Annonce
Indland

Rødvin og søde sager er en klimasynder ligesom rødt kød

Rødt kød som bøf bearnaise sætter tunge aftryk på klimaet. Men den rødvin eller sodavand, som mange drikker til, samt slikket bagefter tonser også i klimaregnskabet. (Arkivfoto) Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Skær ned på snold og rødvin og minimer dit madspild. Det koster på klimakontoen akkurat som det røde kød.

Den røde bøf er velkendt som en knaldhård klimaknytnæve.

Men langt færre ved, at der også er solide fingeraftryk på klimaet i danskernes forbrug af søde sager, snacks og drikkevarer som sodavand og alkohol.

I vestlige lande som Danmark tegner fødevareforbruget sig for cirka en fjerdedel af klimabelastningen per person.

Skal det mindskes, kræver det både mindre CO2-belastende produktionsformer, og at forbrugerne ændrer på kostens sammensætning.

I en beregning fra DTU Fødevareinstituttet kommer 57 procent af en voksens CO2-bidrag fra animalske produkter.

Heraf er halvdelen fra rødt kød. Men lige så meget som det røde kød - 24 procent - stammer fra søde sager, snacks, sodavand og alkohol.

- Man kommer ikke uden om at skære ned på det røde kød, så det fylder mindre i danskernes måltider, siger seniorforsker Ellen Trolle fra DTU Fødevareinstituttet.

- Men også søde sager og drikkevarer som kaffe, te og alkohol fylder klimamæssigt. At skære ned på dem vil jo gå rigtig fint hånd i hånd med de generelle kostråd og det sundhedsmæssige.

Forskernes tal viser også, at en gennemsnitsborger alene ved at mindske sit madspild kan reducere sin klimabelastning af den samlede kost med ti procent.

Så der er et stort klimapotentiale ved at snolde mindre, skære ned på rødvinen og minimere sit madspild.

- Når drikkevarerne eksempelvis fylder ret meget, skyldes det, at danskernes forbrug er stort, siger lektor Lisbeth Mogensen fra DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet.

Fødevarestyrelsen satser på at komme med nye anbefalinger på sin hjemmeside sidst på året.

- Det er også overraskende for mig, at klimaaftrykket fra en voksens forbrug af sodavand, alkohol og søde sager er lige så stort som fra det røde kød. Her taler vi jo om fødevarer, der ikke bidrager med noget gavnligt eller uundværligt til kosten, siger Else Molander, enhedschef i Sund Mad og Kommunikation i Fødevarestyrelsen.

  • Simon Læssøe
    Rødt kød som bøf bearnaise sætter tunge aftryk på klimaet. Men den rødvin eller sodavand, som mange drikker til, samt slikket bagefter tonser også i klimaregnskabet. (Arkivfoto) Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Annonce
Indland

86.000 danskere er afhængige

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

Refa-formand forarget: - Hvordan pokker kan de drive en virksomhed på den måde?

Lolland

Vil afværge lokal katastrofe: - Der er et kæmpe arbejde foran os

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Indland

86.000 danskere er afhængige

Politik

Lollik bliver spidskandidat

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Dølle

Claus gjaldede: Er I liderlige? Og endte på landsdækkende tv

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Annonce
Annonce
Lolland

Ingen parterapeut: Minister afviser at løse byrådskrise

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Lolland

Utæt pakning stopper færge

Sport

Chok dagen efter semifinaleplads: NFH skal have ny træner i 2025

Sport

Langt fra dansk rampelys har Mike fra Maribo høstet store trofæer

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen