstrup skulle være i top fem af mest attraktive præsteboliger. Det er ikke lykkedes Folketidende at finde dokumentation for dét, men at den er smuk og interessant hersker der ikke tvivl om. Ofte er den slags også dyre at varme op, men et jordvarmeanlæg, der snart får udvidet kapacitet, hjælper til at holde omkostningerne nede. Foto: Anne Katrine Petersen
Igennem mere end 250 år er der passet godt på kulturarven, og det arbejde fortsætter lige nu med renoveringen af en af stiftets mest signifikante præstgårde.

TORKILSTRUP: Forårsblomsterne strækker sig kækt op imod himlen omkring mindestenen på Torkilstrup Præstegård.  Vinduerne i B.S Ingemanns fødehjem står åbne og en maler er i gang med hvide lag af linoliemaling. Præstegården har stået tom siden november, hvor Nina Morthorst flyttede ud.

Graver Kenneth Gliese Petersen har sin daglige arbejdsgang i de tomme lokaler, haven og parken på stedet, der blev bygget i 1761.

- Ikke mindst efter vi fik håndværkere på, får vi mange nysgerrige henvendelser fra folk, som gerne vil vide, hvad der sker, og om de må komme ind og se. Hvis jeg skal sige ja til alle kan jeg ikke lave andet, så det har jeg været nødt til at afvise. Men vi går med tanker om en rundvisning til sommer, hvor man får lov til at komme indenfor, før en ny præst rykker ind, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke så ligetil

Og der er nok at fortælle fra de historiske lokaler, nok at se. Graveren udpeger dét sted på gulvet, hvor præsten under Anden Verdenskrig gemte modstandsfolk. Han udpeger en dør, som man mener stammer fra slottet i Nykøbing Falster.

Måske husets flotteste dør, som muligvis stammer fra slottet i Nykøbing F. Foto: Anne Katrine Petersen

Vægge, lofter og paneler omkring døre får et nyt lag maling. De er karakteristiske med meget dybe udskæringer. Det er 16 år siden, det sidst blev gjort.

- Det er jo ikke noget, man bare gør.  Fordi bygningen er fredet, skal man bruge den rigtige type maling. Vi må ikke bare slibe gulvene eller skifte dem ud. Det er næsten helt skørt at tænke på alt det, der er originalt. Jeg har i hvert fald fået et andet forhold til det ved at gå her, siger Kenneth Gliese Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lang levetid opvejer udgifter

Når han taler med udeforstående, overraskes de ofte over de ressourcer, man bruger på at istandsætte præstegården.

Torkilstrup Præstegård på B.S Ingemanns tid

  • Den blandede Lyd af Husfolkenes Træsko i Gaarden, af Hundenes Smaabjæffen, af Hestenes muntre Vrinsken, naar de redes til Vands, af det talrige Fjærkræs Klukken, Skræppen og Sladdren, af Duernes Kurren paa Taget og af Pleilernes Taktslag paa Logulvet fremkaldte den særegne Stemning af Tryghed og Fred, som kun Landsbybørn kjende. Saasnart Kakkelovnen i den friske Vintermorgen buldrede i Dagligstuen og Ruderne begyndte at optøes eller man havde aandet sig et lille Kighul gjennem Isblomsterne til Daglyset og det vaagnede Liv i Gaarden, samledes Familien om den syngende Themaskine, og snart vare baade Smaa og Store i Virksomhed, de Mindste mest med Leg og mere ude end inde.
Uddrag af B.S Ingemanns Levnedsbog

- Det lyder måske af meget, når vi for eksempel skal bruge 300.000 kroner på stråtaget, men når man ser for eksempel det forbrug i forhold til den lange levetid på bygningen giver det god mening. Plus, det er bygget af materialer, som man slet ikke kan få i dag, for eksempel vinduer af kernetræ. Det er skidesjovt at være en del af og man går hen og bliver helt nørdet. På en måde uddannet i materialer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Haven føres tilbage

Det er blevet et privilegie at arbejde i historiens vingesus. Og måske er der også gået lidt sport i det. I graverhuset hænger i hvert fald en gammel tegning af haven, som den originalt var tænkt.  I videst muligt omfang er arbejdet med at føre den tilbage også i gang.

