Danskerne overgår alle andre europæere, når det drejer sig om kosttilskud. Men det er oftest helt overflødigt og i nogle tilfælde farligt, advarer forsker.
Danskerne er helt i top, når det gælder om at hælde kosttilskud og vitaminpiller i os. En sammenligning mellem 10 forskellige europæiske lande viser, at over halvdelen af danskerne i undersøgelsen tager kosttilskud.
Ifølge undersøgelsen med 36.000 europæere mellem 35 og 74 år spiser 66 procent af undersøgelsens danske kvinder og 51 procent af mændene kosttilskud. I Grækenland er det bare syv og to procent, skriver www.cancer.dk fra Kræftens Bekæmpelse.
Kosttilskud kan imidlertid være både gode, onde og grusomme. For eksempel viser en anden ny undersøgelse, at kosttilskud med folinsyre (vitamin B2) øger risikoen for kræft. Og generelt er kosttilskud unødvendige for den almindelige dansker, siger forskeren Anja Olsen fra Kræftens Bekæmpelse om undersøgelsen, der er offentliggjort i European Journal of Clinical Nutrition.
En vigtig forklaring på det store danske forbrug er multivitaminpiller, som omkring hver tredje spiser, mens 25 procent tager vitaminer eller mineraler enkeltvis.
- Multivitaminpiller er normalt uskadelige. Problemet opstår, hvis man samtidig tager andre kosttilskud. Det kan vi se, at en del gør, og så får de tit mere end anbefalet daglig dosis, siger Anja Olsen.
Vitaminer og mineraler virker sandsynligvis anderledes i pilleform, end når de optræder naturligt i kosten, fordi de indtages sammen med andre vigtige stoffer. Samtidig er det sværere at overdosere, når vitaminer og mineraler indtages som grøntsager eller fuldkornsprodukter.
/ritzau/