René Redzepi og holdet bag restaurant Noma i København er to gange - både i 2010 og 2011 - kåret til verdens bedste restaurant på San Pellegrinos top 50-liste.
Alligevel er det endnu ikke lykkes at opnå de maksimale tre stjerner i den prestigefyldte Guide Michelin.
Men den danske restaurant fortjener i den grad den tredje og sidste stjerne i den nye Guide Michelin, der offentliggøres onsdag.
I hvert fald hvis man spørger Helle Brønnum Carlsen, madanmelder ved Politiken og ph.d. seminarielektor i hjemkundskab på Zahles Seminarium.
- Noma fortjener at få den tredje stjerne. Hvis ikke de får den, så f ... the french. Det vil være helt latterligt, hvis det ikke sker, siger hun.
Ole Troelsø, madanmelder ved dagbladet Børsen, er helt enig.
- Hvis de ikke får den, så er det fordi Michelinguiden er vred på den her 50 bestliste, hvor Noma ligger nummer et, selv om de benægter det, siger han.
Guide Michelin Main Cities of Europe 2012 udkommer den 14. marts klokken 10, og indtil da er det tophemmeligt, hvilke restauranter der får drysset stjernestøv over sig.
I 2011 fik Noma to af de prestigefyldte Michelinstjerner. To stjerne betyder, at restauranten er "En omvej værd", mens tre stjerner betyder, at restauranten er "Værd at rejse efter".
For de restauranter, der får stjernerne, betyder det international opmærksomhed og anerkendelse fra kolleger.
- Det giver et skulderklap, så man bliver stolt og tror på det, man går og laver. Man løfter hovedet og fortsætter, siger Helle Brønnum Carlsen.
Hun mener ikke, at de dyre, sublime restauranter har overlevet sig selv. Tværtimod er de med til at udvikle den folkelige madkultur.
- Vi er nødt til at have avantgarden til at vise os vejen. Det er dem, der skaber det nye, som siver ned igennem, hvis vi taler om kulturel udvikling. Ellers bliver vi jo mainstream hele vejen igennem, siger Helle Brønnum Carlsen.
For 30 år siden var sushi noget helt eksotisk, der kun blev spist på dyre restauranter. I dag er det hverdagsmad, påpeger hun.
- I dag er sushi-restauranterne nærmest blevet til fastfood-kæder og Sushi kan købes i Netto, siger Helle Brønnum Carlsen.
/ritzau/