Regeringens plan om, at 60 procent af de 500.000 daglige måltider i offentlige køkkener og kantiner skal være økologiske, er i fare på grund af de regler, som staten og kommunerne bruger ved storindkøb.
Det mener Økologisk Landsforening med henvisning til, at krav til leverandørerne fra Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) undergraver muligheden for økologisk og lokal forsyning til offentlige køkkener.
SKI tvinger leverandører ud i overflødige, fordyrende manøvrer, som gør varerne op til 30 procent dyrere, mener økologerne, der nu har bedt fødevareminister Mette Gjerskov (S) gribe ind.
- Eksempelvis skal leverandører, der vil levere til offentlige køkkener, byde på samtlige varenumre, hvilket er omkring 280, siger Dorthe Kloppenborg, der er projektleder for Foodservice i Økologisk Landsforening og fortsætter:
- Det afskærer en masse leverandører og gør varerne unødigt dyrere for skatteborgerne,
Som eksempel nævner hun, at hvis en leverandør ikke lige kan levere økologiske pinjekerner, så kan han ikke få lov at levere økologisk kød.
- Økologi handler om lokale, friske leverancer, ofte med afsæt i sæsonbetonede varer. Men de offentlige indkøbsregler er snarere rettet til storindkøb af kuglepenne, siger Dorthe Kloppenborg.
En af dem, der i vrede melder sig helt ud af systemet, er Gråsten Fjerkræ.
Det sker ifølge direktør Gunder P. Jensen, fordi SKI ikke har villet lytte til indsigelser imod "det stive lukkede SKI system", der pålægger producenter at sælge via grossister eller konsortier, hvilket betyder dyrere indkøbspriser for det offentlige.
- SKI dolker fødevareministerens mål om mere økologi i det offentlige direkte i ryggen med sin modvilje, siger han og fortsætter:
- Vi kan levere langt billigere end SKI's priser. Men da udbudsrunden til SKI lukker 4. april, ser det mildest talt nu sort ud for mere økologi i det offentlige.
Fødevareminister Mette Gjerskov siger, at hun vil se nærmere på sagen.
/ritzau/