Ø-mærket for økologiske fødevarer skal også til at leve op til klimamål, siger Økologisk Landsforening.
Det skal ikke længere bare være sundt for maven at proppe munden med økologiske fødevarer. Det skal også være sundt for klimaet, mener Økologisk Landsforening.
Landsforeningen går derfor nu i gang med at indarbejde klimamål i kriterierne for Ø-mærket på de økologiske fødevarer i form af krav til energiforbrug til f.eks. produktion og transport.
Således skal økologiske landbrug have indarbejdet klimaplaner i deres bedrifter for at være værdige til Ø-mærket, siger landforeningens formand, Evald Vestergaard.
- Vi vil frigøre os fra brugen af fossil brændstof og producere mere energi, end vi bruger inden for de næste 15 år, siger formanden.
I første omgang vedtager landsforeningen her i weekenden som det politiske mål at leve op til klimamål. Senere skal klimamålene så indarbejdes i Ø-mærket.
- Det er en stor faglig udfordring, konstaterer Evald Vestergaard.
I forvejen udleder de økologiske landmænd mindre CO2 end det konventionelle landbrug.
Økologisk Landsforening tæller omkring 1000 landmænd, 3000 forbrugere og omkring 100 virksomheder. Sidste år fik foreningen 150 nye landmænd som medlemmer.
/ritzau/