Sæt ris i blød et par timer, inden du tilbereder dem, lyder rådet fra Fødevarestyrelsen.
Det sker på baggrund af en opdateret risikovurdering fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.
Den viser, at risikoen for at udvikle kræft på grund af indtag af uorganisk arsen, som findes i blandt andet ris og risprodukter, er større end hidtil antaget.
Her er Fødevarestyrelsens anbefalinger om brug af ris og risprodukter:
* Skyl risene godt for at sænke indholdet af uorganisk arsen.
* Lad risene stå i blød i et par timer i køleskabet eller overhæld risene med kogende vand og lad dem stå i blød i 15-30 minutter i stedet.
* Kog risene i for meget vand, ligesom når du koger pasta.
* Lige inden risene er kogt færdige, hælder du vandet fra, og lader gryden stå med låg på i nogle minutter.
* Økologiske ris har ikke nødvendigvis et lavere indhold af uorganisk arsen end konventionelt dyrket ris.
* Brune, røde og sorte ris og produkter baseret på fuldkornsris indeholder næsten dobbelt så meget uorganisk arsen som hvide ris.
* Voksne bør begrænse indtag af risdrik, og børn bør slet ikke drikke risdrik.
* Riskiks indeholder en del uorganisk arsen. Tilbyd derfor dit barn andre produkterne, for eksempel frisk frugt, råder Fødevarestyrelsen.
Kilde: Fødevarestyrelsen.
/ritzau/