For sjette år i træk falder antallet af salmonellatilfælde i EU. Især i Danmark er infektionen på tilbagetog.
Færre og færre danskere rammes af opkast og diarre på grund af en salmonella. I 2009 angreb bakterien 2129 danskere, mens tallet året før var oppe på 3656. Det svarer til et fald på 41,7 procent.
Faldet i salmonellatilfælde herhjemme er mere en dobbelt så stort som i hele EU, hvor man dog for sjette år i træk kan registrere tilbagegang for bakterien. Det viser nye tal fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).
Fødevareministeren glæder sig over tallene, der ifølge Statens Serum Institut ser ud til at fortsætte nedad i 2010.
- Danske æg og dansk kyllingekød er stort set fri for salmonella i dag, og for svinekød har indsatsen medført, at forekomsten generelt er lav, siger fødevareminister Henrik Høegh (V) i en pressemeddelelse.
Ifølge EU-rapporten er hovedårsagen til salmonellaens tilbagetog de enkelte landes handlingsplaner, der skal reducere udbredelsen af salmonella i æg og kyllingekød.
- Vi har haft handlingsplaner for bekæmpelse af salmonella siden midten af 90'erne, og vi har med vores erfaringer bidraget til indsatsen på EU-plan, siger Henrik Høegh.
En af de hyppigst forekommende salmonellatype hos mennesker og i æg er salmonella enteritidis, fortæller forsker Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet i en kommentar.
- I 2009 blev der indført et EU-krav om, at æg fra æglæggerflokke, som er positive over for blandt andet salmonella enteritidis, ikke må sælges som friske æg, siger hun.
- Det betyder, at der kommer langt færre rå æg med salmonella enteritidis ud til forbrugerne, og dermed er der færre personer, der bliver syge af salmonella. .
/ritzau/