- Vi vil gerne føre flere af bedene tilbage til det, som var og genetablere kærlighedsstien. Der er jo allerede et rend af den anden verden her på grund af præstegårdens historie med både H.C Andersen, Ingemann og Grundtvig. De sidste fem år er haven åbnet mere op også for at imødekomme alle turisterne her.

Renoveringen af Torkilstrup Præstegård er især et stort arbejde for malerne af de 360 kvadratmeter. Foto: Anne Katrine Petersen

Graveren tager gerne imod og inviterer måske snart indenfor. Han opfordrer til at man følger med på hjemmesiden og de sociale medier.

Renoveringen af de 360 kvadratmeter bolig varer ifølge planen fra januar til 1. juni 2024. Derefter vil en ny præst, der delvist skal fungere som sognepræst og delvist som studenterpræst kunne rykke ind.

En mindesten fortæller om en af præstegårdens tidligere beboere, den berømte salmedigter B.S Ingemann. Foto: Anne Katrine Petersen
  • Graver Kenneth Gliese Petersen er måske ikke helt objektiv, men han mindes at have hørt, at præstegården i Torkilstrup skulle være i top fem af mest attraktive præsteboliger. Det er ikke lykkedes Folketidende at finde dokumentation for dét, men at den er smuk og interessant hersker der ikke tvivl om. Ofte er den slags også dyre at varme op, men et jordvarmeanlæg, der snart får udvidet kapacitet, hjælper til at holde omkostningerne nede. Foto: Anne Katrine Petersen
  • Måske husets flotteste dør, som muligvis stammer fra slottet i Nykøbing F. Foto: Anne Katrine Petersen
  • Renoveringen af Torkilstrup Præstegård er især et stort arbejde for malerne af de 360 kvadratmeter. Foto: Anne Katrine Petersen
  • En mindesten fortæller om en af præstegårdens tidligere beboere, den berømte salmedigter B.S Ingemann. Foto: Anne Katrine Petersen
Annonce
Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Falster

Lokal restauratør bestormet med henvendelser efter prisregn

Annonce
Annonce
Falster

Lokal restauratør bestormet med henvendelser efter prisregn

Lolland

Statsministeren fremhæver Lolland: - Det er helt og aldeles uretfærdigt

112

Tre betingede frakendelser: Kørte 100 km/t i 50-zone

Lokal nyt

Har du styr på din stemme? Tag vores kandidattest her

Lolland

Kæmpe nedtur efter afsløringer: Forlader alle poster

Lolland

Kommunen siger nej - men de nægter at give op: Har es i ærmet

Lolland

Ex-formand om svindel-anklager: Taget ud af kontekst

Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Sport

Mark O. Madsen scorer bestyrelsespost i lokal fodboldklub

Lolland

Trængsel før åbning: Kilometerlang parkeringskø

Lolland

Borgmester efter TSØ-uro: Vi bakker fortsat op

Udland

Trump-advokat: Se bort fra slibrige detaljer

Guldborgsund

Simon står helt alene: Går imod alle andre borgmestre

Erhverv

Virksomhed på vej til Nakskov: Forventer at ansætte 80-90 medarbejdere

112

22-årig sigtet for drabsforsøg efter knivstikkeri

Annonce
Annonce
Lolland

Efter svindel-anklager: Nu reagerer TSØ's nye formand

Guldborgsund

Falstring nomineret til nordisk musikpris

Indland

Datatilsynet med alvorlig kritik i sag om nedbrud af NemID

Lolland

Kommune: Fejl på udsendte ejendoms-skattebilletter

Lolland

Problemer med lokalbanen: Indsætter togbusser

Samfund

Fængsel på jagt efter særlige bøger

Guldborgsund

Rockerhistorie på Falster: Da rygmærkerne indtog den lille landsby